Blødninger etter sex

...kan være så mye rart. Gynekolog Rosa Th. Adalsteinsdottir gir tips og råd.

Publisert Oppdatert

Blødninger etter sex kan for noen virke skummelt. I teorien har du jo ingenting å blø for. Gynekolog Rosa Th. Adalsteinsdottir forklarer hva årsakene kan være:

 

  • Lettblødende, normal livmorhals
  • Kreft
  • Svangerskap
  • Betennelse i livmorhalsen
  • Seksuelt overførbare sykdommer
  • Polypper
  • Endometriose
  • Betennelse/sår i skjeden/skjedeåpning/ytre kjønnsorganer

 

- Som regel kommer blødningen fra livmorhalsen. Der møtes to typer celler, den typen som er inne i livmoren og den typen som dekker overflaten av skjeden. Hos en tenåringsjente er området med celletypen som er inne i livmoren relativt stort, men med årene forsvinner denne inn i livmorhalskanalen, forteller gynekologen.

 

Adalsteinsdottir forklarer at denne typen celler er mer sensitive for berøring, og kan lett blø ved kontakt, som for eksempel ved sex.

 

- Det er ufarlig, men kan jo bli slitsomt og frustrerende. Det går an å behandle det ved å svi på det lettblødende området, under enten lokal bedøvelse eller narkose, sier hun.

 

Er du fortsatt tenåring og opplever små blødninger, behøver du ikke være redd for å ha fått noe så alvorlig som kreft.

 

- Livmorhalskreft utvikles over flere år, det begynner med såkalt HPV-smitte som forårsaker celleforandringer. Disse kan enten gå tilbake av seg selv eller utvikles videre og eventuelt til kreft hvis ingenting blir gjort med det. Her i Norge og mange andre land har et screeningprogram som gjør at man kan oppdage celleforandringer og fjerne de før de får sjansen til å utvikle seg til kreft, forsikrer gynekologen.

 

Er du derimot voksen og ikke har gjennomgått celleprøver jevnlig, og merker at du blør etter sex, bør du ikke vente med å dra til legen.

 

Graviditet

 

Forhåpentligvis er det noe langt mindre farlig enn kreft. Den kan nemlig også være betennelse. Hvis du er gravid kan det også gjerne blø lettere enn ellers.

 

I følge Adalsteinsdottir skyldes da blødningene at det er økt blodtilførsel til området, og at livmorhalsen har lettere for å blø.

 

Har du fått en betennelse i livmorhalsen, kan dette komme av for eksempel irritasjoner grunnet bruk av kondom eller andre ting som av en eller annen grunn har vært plassert i skjeden.

 

Betennelser kan også skyldes infeksjoner, da som regel seksuelt overførte. Disse er det viktig å behandle.

 

Tommelfingerregelen blir altså: Blør du etter sex, bør du gå til legen og sjekke om det er noe som behøver behandling.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning