Du stresser deg syk

Visste du at det er en klar sammenheng mellom forkjølelse og stress?

Publisert Oppdatert
Er det ikke typisk, at når du stresser og så absolutt ikke har tid til å bli syk, kommer forkjølelsen og influensaen snikende?

Les også: Vinn mot influensaen

Les også: Hold deg frisk

Les også: Hva betyr småsymptomene?Dobbel risiko

Dette er slettes ikke tilfeldig, skal man tro en ny gjennomgang og kvalitetssjekk av vitenskapelig litteratur som professor Bobby Zachariae fra Århus Universitetssykehus har foretatt sammen med en forsker fra University of Pittsburgh.

Gjennomgangen bekrefter at stress kan gjøre deg forkjølet, fordi det svekker immunforsvaret.

Forskerne konkluderer at stressede personer har mer enn dobbelt så høy risiko for å bli forkjølet eller rammet av influensa sammenlignet med ikke-stressede personer.

Første på 19 år

Man har sett på alle eksisterende undersøkelser av årsakssammenhenger mellom stress, forkjølelse og influensa. Dette er blitt offentliggjort i tidsskrifter Psychosomatic Medicine, og er den første samlede undersøkelse av sitt slag på 19 år.

Kort sagt har forskerne vurdert påliteligheten av hver enkelt undersøkelse. Har de med for få forsøkspersoner og utilstrekkelig dokumentasjon av årsakssammenheng, blir disse utelukket.

Det viste seg at mindre enn halvparten av undersøkelsene finner en sammenheng mellom forkjølelse og stress. Litt over halvparten finner ikke en sammenheng.

"Publication bias"

Zachariae og kollegene foretok imidlertid en metaanalyse, hvor de regnet på de dataene som undersøkelsene bygger på. Statistisk sett viser det at det er en sammenheng mellom stress og forkjølelse.

"Forskere kan ha problemer med å få offentliggjort resultater med et negativt resultat, derfor kan det ligge massevis av upubliserte, negative undersøkelser rundt omkring i skrivebordsskuffene. Et fenomen som forskerne kaller publication bias", skriver Forskning.no.

I følge Zachariae må det eksistere cirka 800 slike undersøkelser før man eventuelt kan motbevises at stress fører til forkjølelse.

Kilde: Forskning.no og Videnskap.dk syk_hoyde
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning