Kanskje du bør skifte farge på veggene?

Fargen får oss til å kaste klærne

Sjekk hvordan fargene påvirker deg.

Fargen får oss til å kaste klærne

Fargen får oss til å kaste klærne

Publisert Oppdatert

Har du tenkt nøye gjennom hvilke farger du omgir deg med hjemme? Hvis ikke, kan det være at du bør begynne å gjøre det. Hvilke farger du har rundt deg kan nemlig påvirke helsen din!

Fargens kraft

Du trodde kanskje ikke at fargen på veggen hadde så mye å si da du pusset opp leiligheten, bare den passet til sofaen? Skal vi tro ekspertene er det et par andre ting du også burde ha tenkt på.

- Hvilke farger du velger kan ha ha stor betydning, både for dagsformen og for en mer langsiktig sinnsstemning, sier fargeekspert Dagny Thurman-Hoelseth, Kreativ leder ved Fargerike Norge.

Noen nyanser har nemlig egenskaper som kan tappe deg for energi, gjøre deg stresset og rett og slett få deg til å føle deg uvel.

- Farger er kanskje noe av det som påvirker oss mest i hverdagen, både bevisst gjennom preferanser, og ubevisst gjennom fargenes egenskaper. De fleste farger har positive egenskaper, men det gjelder å finne den rette nyansen og bruke den på rett sted, sier Thurman-Hoelseth.

Ny giv

Ganske nymalt hjemme, sier du? Det er ikke sikkert at du trenger å utsette neste malingsøkt for det.

- Cirka hvert femte år kan det være fornuftig å bytte farge hjemme hvis du ønsker å følge med på trender, men det kan også være fornuftig med tanke på en energiboost. Noen er mer bevisst når det gjelder påvirkningen fargene har, og trenger nye impulser oftere. Forandring fryder, stemmer i mange tilfeller. Nye farger kan rett og slett gi en energiboost og føre til økt trivsel, mener fargeeksperten.

Så hvor begynner du? Og hvilke farger velger du?

- Alle farger, bortsett fra ren grå, kan du bruke for å påvirke sinnsstemningen din, dette er bevist gjennom utallige forskningsrapporter. Begynn gjerne med å eksperimentere i såkalte "gjennomfartsrom", altså rom du ikke oppholder deg så mye i, som en gang, et toalett eller lignende, foreslår Thurman-Hoelseth.

Selv om opplevelsen av farger er veldig personlig er det visse egenskaper ulike farger blir forbundet med. Dette kan være gode ledetråder når du skal velge en ny farge til din vegg. Her får du en liten oversikt over hvilke egenskaper de ulike fargene representerer.

Blått

Dette er den fargen som er mest attraktiv både for kvinner og menn. De mørke nyansene forbindes med intelligens, autoritet, og styrke og oppfattes ofte som konservativ og troverdig, og i spesielle tilfeller deprimerende. De lyse nyansene gir assosiasjoner til noe kjølig og avslappende, og til kjærlighet og vennskap. Blått sies å kunne senke pulsen og kroppstemperaturen.

Unngå blått på kjøkkenet da den er lite appetittvekkende!

Lilla

Lilla representerer ofte det royale, og forbindes med visdom, de kongelige, rikdom og kunnskap. Fargen skal også virke oppmuntrende, roe nervene og øke kreativiteten.

Fersken

Denne fargen oppfattes som varm og myk. Den skal også gjør deg skravlete og sosial. Den kan også oppleves som varm, rent fysisk, og får derfor folk til å kle av seg!

Brunetter kler fersken spesielt godt.

Rosa

Rosa nyanser kan både virke beroligende og opprivende. De sterke nyansene av rosa signaliserer pågangsmot, energi og selvtillit. De duse variantene roer ned aggressive personer og er gode å bruke på soverom.

Grønt

Grønt sies å være konfliktløsende og skal virke avslappende mentalt og fysisk. Den assosieres med trygghet og er, etter blått, den mest populære fargen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning