Få et bedre liv nå

Fedon Lindberg er ute med ny bok. Her får du noen av hans tips!

Publisert Oppdatert
Drømmer du om en sunnere hverdag og et friskere liv? Dr. Fedon Lindberg håper å hjelpe deg med sin nye bok "Mat for bedre helse".

Sunnhetstips

En gang for lenge siden var menneskekroppen i toppform fordi den fikk det den trengte. Vi spiste mat som var enkel, men gunstig for oss, og dagliglivet gjorde det nødvendig å bruke kroppen.

Slik åpner Lindbergs bok som både fokuserer på mat og trening.

Under får du et lite knippe av Lindbergs tips:
  • Har du ikke tid til å trene i hverdagen? Da kan du legge inn treningsøkter i daglige rutiner som for eksempel å sykle til jobb, til butikken, eller gå i 20 minutter før du hopper på bussen eller toget. Bare du gir det litt tid, vil dette bli en del av rutinene dine.
  • Spiser du mat som fører til en kjapp og bratt stigning i blodsukkeret, dannes det overskudd av insulin som fører til at blodsukkeret raskt faller og blir lavere enn i utgangspunktet. Dette skjer på grunn av et høyt inntak av raske karbohydrater som igjen fører til øket utskillelse av stresshormoner. Dette kan føre til nedsatt sexlyst, senket forbrenning, økt risiko for beinskjørhet.
  • Når du spiser et større utvalg av naturlige, minst mulig bearebeidede matvarer som kroppen og genene våre opprinnelig er skapt for, bedrer du forbrenningen. Du får også i deg rikelig med vitaminer og mineraler, antioksidanter og kostfiber.
  • Dypfryste grønnsaker og bær er av beste kvalitet når du spiser dem fordi vitaminer og mineraler bevares bedre enn om de kun kjølelagres.
  • De beste antioksidantene finner du i betakaroten ( spinat, grønnkål og andre mørkegrønne bladgrønnsaker, sukkererter, gulrøtter, meloner med oransje kjøtt, mangoer og aprikoser), vitamin C ( brokkoli, blomkål, paprika, tomater, kiwi, sitrusfrukter, blåbær, jordbær, bringebær og solbær) og vitamin E (nøtter, mandler, hasselnøtter, solsikkefrø, avocado og hele korn).
  • En solid, balansert frokost vil øke forbrenningen din. Har du lyst å spise mest mulig gunstig gjennom hele dagen, lønner det seg å ta en større lunsj og heller spise litt mindre middag. Du bør også unngå å spise de to til tre siste timene før du legger deg og i løpet av natten. Grunnen er at forbrenningen er svært lav når du sover, og den kan ikke øke noe særlig selv om du spiser. I tillegg vil maten virke negativt på nattesøvnen din.
Fedon320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning