Hekta på godterier?

Dette hjelper på søtsuget!

Hekta på godterier?
Hekta på godterier?
Sist oppdatert
Sukkersuget er stort sett en uvelkommen gjest som kommer på besøk selv om du nettopp har spist. Gjerne når du kjeder deg, eller skal kose deg i sofakroken etter en lang dag. Dette kan ha både fysiske og psykiske årsaker.

Les også: Slik elsker du kroppen din

Les også: Lokker sofaen?

Les også: Lag soyasmoothies


Fysisk skapes søtsuget av kjappe endringer i blodsukkeret. Spiser du mat som inneholder mye karbohydrater, vil blodsukkeret stige raskt for så å falle raskt igjen. Gjerne ned til nivåer som kroppen oppfatter som altfor lave. Da får den behov for noe søtt for å få opp blodsukkeret igjen.

Det er ikke bare rørsukker som blir omgjort til sukkerformen glukose i blodet. Brød, poteter, ris og pasta inneholder mengder med stivelse som raskt brytes ned til glukose i blodet. Søtsuget ditt kan også handle om en psykisk avhengighet. Det er ikke uvanlig å få lyst på noe søtt når du skal kose deg, som belønning eller trøst om du er lei deg.

Er ditt søtsug psykisk betinget bør du forsøke å kutte ut sukkerholdige matvarer helt for en periode. Legg om kostholdet helt, slik at du spiser mindre godteri, kjeks og kaker, samt matvarer som inneholder mye stivelse. Drikk mindre brus. Du bør også kutte i inntak på alkohol og koffein, da slike drikker gjerne gir en økt lyst på noe søtt.

Det virker kanskje uoverkommelig å kutte ut søtsakene, men det er mulig!

Tips:
  • Velg mat som inneholder proteiner og fett. Fet mat inneholder mange kalorier, men gir bedre metthetsfølelse. Det vil hjelpe med å kontrollere matinntaket.
  • Spis lavglykemisk mat som; linser, grønnsaker, melk, yoghurt naturell, belgfrukter, mørk sjokolade, pumpernikkelbrød, nøtter, kjøtt og fisk.
  • Spis ofte og regelmessig, hver tredje til fjerde time. Hopper du over eller spiser få, men store måltider, øker sjansen for at du får lyst på noe søtt.
  • Sørg for å få nok søvn og hvile. Stress trigger nemlig søtsuget.
  • Prøv kromtilskudd. Krom er et mineral som virker stabiliserende på blodsukkeret, bedrer insulinvirkningen og reduserer insulinresistensen. Jo mer karbohydrater og mat med høy GI du spiser, desto mer krom trenger du. Matvarer som inneholder mye krom naturlig, er blant annet grovt mel, nøtter, mandler, tørket aprikos og kjøtt.
  • Sink er et viktig sporstoff for kroppen. Tilskudd av sink kan hjelpe på blodsukkerproblemer, men tar du ekstra sink over lang tid, kan det hemme kroppens jernopptak.
  • Skal du spise noe søtt, spis det etter et næringsrikt måltid, og ikke før. Dette vil gi mindre blodsukkerstigning, og det vil bli lettere å spise mindre av den usunne maten.
  • Kilde: Klikk.no
hekta.280x420

Denne saken ble første gang publisert 07/06 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også