Lavkarbodiett, middelhavsdiett, blodtypediett, proteindiett - vi blir bombardert med kostholdstips hver eneste dag, og alle diettene skal gi oss en sunnere livsstil og smalere midje.

Men, har du tenkt på at noe av det sunneste du kan spise faktisk finnes rett utenfor døren?

- Hvem trenger dyre gojibær fra Tibet når blåbærene står i kø i skogen, spør kostholdsekspert Jeanette Roede som sammen med mat-og helsejournalist og forfatter Ellen-Beate Wollen har skrevet boken Nordisk diett.

Lett tilgjengelig mat

Begge to har skrevet en rekke kostholdsbøker tidligere, men ønsker nå å "ta tilbake" gamle, nordiske mattradisjoner på en enkel måte.

For forfatterne mener vi i Norden ofte glemmer at vi er omringet av frisk og supersunn mat vi kan inkludere i kostholdet vårt.

- "Nordic Diet" er blitt en trend på verdensbasis og forskning viser at mange av våre nordiske råvarer har spesielt gunstig næringsinnhold, i tillegg er råvarene lett tilgjengelige for oss, sier Wollen.

- Andre land ser mot nord, de gode råvarene vi er omgitt av, og de naturlige vekstforholdene de har. Vi bruker blant annet mindre sprøytemiddel sammenlignet med mange andre land, forteller Wollen videre.

For hvorfor skal vi ta sikte på for eksempel middelhavsdietten når et kosthold basert på nordiske råvarer har like mye å tilby helsen vår; sunne fettstoffer, proteiner og antioksidanter, for eksempel fra fet fisk, hele korn, rent og magert kyllingkjøtt og bærene i skogen?



Handler om livsstil

Forfatternes tanke bak boken er at den skal kunne bidra til en livsstilsendring, men at det ikke bare er vektreduksjon som bør være målet:

- Vi vil bidra til mer motivasjon og gode verdier i kostholdet. Nordisk diett handler heller ikke om å være på kjøkkenet i fem timer av gangen, men å lære seg å bruke gode råvarer kombinert med kjappe og gode løsninger. Du trenger ikke koke kraft i flere timer for god smak, buljongterninger er supert og kjapt. Det er ikke avansert å lage sunn mat, det skal bare noen enkle grep til, sier Wollen.

- Ta vare på helsen din, og ta ansvaret for at du har det bra, matlaging trenger ikke ta lenger tid selv om du lager maten fra bunnen av, mener Roede.

Kjøp rotgrønnsaker

Damene forteller at rotgrønnsaker passer til mange retter, både rå, kokte, stekte og bakte. De kan kuttes i terninger og hives rett oppi en suppe, som snacksstaver eller i salater, og dessuten holder de seg lenge i kjøleskapet.

- Og så kan du plukke bær og hive de rett i fryseren, slik holder de på næringsstoffene. Når du har lyst på syltetøy tar du de ut og bruker dette. Også urter kan kuttes opp og hives i fryseren for å beholde næringsinnholdet, tipser Roede.

I tillegg mener forfatterne at gamle sannheter som at barn ikke liker fisk, ikke nødvendigvis stemmer;

- At barn ikke liker fisk er en "sannhet" vi som foreldre kanskje har vært med på å skape selv. Mange av oss har dårlige opplevelser med fisk fra barndommen, fra overkokt, tørr fisk med masse bein. Hjemmelaget fiskegrateng eller fiskepinner er lett å lage og å like. Ovnsbakt fisk rullet i brødsmuler sammen med hvitløk og urter er et godt alternativ, tipser de.

Kjapp middag


Middagsforberedelser behøver ikke være "helvetes-halvtimen" etter jobb. Wollen og Roede forteller:
  • Når du kommer inn døra, setter du på ovnen og vann i gryte på plata mens du tenker over hva du skal lage.
  • Du trenger ikke alltid kjøtt, tenk også på å bruke fisk eller du kan lage en kjapp tomatsuppe med gulrøtter, løk, tomat, byggryn eller grov pasta i.
  • En pose med mikset salat sammen med grillet kyllingfilet eller fisk i ovnen tar knappe 15 minutter å lage.
  • En omelett med stekte eller ovnsbakte grønnsaker er også en fullverdig middag.

På handlelista


Vil du gå for et nordisk kosthold? Da skal du passe på å ha dette i hus til enhver tid:
  • Rotgrønnsaker som rødbeter, kålrot, selleri, kål og gulrøtter.
  • Løk.
  • Brokkoli, tomater, blomkål, sukkererter.
  • Buljongterninger.
  • Grov pasta og fullkornsris.
  • Gryn og helkorn.
  • Hermetiserte tomater og tomatpuré.
  • Poser med frysegrønnsaker som erter, bønner, brokkoli, blomkål.
  • Egg.
  • Gode oljer og eddiker.
  • Sennep.
  • Kesam, matyoghurt og ekstra lett rømme.
  • Frisk salat, gjerne i pose.
  • Fersk fisk som kan spises i starten av uka.
  • Kylling i vakumpakker kan spise litt senere i uka.
  • Pass på å ha kylling, fisk og kjøtt i fryseren. Da kan du ta ut om morgenen, og kjøttet er tint når du kommer hjem fra jobb.
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!