Derfor kommer angsten

Alle kan oppleve stressrelatert angst, og grensen mellom frisk og syk er hårfin.

Sist oppdatert
Merker du at du er stresset, at hjertet slår hardt og fort og at du har hodepine?

Kan ramme alle

Stress kan få selv de aller sterkeste av oss til å bukke under, og det kan påvirke og komplisere hvert eneste område av livet. Om du er stresset, kan du føle deg frustrert, sint, nervøs og bekymret. Disse følelsene kan ha negativ påvirkning på din familie, jobben din og ditt sosiale liv.

Les også: Når bekymringene tar overhånd

Les også: Nervøs mage?

Les også: Stresshodepine?



Usunt stress fører ofte til en økt følelse av angst i kroppen. Om du har panikkangst, er mer angst det siste du trenger. I det lange løp kan så sterkt stress utvikle seg til å påvirke deg utover det psykiske, og det blir en fysisk lidelse.

Les også: Jentesnakk fører til mindre stress

Les også: Heal deg selv

Les også: Mobbing på jobben



Angst kan ramme de aller fleste, og bærer man på mye bekymringer og vondt stress, er dette noe som lett kan gå over i angst. Dermed er det viktig å tenke forebygging.

Antistress-teknikker



1. Sett fornuftige grenser

For mye av noe er aldri bra, og først og fremst må du lære deg å si nei og la noen ting vente. Hva er det som må gjøres først? Hva kan vente?

2. Lag en timeplan

Er du alltid stresset på å få gjort ferdig noe? Da kan en daglig time- eller ukeplan hjelpe deg å lette på stresset. Om du bruker en timeplan kan du lettere prioritere og få perspektiv på hva som er viktig å gjøre med en gang og hva som kan vente til neste dag. Å få ned forventningene på papiret hjelper deg også å bedre se hva som er viktig og mindre viktig for deg.

3. Ikke glem hvile

Om du er travel og løper fra sted til sted, er det vanskelig å legge inn litt hvile i løpet av en dag. Samtidig er det viktig å huske på at hvile og avslapning er nøkkelen til å samle energi både fysisk og psykisk, slik at du holder ut også neste dag. Sørg for å få tid for deg selv til å nyte fred og ro.

4. Planlegg fremover

Tenk på hva som trigger stress hos deg; er det familien, sjefen eller kollegaer? Forsøk å finne positive måter å takle vanskelige situasjoner på. Lag en plan for å takle det vanskelige, for eksempel positive måter å kommunisere med deg selv på, fjerne negative personer ut av livet eller bare unngå de personene som plager deg mest.

5. Øv deg på å slappe av hver dag

Pust dypt inn og ut slik at hjernen får nok oksygen. Om du stresser konstant, vil musklene spenne seg, og du kan få stressrelaterte muskel- og leddplager. Unn deg en massasje, strekk ut, gå en lang tur og legg deg nedpå etterpå. Visualisering er også viktig, ved å se for deg et fredfullt og stressfritt sted, kan du oppnå mental og fysisk avslapning. Mange bruker trening for å koble helt ut, dette er også fornuftig for å løse opp stive muskler.

6. Snakk om dette

Om du holder stress og fæle bekymringer for deg selv, vil ikke dette forsvinne. Mange synes at det å få snakket om og åpne seg opp med sine følelser, vil hjelpe dem til å slappe mer av. Har du en god venn du stoler på? Et familiemedlem som gjerne vil hjelpe deg? Når du deler dine følelser, er dette samtidig en god måte å lære om dine problemer, og det kan hjelpe å vite at du ikke er alene om det vanskelige. Mange opplever mye av det samme som du gjør!

Kilde: Breaking Free From Anxiety Disorders - Self-Care Handbook. (1998). Deerfield, MA: Channing L. Bete Co, About.com ¿ Slit220

Denne saken ble første gang publisert 21/09 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også