Oppreisning for magen

Kroppen jobber stort sett oppreist hele dagen. Så hvorfor trener vi da magemusklene sittende og liggende?

Sist oppdatert
- Hvis målet er å utvikle en sterk mage, har vanlige sit-ups store begrensninger, mener fysioterapeut og stipendiat i bevegelseslære ved Norges idrettshøgskole, Ola Eriksrud.

Han er aktuell med DVDen "Funksjonell Magetrening - et dynamisk perspektiv", som introduserer en ny måte å trene magen på.

- Hvis man skal takle de fysiske utfordringene både i idrett og i hverdagen bedre, må man trene musklene i de sammenhengene man trenger dem. Satt på spissen kan man si at trener du mye sit-ups, blir du god på å komme deg opp fra liggende stilling. Men hvor ofte trenger du gjøre den bevegelsen? spør Eriksrud.

Stå-på-trening

På DVDen introduserer han en rekke øvelser som alle er dynamiske og foregår i en oppreist posisjon.

- De fleste bevegelser vi gjør i løpet av en dag, utføres stående. Derfor er det mest hensiktsmessig at også magetreningen utføres i en oppreist posisjon.

Eriksrud er også kritisk til at mye av magetreningen i dag er statisk.

- Vi er i bevegelse hele tiden, så hvorfor skal man da trene på å holde magen? I idretter og i det daglige har magemusklene andre og viktigere funksjoner, sier Eriksrud.

Han tror det er to årsaker til at magetrening i dag ofte er statisk og utføres i en liggende eller sittende posisjon.

- For det første har teorier om hva enkelte mener er den beste treningsformen, spredd seg som en sannhet. For det andre har mange som trener mer fokus på estetikk enn funksjon, sier han.

Er vaskebrett målet, kan altså sit-ups fremdeles være en god løsning.

Kombinasjon

- Vil du ha flatere og sterkere mage, må du sannsynligvis gjøre mer enn å bare bevege armer og bein, sier daglig leder ved treningsavdelingen hos Norsk Idrettsmedisinsk Institutt, Christine Thune.

Hun mener det beste er å kombinere ulike typer magetrening.

- Bukmuskulaturen har to funksjoner. For det første aktiviseres den når vi beveger overkroppen. I tillegg er den en statisk holdemuskel. Derfor vil det beste være å både trene funksjonelt, og gjerne da stående, i tillegg til at man gjør stabiliseringsøvelser som for eksempel planken, og enkelte sit-ups-øvelser.

Hun tror trenden med funksjonell trening og coretrening på ustabilt underlag er kommet for å bli, fordi det er effektiv trening som også er morsom å holde på med.

- Trenden i all trening i dag handler om funksjonell trening, at man gjør bevegelser hvor mange muskler arbeider sammen, og som krever koordinasjon og balanse. Det sier seg selv at det er nyttig å trene på de bevegelsene du trenger i idrett og i dagliglivet.

Varierte bevegelser

På DVDen introduserer Eriksrud øvelser som gir utfordringer i tre plan, med bevegelse av over- og underkropp fremover og bakover, sideveis og i rotasjon.

- Når vi beveger armer eller bein, skjer det også en bevegelse i magen. Magemusklene er med på å stabilisere i de fleste bevegelser vi gjør, forklarer han.

Prinsippet er å starte stødig med enkle bevegelser, for så å øke utfordringene etter hvert, for eksempel ved å løfte en fot eller bevege seg lenger ut i ytterposisjonene.

- Målet er å kunne kontrollere mest mulig bevegelse. Hvis du stadig mister balansen, bør du senke vanskelighetsgraden. Finn terskelen for suksess og jobb rett under den, før du etter hvert går videre, anbefaler han.

Denne saken ble første gang publisert 20/11 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også