Dette bør du vite om kroppen din!

For å være sikker på at du er frisk som en fisk, bør du sjekke disse tingene hos legen før du fyller 30.

Publisert Oppdatert

Selv om de fleste liker å ta vare på kroppen sin, er det lett å glemme at du av og til trenger en legesjekk selv om du ikke tror det feiler deg noe. Allmennlege Irene Shestopal forteller seg hva du bør sjekke etter at du har fylt 25 år.

 

- Sjekk kolesterolet

- Alle bør gå til legen og få sjekket kolesterolet sitt en eller annen gang før de fyller 30, i tilfelle man er en av de som er så uheldig å være født med høyt kolesterol, sier hun.

 

Ellers er det hovedsakelig kjønnssykdommer du bør teste deg for. Dette bør du gjøre for eksempel når du har byttet seksualpartner. Har man klamydia er man for eksempel ofte symptomfri, men ubehandlet kan sykdommen føre til sterilitet.

 

I følge Shestopal kommer ting som legesjekkav brystene og generell sjekk av underlivet litt senere i livet, men man bør uansett sørge for å sjekke selv. Dersom du ikke oppdager verken kuler, har smerter, eller på annen måte opplever forandringer er du med stor sannsynlighet på helt trygg grunn.

 

- Å oppfordre til å gå til legen ofte kan skape unødvendig angst, mener hun, men understreker at du bør gå til legen dersom du føler ubehag.

 

Små problemer kan bli store

Symptomer og forandringer kan komme snikende, og det er derfor viktig å tenke nøye gjennom om kroppen din er som før, eller om noe har endret seg. Spesielt underlivsinfeksjoner kan utvikle seg sakte, og dermed er det ikke like enkelt å oppdage forandringene.

- Gå til legen dersom du har unormal utflod. Mange går lenge med infeksjoner i underlivet uten å vite det, noe som også kan føre til sterilitet, forklarer hun.

 

Hun forteller også at mange går med blærekatarr lenge, og ender til slutt opp med nyrebekkenbetennelse, som er veldig smertefullt.

 

- Alle disse lidelsene er det svært enkelt å få hjelp mot, beroliger hun.

colourbox1024837

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning