Er melk egentlig bra?

Trenger egentlig voksne mennesker melk, eller klarer du deg fint uten? Ernæringsfysiolog Aase BB Aanstad svarer deg!

Publisert Oppdatert

Norge er et av de landene som er ivrigst på melkedrikking. Men hvem er det som egentlig har sagt at voksne mennesker trenger melk? Vi har spurt Ernæringsfysiolog Aase BB Aanstad om melk og kosthold.

 

Drikk melk som mat

 

- Ja, jeg mener at melk er bra for voksne som er vant til melk i kostholdet sitt, sier hun og legger til at hun ser på melk som mat og ikke som tørstedrikk.

 

Videre sier hun at omtrent 93 prosent av alle voksne, inkludert innvandrere, tåler melk. Men så finnes det de som er intolerante overfor melk, som for eksempel klager over revmatiske smerter når de drikker melk. I tillegg er noen allergiske mot melk, noe som medfører at de for eksempel blir dårlige i magen av å drikke melk.

 

Melk inneholder mange viktige næringsstoffer. Drikker du ikke melk, bør du i følge Aanstad erstatte næringen i melka med noe annet.

 

- Hvis vi kutter ut melk og bytter ut melk med juice eller annet, må vi erstatte proteinet, kalken og noen B-vitaminer med annen mat, sier hun.

 

Godt for magen

 

Melk inneholder ikke bare næring som er viktig for oss, men kan også ha positiv innvirkning på bakteriefloraen i magen (med mindre du har melkeallergi, naturligvis).

 

- Ulike typer sur melk er viktig for oss på grunn av tarmfloraen. Der er naturell Biola aller best, men all sur melk er godt for kroppen også, for eksempel de fetere og lettere typene som rømme, creme fraiche også videre. De fleste hvite oster er også melksyregjæret, forteller Aanstad.

 

- Jeg tror også at de som velger å drikke melk er sikret et kosthold med flere næringsstoffer. For eksmpel gir kombinasjonen melk og brød et protein som har samme biologiske kvalitet som kjøtt, avslutter hun.

 

Hvor mye?

 

Men hvor mye melk trenger et voksent menneske?

 

- Det er forskjell på kalkbehovet til folk. Offisielt anbefales 3 glass melk hver dag, eventuelt 3 skiver ost.

 

Det kan imidlertid bli for mye melk også:

 

- Melk skal oppfattes som mat og ikke som tørstedrikke. Mer enn 3 - 4 glass er unødvendig. Om man drikker altfor mye melk blir man mett av det og kutter ut mat med andre næringsstoffer, avslutter Aanstad.

melk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning