Få bedre hukommelse

Slik får du bedre hukommelse

Visste du at det går an å trene opp hukommelsen? Her får du vite hvordan.

MYE Å HOLDE STYR PÅ: Ifølge hukommelsesekspert Oddbjørn By er det helt ok å bruke telefon som hjelpemiddel når du skal huske bedre, så lenge du gjør det med måte.
MYE Å HOLDE STYR PÅ: Ifølge hukommelsesekspert Oddbjørn By er det helt ok å bruke telefon som hjelpemiddel når du skal huske bedre, så lenge du gjør det med måte.
Sist oppdatert

Sliter du med å huske om du slo av komfyren eller hvor du la fra deg husnøklene? Her er ekspertrådene som kan hjelpe deg. Alle kan nemlig lære seg å huske bedre.

Ifølge denne artikkelen på Wikipedia kan hukommelse defineres som evnen til å innkode, lagre og gjenhente informasjon. Det er vanlig å skille mellom korttidshukommelse og langtidshukommelse. I alle faser kan hukommelsen bli påvirket av emosjoner, og den sies å være konstruktiv på den måten at den kan manipuleres av informasjon som inntreffer i etterkant av selve minnet.

Hukommelse er evnen til å lære

- Hukommelse er noe vi alle har, men som få tenker over. Hukommelse er evnen til å lære av erfaring og oppbevare informasjonen i hjernen. Dette er noe som skjer både bevisst og ubevisst - hele dagen, forklarer psykolog og hukommelsesekspert Pål Johan Karlsen i boken sin «Hva er hukommelse».

- Disse nervecellene produseres hele livet, så lenge du bruker hukommelsen eller lærer noe nytt. Så vi kan avkrefte myten om at du bruker opp hjerneceller i løpet av livet.

Derfor husker noen bedre enn andre

EKSPERT: Norgesmester i hukommelse, Oddbjørn By.
EKSPERT: Norgesmester i hukommelse, Oddbjørn By. Foto: FOTO: Siri J. Egeland
EKSPERT: Anita Hager holder foredrag om hukommelse og driver nettstedet hukommelse.no.
EKSPERT: Anita Hager holder foredrag om hukommelse og driver nettstedet hukommelse.no. Foto: FOTO: Marie Beathe Johansen

Oddbjørn By er norsk mester i hukommelse, holder kurs og foredrag i hukommelsesteknikk, og har gitt ut boken " Memo". Han forklarer til Kvinneguiden at det kan være forskjellige årsaker til at enkelte husker bedre enn andre.

- For eksempel vil folk som tenker gjennom hendelser, skriver dagbok eller forteller mye av det de har opplevd vanligvis huske mer enn andre.

- Og når du går gjennom stressende perioder av livet, vil du ofte huske dårligere, nettopp fordi det er mindre tid til å tenke og reflektere. Mennesker opplever utrolig mye hver dag, så repetisjon gjennom tenking, skriving eller snakking gjør at vi husker noen hendelser klarerer enn andre.

En annen grunn til at noen husker bedre enn andre har ifølge By med interesse å gjøre.

- En person som er interessert i traktor vil huske mye mer fra et traktorprogram på fjernsyn, enn en som ikke er interessert. Når vi er interessert i noen, har vi gjerne flere knagger å henge informasjonen på. For eksempel at du kan relatere det til din egen traktor.

Få bedre hukommelse

- Hukommelsen kan forbedres på mange måter, selv om mange tror det ikke går an, understreker By.

- For eksempel lærte jeg tre tilfeldige personer å huske tusen desimaler av pi (3,14) på ti timer. Å huske så mange desimaler av pi er unyttig, men veldig inspirerende med tanke på hvilken kapasitet vi har.

Tips for bedre hukommelse

Hukommelseseksperten påpeker at det er mange måter å huske bedre på, og gir blant annet disse eksemplene.

  • Reduser mengden å huske. Gjør ting med en gang, så slipper du å huske det senere. Ikke legg fra deg eiendeler på tre forskjellige plasser i gymsalen, kun en plass.
  • Lær deg Memo eller en annen husketeknikk, det er en investering for livet
  • Bruk litt hjelpemiddel innimellom (alarm eller notat på mobilen). Husk at det kun er de siste generasjoner av menneskets eksistens at det har vært så mange passord, kontonummer, telefonnummer og navn å huske. Jeg mener det er heilt greit å bruke litt hjelpemiddel, så lenge du ikke blir avhengig
  • Dersom du lever et stresset og oppkavet liv, kan du prøve å ta litt flere pauser. Da vil du vanligvis huske mer fra livet som har passert
  • "Ute av syne, ute av sinn" kan veldig ofte forklare hvorfor vi glemmer. Tenk på det når du legger fra deg ting. Ute av syne ute av sinn har også betydning i familien, sosialt, i markedsføring, og mange andre steder. At ting eller personer holdes friskt i hukommelsen kan være viktig
  • Innse at det ikke går an å huske alt. Det gjelder spesielt hvis du skal ta utdanning eller lære et nytt språk. Finn det viktigste og fokuser på det. Dersom alt er viktig, så fokuser på det viktigste av det viktige. Selv ikke deltakere i VM i hukommelse kan huske alt. Kunne de det, hadde det ikke vært noe vits å arrangere hukommelseskonkurranse
  • Det er naturlig å glemme mye. Hadde vi husket hvor vi parkerte bilen de siste 300 dagene, kunne det blitt vanskelig å huske hvor den står parkert i dag

Stress påvirker hukommelsen

Anita Hager holder kurs i hukommelse og oppmerksomhetstrening og driver nettstedet Hukommelse.no. Hun forklarer til Kvinneguiden at en viktig faktor som påvirker hukommelsen, er stress.

- Når vi stresser, er vi ikke til stede og vi ender opp med å lete etter mobilen mens vi snakker i den, leter etter brillene mens vi har dem på hodet og kan ikke for alt i verden huske hvor vi la bilnøklene.

- Vi gjør ikke disse tingene fordi vi er glemske eller har dårlig hukommelse, men rett og slett fordi vi stresser og ikke er til stede her og nå.

Hager oppfordrer deg til å tenke på alt som påvirker hukommelsen din, og gir følgende eksempler:

  • Våkner du en dag med vondt i hodet er du ikke i like slaget som dagen før og kanskje du tenker mer på smerten i hodet ditt slik at du ikke hører etter når andre mennesker forteller deg noe.
  • Du går rundt og bekymrer deg veldig for noe, og når du sitter på møter i jobben vandrer tankene dine på disse bekymringene, som igjen gjør at du ikke hører hva som blir diskutert eller snakket om. Og når du ikke hører så kan du umulig huske hva som har blitt sagt
  • Vi er ofte tre steder samtidig, på forrige oppgave (husket jeg å gjøre..), på nåværende oppgave og på fremtidige oppgaver (hva skal jeg ha til middag, jeg må huske å gjøre sånn)
  • Du møter mennesker som presenterer seg, men du er mer opptatt av å si ditt eget navn eller tenke på noe helt annet at du ikke hører hva den andre sier. Det er umulig å huske et navn som du ikke har hørt. Det finnes eksempler på mennesker som har presentert seg i forsamlinger som Donald Duck, og ingen har tenkt over det, noen har kanskje sag «Det hørtes kjent ut»
  • Du er så stresset og i din egen verden at du ikke får med deg som der ute. Et eksempel er den stressete vertinnen som venter på den siste gjesten og er opptatt av alt skal gå perfekt for seg med middag og dessert osv. Den siste gjesten kommer og sier «Beklager at jeg er sen, men jeg har nettopp drept min kone», hvorpå hun svarer «det gjør ingenting, bare kom inn og sett den ved bordet så er vi klare til forretten. Hun er da så stresset at hun ikke får med seg hva han faktisk sier
  • Multitasking, er det en fordel? Vi driver med multitasking på jobb, leser mail mens vi snakker i telefonen og gir beskjeder til kollegaer som stikker hodet inn i døra, hvor mye får vi faktisk med oss? Hvis vi er ærlige med oss selv, går vi vel glipp av en del ting?
  • Bare tenk deg i hverdagen i hvor mange situasjoner du er et annet sted enn her og nå, enten på grunn av stress hvor du da kanskje er flere hakk der fremme, eller på grunn av dagdrømmer, hvor ofte du i samtaler med andre bare kobler helt ut. Du glemmer å at det er ta-med-dag i barnehagen, fordi da barnehagetanten sa det da du hentet barna, var du allerede i tankene hjemme og lagde middag. Vi er litt sånn at når vi sitter, så står vi allerede, når vi spiser er vi allerede ferdig, og når vi begynner å gå er vi allerede fremme.

Stress ned for bedre hukommelse

Videre understreker Hager at det er viktig å stresse ned og bruke teknikker for å være til stede her og nå, det vil skjerpe hukommelsen og gi deg en bedre hverdag

- Prøv enkle avspenningsteknikker, for eksempel mindfullness, og gjerne kombinere dette med enkle husketeknikker, og bli klar over hvordan man selv best husker og hva man ønsker å huske.

HUSK BEDRE: Hukommelse er noe alle har, men det finnes faktisk flere ting du kan gjøre for å forbedre den.
HUSK BEDRE: Hukommelse er noe alle har, men det finnes faktisk flere ting du kan gjøre for å forbedre den. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

- Vi blir bombardert med informasjon og inntrykk gjennom dagen, det er aviser, radio, Facebook, Twitter, e-post, telefoner, samtaler og lignende. Alt kan du ikke huske. Hva er viktig å huske i ditt liv? Og bare det å høre navnet når andre presenterer seg gjør at du husker veldig mange flere navn.

og ett hvis du vil glemme

  • Hold deg i god fysisk form. Det gir bedre blodgjennomstrømning i hjernen og mer effektive nervesignaler.
  • Spis regelmessig. Unngå at blodsukkernivået spretter opp og ned som en jojo; mangel på næring svekker hukommelsen dramatisk.
  • Søk mentale utfordringer; tilegn deg nye kunnskaper og ferdigheter. De individuelle forskjellene øker med alder. Det har nok litt med arv og gener å gjøre, men også med «akkumulerte valg» og livsstil: Noen velger bort mentale anstrengelser. Det svekker hukommelsen.
  • Indre ro skjerper hukommelsen. Finn tid til å koble av.
  • Konsentrer deg. Gi oppgaven du utfører din fulle oppmerksomhet.
  • Bruk tid. Jo mer tid du bruker, desto mer lærer du.
  • Kok ned og organiser materialet. Kople det umiddelbart til noe du kan godt fra før. Det gjør kunnskapen enklere å tilegne seg og lettere å hente tilbake senere.
  • Kod inn ny informasjon på så mange måter som mulig - visuelt, verbalt, motorisk eller sanselig. Bruk kunnskapen eller ferdigheten aktivt.
  • Terp heller noen ganger for ofte. Overlær og automatiser.
  • Spre læring ut over tid, i passe porsjoner. Gjenoppfrisk ofte i begynnelsen, så en gang iblant.
  • Synliggjør det du skal huske. Lag tydelige påminnelser. Brev som skal postes, bør plasseres nær utgangsdøra så du ser dem på vei ut.
  • Bestem hva som skal utløse minnet i framtida. Skal du huske ved synet av en person, en gjenstand, eller et bestemt sted?
  • Ikke utsett oppgaver. Utfør gjøremålet mens du fortsatt har det friskt i minne. Legg boka tilbake i skolesekken straks du er ferdig med den.
  • Plasser ting som nøkler og mobiltelefon på faste plasser så du kan stole på vanehukommelsen. Eller merk deg bevisst og si høyt hva du gjør, så du kan støtte deg til episodisk hukommelse.
  • Lær deg husketeknikker, både visuelle og verbale. I hukommelses-VM kombinerer utøverne visuelle og verbale metoder for raskt å tilegne seg enorme mengder tilfeldig informasjon.
  • Vil du glemme, så pøs på med nye opplevelser - tilbring tid i andre miljøer.

Kilde: Fra boka «Hva er hukommelse» av Pål Johan Karlsen

Les også:

Se om du tjener mer enn nordmenn flest

Dette irriterer oss på jobben

Derfor er flaskevann datostemplet

Derfor stinker ånden din om morgenen

Denne saken ble første gang publisert 22/05 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også