Når DU mobber

Kamuflerer du egen misunnelse, hovmod og usikkerhet og lar det gå utover andre? Coachen gir deg noe å tenke på.

Sist oppdatert
I Kvinneguidens selvhjelp-serie vil coach Annika Richardsen, den første sertifiserte veilederen i Mia Törnbloms metode her i Norge, veilede deg mot en bedre og lykkeligere hverdag.

Ukens tema handler om mobbing blant voksne.

Er mobbing noe du gjør uten å være det bevisst? Kamuflerer du misunnelse, hovmod og dine egne følelser av utilstrekkelighet igjennom å overføre de til andre?

- Ingen av oss er perfekte, og vi har både negative og positive tanker og følelser i vårt arsenal. Våre negative tanker om oss selv kan bryte ned selvfølelsen vår, men kan også gå utover andre, forteller coachen.

Mobbing i forkledning

"Bry deg - kampanjen" i media oppfordrer folk til å ta avstand fra mobbing og fikk mange tilhengere.

- Dette har engasjert mange og er et fantastisk tiltak. De aller fleste av oss definerer oss som ikke-mobbere, vi er da voksne mennesker? Men, det er ikke bare utagerende, tydelig mobbing som foregår, sier Richardsen.

Hun nevner andre eksempler som utfrysning, baksnakking, falskhet og løgn, og finurlig tilslørte kommentarer og sarkasme som kan være forkledd som noe annet, men kan være mobbing. Vi gjør det alle i større eller mindre grad, og ikke bare har det negative ringvirkninger til den det er rettet mot, men har også konsekvenser for deg selv.

Les også: Kutt baksnakkingen

Les også: Bli venn med speilbildet ditt

Les også: Slik takler du misunnelse



- Når du slår ned på andre, slår du ned på deg selv. Skam, skyld og dårlig samvittighet oppstår i deg som konsekvens, selv om det hos noen svært raskt gjemmes under overflaten i underbevisstheten.

Du hevder deg selv

Når vi ikke forholder oss til våre egne utilstrekkeligheter og lave selvfølelse, er det vanlig at vi overfører disse følelsene - projiserer de over på andre. For å unngå å føle deg utilstrekkelig og lite verdt, utpeker du andre som ikke bra nok eller lite verdt.

- Det er en "overlevelsestaktikk" for å unngå å forholde deg til dine egne følelser av lav egenverd. Når du føler deg stygg og tykk, for eksempel, og du snakker dritt om en som er tynn og pen, har du ikke gjort noe annet enn å minne deg på at du ikke liker deg selv, mener coachen.

Underbevisst

Det er en underbevisst reaksjon og en måte den lave selvfølelsen utagerer og beskytter deg på. Det lager en slags falsk følelse av selvaksept som sier til deg selv at du er OK så lenge andre ikke er det.

- Denne falske selvaksepten varer ikke lenge og kommer med en tilhørende pris av skamfølelse, om ikke annet ubevisst. Når du utgår fra deg selv og har selvfølelsen på plass, oppstår ikke behovet for å rakke ned på andre eller å trykke dem ned for å hevde deg, understreker Richardsen.

Les også: Føler du deg aldri god nok?

Les også: Sett grenser for deg selv



Det handler ikke om å avvise all negativitet og strebe mot å være glad hele tiden, men å ta ansvar for deg selv og dine egne reaksjoner og handlinger.

Tips på veien


  • Ta ansvar og utgå fra deg selv. Når du hører en drittkommentar komme i hodet ditt spør deg selv hvem den kommer fra, handler det om den det rettes i mot eller ligger det hos deg selv?
  • Vær modig og jobb med å akseptere deg selv og søk etter å forstå de delene av deg du "gjemmer unna". Når du aksepterer og er trygg på deg selv, aksepterer du også at andre må få lov til å være det de er.
  • Tren på å øke selvfølelsen - med god selvfølelse utgår du mer utfra deg selv og ikke alle andre.
  • Ta ansvar og kutt ut baksnakking! Ha som hovedregel at du kun diskuterer ting om andre som du kunne sagt foran dem. Om det er noen som har sagt eller gjort noe mot deg som du synes er feil, må du ta ansvar for det og gå direkte til den personen det gjelder.
Annika220

Denne saken ble første gang publisert 07/03 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også