Den store energityven

Personkonflikter er noe av det mest energikrevende som finnes. Slik håndterer du dem.

Sist oppdatert
En krangel med samboeren, en venninne, kollegaen eller en misforståelse med en fremmed kan få tankene til å kverne i evigheter.

Men hvorfor er personkonflikter noe av det vanskeligste og mest energikrevende som finnes?

Les også: Gretten?

Les også: Stopp sladderen

Les også: Konstant krangling


Vi har spurt livsstilscoachen Stig Raade, som i tillegg til coach er utdannet intensivsykepleier og tankefeltterapeut.

- Tankefeltterapi er en metode som tar bort vonde og uønskede følelser, samt endrer irrasjonelle tanker fort og effektivt, forklarer Raade.

Og er det noe som virkelig bringer frem vonde og uønskede følelser, så er det nettopp personkonflikter.

- Det kan være konflikter i forhold til alle personer i familie, fritid og jobb. Dette kan skyldes ulik personlighet grunnet kulturelle forskjeller, forskjellig verdisyn eller språkforståelse, evne til å lytte og å forstå det den andre sier. Man kaller det ofte dårlig kjemi og det kan ganske enkelt være at man ikke liker den andre, forklarer coachen.

Omgripende problemer
Men hvorfor synes vi gjerne at dette er svært vanskelig å takle?

- Problemene er ofte omgripende, involverer andre og setter lys på vanskeligheter som dermed blir forsterket. Man har ofte ikke ord for å forklare hva som skjer, man blir maktesløs og mangler kontroll. Mange mister og etterlyser gleden i livet, og mangler et språk og teknikker for å komme ut av konflikten, svarer Raade.

Og det er kanskje ikke så rart at slike konflikter blir så energikrevende, siden frustrasjon og sinne krever mye tankevirksomhet.

- Man blir fokusert på det som er vanskelig, og mister energi og glede. Man grubler mye og fantasien går i retning problemer, ikke dit man vil at tanken skal gå, til fremtidsplaner og det som gir livslyst, sier Raade.

Krever egeninnsats
Er du offer for en skikkelig lei personkonflikt, finnes det ikke nødvendigvis en kjapp og enkel løsning. Man må ha lyst til å finne ut av problemet og jobbe for å løse det.

- Det vil koste engasjement, tid og krefter og man må risikere å ha det vondt for å få det bedre etterpå, sier coachen.

Viktig kommunikasjon
Han råder til å være forsiktig med å bruke ordene alltid og aldri i en opphetet situasjon. - Det er sjelden riktig og føles veldig forsterkende i negativ forstand, forklarer han.

Raade foreslår heller at du prater med den du har konflikt med for å forstå den andres tanker, og for å forklare hvordan du selv føler det.

- Bli kjent med din partners historie og måten vedkommende har lært å reagere på. De uskrevne reglene som overføres til oss fra våre forfedre kan være viktig å kjenne til, slik at man kan gjøre egne valg som fører en dit man selv ønsker.

Videre tips fra coachen er som følger:
  • Aktiviteter for avstressing, som for eksempel tankefeltterapi, yoga, meditasjon, dans og trening.
  • Bruk en samtaleteknikk, hvor du har ordet til du gir det fra deg og du må gjenta det den andre har sagt slik at du vet at du har forstått det riktig. Dette gjelder for begge parter i samtalen.
  • Be om en "time out" hvis du ikke føler deg i form til å gå inn i en konflikt nå.
  • Lær tankefeltteknikken. Det gir avstressing og får deg til å se rasjonelt på problemene. Du lærer teknikken slik at du kan bruke den hvor som helst og når som helst når du føler at du vil korrigere dine tanker og følelser. Metoden er effektiv for å få klarhet i irrasjonelle følelser.
  • Når du bruker tankefeltteknikker er det lettere å se at du overreagerer eller at du ikke bør gå inn i noen konflikt, gjerne fordi det hele handler om en detalj eller noe uvesentlig.
konflikt_hoyde

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også