Alle vet at man har større risiko for å få hudkreft om man ikke er flink til å smøre seg i solen. Allikevel er det mange, og spesielt menn, som blåser i hele solkremen. Mange tror at man må ha blitt solbrent for å få hudkreft, og vet ikke at det også er den totale mengde sol huden blir utsatt for som er årsaken til hudkreft. I tillegg får huden lett rynker og pigmentflekker av for mye sol. Ved å følge de fire enkle solvettreglene har man større sannsynlighet for å slippe unna både for tidlig aldring og kreft:


  • Ta pauser fra solen mellom klokken 12 og 15. Gjør som folk i solrike strøk - ta pause fra solen midt på dagen.
  • Klær, hodeplagg og solbriller gir god beskyttelse. Vinterblek hud blir lett brent. La derfor huden venne seg til solen gradvis. Barn og ungdom og de som har lys hud trenger ekstra beskyttelse.
  • Bruk solkrem med høy faktor (15) og UVA-beskyttelse. Bruk solkrem på all ubeskyttet hud hvis du skal oppholde deg i solen.
  • Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft. Soling i solarium i tillegg til naturlig sol øker den totale UV-dosen. Du kan bli solbrent i naturlig sol selv om du har solariebrunfarge som «underlag».Vær oppmerksom på at UV-nivået ved delvis skyet vær kan være høyere enn ved skyfri himmel, på grunn av refleksjon fra skyer. Husk også at ren nysnø reflekterer opptil 90% av UV-strålene, slik at den totale strålingen blir nesten fordoblet.

Kilde: kreftforeningen.no

Foto: dreamstime.com

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!