- Lynkurer er kortsiktig glede

Vil du ha bort noen kilo raskt? De kan fort komme på igjen, sier ernæringsfysiolog Kari H. Bugge.

Sist oppdatert

Det finnes mange måter å slanke seg på. Ett av alternativene er såkalte lynkurer, hvor du følger en streng diett over en kort periode. En lynkur kan for eksempel innebære at du kun spiser banener i to uker, kun drikker vann, kun spiser proteiner og andre kurer med veldig begrenset næringsinnhold. Kiloene raser av, men er dette egentlig bra for kroppen?

 

- For normalt friske personer vil ikke en slik slankekur gi noen alvorlig skade. Selv om den i seg selv er svært ensidig og næringsfattig. Felles for mange av disse kurene er at de gir svært få kalorier, sier ernæringsfysiolog Kari H. Bugge i Grete Roede til Kvinneguiden.

 

Hun forklarer at få kalorier vil føre til nedsatt forbrenning og energiforbruk. Dermed skyter man seg selv litt i foten, siden det nettopp er forbrenning som gjør deg slankere.

 

- Lever du på et alt for lavt energiinntak over lengre tid, vil kroppen bryte ned muskelmasse for å skaffe seg lett tilgjengelig energi. Resultatet blir gjerne en rask vektnedgang, men tapet av muskelmasse blir høyere enn om du bruker litt mer tid på slankingen. Fordi det er i muskulatur det meste av forbrenningen skjer, vil mindre muskelmasse gjøre det vanskeligere å holde den nye lavere vekten, forklarer Bugge.

 

Forstyrrer hormonene

 

Hun forteller videre at denne typen slankekurer kan utløse flere hormonelle reaksjoner i kroppen.

 

- Fettvevets egne hormoner signaliserer økt sult i håp om å komme tilbake i balanse, det vil si til sitt høyeste nivå. Denne økte sultfølelsen kan i mange tilfeller vare opp mot ett år og enda lengre, sier hun.

 

Likevel mener Bugge at slike slankekurer faktisk kan hjelpe. Men medaljen har selvfølgelig en bakside.

 

- En slankekur hvor du kutter ut mange matvarer og ender opp med et svært ensidig kosthold gir nok gjerne god effekt på kort sikt. Fordi det er få matvarer du kan spise, blir det ganske enkelt å forholde seg til mange av disse diettene. Over tid blir man naturlig nok uendelig lei av å ikke kunne spise andre ting og ofte ender nok slankekuren med at man sprekker og spiser det man "ikke skal", sier hun.

 

Tilbakefall

 

Bugge sier at det er lett å falle tilbake i gamle matvaner etter slankekuren.

 

Selv om de færreste tar skade av en slik slankekur, finnes det folk som blir alvorlig syke av det.

 

- For personer med en uoppdaget sykdom for eksempel i nyrene, kan en streng diett få konsekvenser. Og går man drastisk nok til verks, er det klart at det kan være farlig å slanke seg. Anoreksi er jo et eksempel: Et annet mer spesielt tilfelle var en britisk kvinne som døde av overdrevent inntak av vann, forteller Bugge.

mat

Denne saken ble første gang publisert 18/12 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også