Har du matallergi?

Da bør du lese dette. Vår kostholdsekspert gir deg tipsene til julematen.

Har du matallergi?
Har du matallergi?
Sist oppdatert
Matintoleranse kan være mye, men definisjonen er en reaksjon på mat som ikke involverer immunsystemet og ei heller en reaksjon som kommer grunnet matforgiftning. Det kan være på grunn av en enzymmangel eller at man har redusert mengde av et enzym som ved laktoseintoleranse.

Det forteller Kvinneguidens nye kostholdsekspert, klinisk ernæringsfysiolog Tina Hamelten.

Nå i juletiden kan man som matallergiker eller matintolerant oppleve mange typer utfordringer når man skal spise mat på familiebesøk, på julebord eller ute på resturant. Samtidig er det svært mange mennesker som har en eller annen form for matallergi eller matintoleranse uten å i det hele tatt vite om det. Dersom du opplever at du av og til reagerer på noe etter at du har spist, bør du gå til legen og ta en sjekk.

Tina Hamelten

Kvinneguidens kostholdsekspert

Autorisert klinisk ernæringsfysiolog med master fra Det Medisinske Fakultet, Universitetet i Oslo.
Jobber som daglig leder i Yorktest Nordic som driver med matintoleransetester samt jobber privat med klienter som ønsker kostveiledning.

Les mer på Tinahamelten.no.

Opplever du dette?

Tina Hamelten forteller også at du kan være obs på diverse symptomer.

- Symptomer på matintoleranse er mange og veldig varierte: oppblåsthet, magesmerter, diaré, hudkløe, uren hud, hodepine, elveblest, psykiske plager, redusert opptak av næringsstoffer (ved cøliaki) for å nevne noen. Symptomene kan også ligne allergisymptomer, men reaksjoner på mat når man har intoleranse kan komme mye senere enn ved en klassisk allergi, noe som gjør det vanskeligere å finne ut av, sier Tina.

Les også: Hold styr på kjøleskapet

Les også: Så farlig er fett og sukker

Les også: Den nye slanke-teen



Dersom du mistenker bestemte matvarer/en bestemt matvaregruppe, kan du forsøke å kutte det ut for en periode og se om det hjelper.

- Men er det snakk om cøliaki, skal man ikke kutte gluten før man tester seg for cøliaki, det kan ødelegge diagnostiseringen. Det finnes en selvtest for cøliaki på apoteket, men OBS! Blodprøve diagnostiserer ikke cøliaki, og er den negativ er det ikke 100 prosent sikkert at man ikke har cøliaki, sier ernæringsfysiologen.

Klarer du ikke å skille inntak av matvarer og symptomer fra hverandre kan du lage en symptomdagbok hvor du skriver ned hva du spiser når, og hvordan du føler deg til ulike klokkeslett.

Takle julematen

Du kan unngå å bli dårlig i julen ved å passe på hva du får i deg til enhver tid istedet for å fråtse uhemmet.

- Om man tar sjansen på ulike retter og matvarer må bli en avveining av hvor plaget man er dersom man spiser feil og hvor lyst man har til å spise mest mulig normalt. Man bør selvfølgelig si fra til serveringsstedet hva man ikke tåler, men selv da kan man ikke være sikker på at alt er 100 prosent fritt for det man ikke skal ha. Hvis man er redd for å få i seg noe selv om man passer på, kan man få hjelp av ulike tilskudd, tipser Tina.

Ulike typer reaksjoner:

  • Laktoseintoleranse - hvor man ikke spalter melkesukker.

  • Reaksjon på biogene aminer i f.eks tomat, makrell eller ost.

  • Cøliaki - en reaksjon på en type protein i bestemte kornarter.

  • Non-celiac gluten intolerance - man tåler ikke gluten, uten at det er snakk om cøliaki.

  • IgG - antistoffer mot matvareproteiner gir plager hos en del mennesker. Kalles matintoleranse selv om immunsystemet er involvert.

  • Dannelse av opioide peptider fra bestemte matvarer, spesielt melk og gluten.



Probiozym, et probiotika kan hjelpe til å tåle små mengder av det man egentlig ikke skal ha, dersom man danner for store mengder opioide peptider fra maten man spiser. Laktaseenzymer i tablettform kalt Kerutabs passer til de som har laktoseintoleranse. Kostholdseksperten advarer også mot sauser og blandingsprodukter dersom det er matvarer du ikke tåler. Det tryggeste er å spise rene matvarer.

Erstatningsprodukter

Du finner i dag flere og flere erstatningsprodukter som du kan bruke i maten. Tåler du ikke lactosen i meieriprodukter er for eksempel rismelk og havremelk noe som passer fint til smoothier.

- Skal man ha kake-, brød - og ulike melblandinger finnes det flere alternativer, noen i butikk og noen på nett, for eksempel "Cornells blandinger", hvorav den ene er god til grove vafler, "Bob`s red mill", "Authentic foods" og "Namaste", sier Tina og tipser videre;
  • Rømmeerstatning: Da kan man bruke "Tofutti sour supreme".
  • Smøreost: "Streich" har mange varianter.
  • Iserstatninger er ikke noe problem, helsekosten har risis, havreis og soyais.
  • "Meridian" har flere sauser uten melk, gluten, egg og gjær.
  • Middagspølse og wienerpølse fra "Leiv Vidar".
  • Alternativ og kjapp riskrem: Ferdigkokt ris som blandes med kokosmelk.
  • Sjekk gjerne denne nettbutikken: Renkost.no
  • Her er en liste over Toros glutenfrie produkter, men de er ikke nødvendigvis melkefri.

Les mer på Tina Hameltens blogg!



Denne saken ble første gang publisert 19/12 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også