Derfor er dette farlig

Flere nye studier viser at å forsømme din egen vekt og fysisk form har alvorlige konsekvenser for helsen din.

Publisert Oppdatert
Å bruke halve livet i en stillesittende jobb med ujevne matpauser, en fritid på å sløve på sofaen med usunn mat og droppe all form for fysisk aktivitet, kan få alvorlige konsekvenser mye tidligere enn du aner.

Få et lengre liv

En studie som har fulgt over 4300 deltakere, ble nylig publisert i American College of Sports Medicine (ACSM) journal. Deltakere i studiet var oppdelt i ulike grupper etter deres fysiske form. Der fant man ut at de som tilhørte gruppen som var i aller dårligst form, hadde tre ganger høyere risiko å dø av hvilken som helst grunn sammenlignet med deltakere i gruppen med aller beste fysiske form. De samme deltakere hadde også tilnærmet fire ganger høyere risiko å dø fra hjerte- og karsykdom sammenlignet med deltakere som var i aller best fysiske form. Med andre ord, det å forbedre den fysiske kondisjonen, kan øke sannsynligheten til et lengre liv.
 • Få kroppen du ønsker deg
 • Tren kun i en halvtime
 • Dette slanker deg

 • Denne studien er kun en av mange som har undersøkt barn og voksne, og funnet en sammenheng mellom fysisk inaktivitet, overvekt og forverret generell helse tilstand. Det er nemlig ingen hemmelighet at trening er helt kritisk for en utmerket helse, men fortsatt mange av oss lar ukene gå uten mer fysisk aktivitet enn en rask gange til bilen.

  Likevel - forsømmelse av din egen vekt og fysisk form er en sikker vei til økt risiko for alvorlige, livstruende sykdom.

  En halv time om dagen

  Selv om fysisk aktivitet kun er én faktor til bedre helsetilstand er fysisk aktivitet helt vesentlig.

  - Ideell mengde fysisk aktivitet er en halv time med moderat intensitet fem ganger i uken, sier Jonathan Myers, Ph.D, medforfatter av ACSM studies og helseforsker ved VA Palo Alto Health Care System i nord-California, USA.

  - Enda bedre er en time fysisk aktivitet de fleste dagene i uka, sier han.

  Når Myers og hans medarbeidere delte de 4300 deltakere i grupper forbundet med deres fysiske form og studerte dem i nesten 20 år, fant de ut at deltakere som presterte best, trente fem timer per uke. Deltakere med dårligst form hadde tre ganger høyere risiko av å dø; 170 deltakere i denne gruppen døde med alle dødsårsaker inkludert, hvorav gruppen med beste fysiske form hadde 55 deltakere som døde i løpet av de 20 årene som studien varte.

  - Vi har jaktet på dette resultatet i de siste 20 årene, og vi har sett det gang på gang. Femti år med epidemiologiske studier demonsterer at mennesker som er i bedre fysisk form, eller er mer fysisk aktive, har lavere risiko for å dø, kommenterer Myers.

  En annen studie som ble publisert i British Medical Journal fant lignende korrelasjon mellom vektøkning og det å beholde en optimal helsetilstand til en høy alder. Av 17000 kvinner som deltok i denne 20 år lange observasjonstudien, hadde de som var overvektige i 18 års alderen og som med vektøkning mer enn 10 kilo ved 50 års alderen, den laveste sjansen for optimal helsetilstand. For hver femte kilo vektøkning reduserte sjansen for overlevelse med fem prosent.

  Aldri for sent

  Det er derimot aldri for sent å begynne med fysisk aktivitet. Myers forskning viser at for de som ligger dårligst an i utgangspunktet, er fordelene kolossale dersom de endrer sine dårlige vaner. Når forskerne i denne studien sammenlignet gruppen med dårligst fysiske form til den nest dårligste gruppen, fant forskerne en oppløftende forskjell: Dobbelt så stor risiko for å dø, var nemlig dominert av årsaker forbundet i ulike aktivitetsnivå, og var ikke et årsak av andre risiko faktorer som høyt blodtrykk eller diabetes.

  - Vi vet ikke enda hvorfor fysisk aktivitet har en slik beskyttende effekt, sier Myer, men din fysiske form kan faktisk overkjøre de tradisjonelle risikofaktorer - som røyking og høyt blodtrykk- når man prøver å forutsi dødelighet.
 • Les resten av denne saken på Treningsmagasinet.no!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning