Unødvendig trening

Trener du styrkeapparater?

Det er ikke annet enn bortkastet tid, ifølge treningsekspert.

MALPLASSERT: Langvarig med trening kun på apparater kan gjøre at kroppsdelene dine ser malplassert ut, mener Indreeide. FOTO: Thinkstock
MALPLASSERT: Langvarig med trening kun på apparater kan gjøre at kroppsdelene dine ser malplassert ut, mener Indreeide. FOTO: Thinkstock
Sist oppdatert
TRENINGSEKSPERT: Hovedtrener på Oslo Kettlebel Gym, Karl Kristian Indreeide. FOTO: Hanna Sundquist
TRENINGSEKSPERT: Hovedtrener på Oslo Kettlebel Gym, Karl Kristian Indreeide. FOTO: Hanna Sundquist Foto: Hanna Sundquist

Vi betaler i dyre dommer for å komme oss i form. Treningsstudioer med  avanserte apparater koster oss tusenlapper, noe de fleste av oss villig betaler. Men hva er egentlig best for kroppen? Hjelper det egentlig å stille seg på en maskin, eller blir vi lurt?

Hovedtrener ved Oslo Kettlebel Gym, Karl Kristian Indreeide, er skeptisk til avansert treningsutstyr for folk flest.

– Kroppen er ikke skapt for å gjøre bevegelsene som maskinene dikterer. Vi trenger å følge vårt naturlige bevegelsesmønster, både i form av styrke –og løpetrening. Ved bruk av konsisjonsmaskiner og treningsapparater blir bare deler av kroppen trent, sier han til Kvinneguiden.

Bortkastet tid

Styrkeapparater som styrer kroppens bevegelser blir sett på som verstingen.

– Disse låser deg fast og hindrer rett og slett at du får beveget deg. Ideen til disse apparatene er nettopp at du skal kunne trene uten å vite noe om hva som er riktig bevegelse. Maskinen viser vei og gjør bevegelsen for deg.

Treneren understreker at vi alltid søker etter det mest lettvinte, og at det moderne treningsstudioet bygger opp under en idé om at du kan bli trent uten at du trenger å trene.

– Legg deg i solarium og bli brun, sett deg i en maskin og få muskler. Mange trenger å innse at trening faktisk skal være krevende, sier Indreeide og fortsetter:

– En gammel vits er at mye bruk av isolasjonsøvelser får kroppen din til å se ut som en samling av kroppsdeler uten helhet. Enda verre er det når kroppen fungerer på den måten. Kroppen skal fungere som en enhet, og må utvikles i balanse. Apparatene kan være bra for å rehabilitere skader, og er kanskje nødvendig for avansert bodybuilding. For vanlige mosjonister er det ikke annet enn bortkastet tid.

Ved isolert trening får du ikke trent kjernemuskulatur eller ditt naturlige bevegelsesmønster. Indreeide hevder at de fleste av oss trenger å relære hvordan en skal bevege seg.

– Se på tre-åringer. De gjør markløft og knebøy med perfekt teknikk. De plukker opp ting ved å kontrollert dytte hofta bakover, faste grep, for så å rette opp kroppen. De kan sette seg på huk med vertikale legger, rett rygg og rumpa nesten i bakken.

Indreeide sier at de fleste voksne har mistet dette.

– Mange er helt ute av kontakt med kroppen sin. Å drive styrketrening uten kontakt, eller å løpe kilometervis, er å bygge på sandgrunn. Det ser ut til å være et hus på gang, men plutselig kollapser hele greia, sier han.

NATURLIG: Kroppen er ikke skapt for å gjøre bevegelser i en bestemt retning. Vi trenger å følge vårt naturlige bevegelsesmønster, både i form av styrke –og løpetrening, sier treneren. FOTO: Thinkstock
NATURLIG: Kroppen er ikke skapt for å gjøre bevegelser i en bestemt retning. Vi trenger å følge vårt naturlige bevegelsesmønster, både i form av styrke –og løpetrening, sier treneren. FOTO: Thinkstock

Dropp tv-tittingen

Treneren fraråder også å se på TV samtidig som du trener.

– Hvem er det du prøver å lure? Dersom du har et behov for å distrahere deg fra treningssmerten bør du trene lettere. Vi er så frakoblet hele tiden, noe som har blitt et stort psykologisk og samfunnsmessig problem. Du trenger å være til stede i kroppen, ikke på en skjerm. Det er viktig å kjenne etter hva du gjør, ikke minst for å unngå skader. Trening bør handle om integrering, ikke distraksjon, sier Indreeide.

I tillegg anbefaler han å trene både styrke og kondisjon uten sko. Da får du naturlig kontakt med bakken eller gulvet, samtidig som det er skadeforebyggende.

– Den tykke sålen på skoen kamuflerer den faktiske smerten du påfører kroppen under trening. Dette kan føre til feilbelastning forplanter seg oppover i kroppen fordi du ikke kjente den da den først var i startfasen. Vanlige mosjonister skal ikke bli skadet. Du skal trene for velvære og god helse, understreker han.

Derfor anbefaler Indreeide å trene all styrke barbent eller med minimalistiske sko. Skal du løpe, er det ikke annet som funker bedre enn å løpe utendørs i ujevnt terreng med barfot-sko, ifølge treneren. Han understreker at styrken i føtter, ankler, legger og resten av systemet må bygges opp gradvis.

– Vi sitter for mye, vi er for lite tilstede i det vi gjør, vi er for lite fysiske, og vi bedøver og distraherer oss for mye. La trening være en motvekt mot dette, ikke en fortsettelse, hevder Indreeide.

Dette bør du investere i

Hvis du ser på deg selv som en alminnelig mosjonist, trenger du ikke å betale skjorta for å trene. Her er utstyret Indreeide ser på som nødvendig for å holde seg i god form:

Stang til dørkarmen: Her kan du trene hele overkroppen blant annet med øvelser som pull-ups og chins. Er du ikke sterk nok, kan du investere i en strikk som gjør øvelsen lettere.

Hoppetau: En av de beste kondisjonsøvelsene, ifølge Indreeide. Her får du utfordret kondisjonen, koordinasjonen og kroppens egne dempere. Hoppetautrening med god teknikk er bra forberedelse til barfotløping.

Slynger: Disse er ypperlige til å få kontakt med hver minste muskel i kroppen. Det finnes uendelig mange øvelser som kan utføres i slynger som utfordrer både styrken, balansen og bevegeligheten.

Yogamatte: Det er bare fantasien som setter grenser for hvor mange egenvektsøvelser du kan gjøre her.

Ønsker du å variere treningen mer, kan det være smart å investere i en kettlebell. Lær deg de grunnleggende kettlebell-øvelsene, og kjenn hvordan kroppen får kontakt med hver eneste muskel i kroppen. Bruk kroppen som en enhet i øvelser som swing og get up.

Sluttet med apparater

Helene Høimyr har mastergrad i muskelfysiologi, er utdannet personlig trener og er kostveileder ved Norges Idrettshøgskole. Hun fikk en åpenbaring da hun sluttet med det hun kaller for typiske ”jenteapparater”. Med det mener hun maskiner som skal trene små muskler i lår, rumpe og mage.

TRENER: Helene Høimyr har mastergrad i muskelfysiologi, er utdannet personlig trener og er kostveileder ved Norges Idrettshøgskole. FOTO: Merethe Odland
TRENER: Helene Høimyr har mastergrad i muskelfysiologi, er utdannet personlig trener og er kostveileder ved Norges Idrettshøgskole. FOTO: Merethe Odland Foto: Merethe Odland

– Da jeg begynte å trene på studio selv brukte jeg mye tid på apparater som for eksempel innside –og utside lår. Det var ikke før jeg satte meg inn i hvordan musklene i kroppen fungerer at jeg begynte med skikkelig trening og gjorde øvelser som knebøy og markløft. Dette ga resultater, forteller hun til Kvinneguiden.

Jo mer muskelmasse som blir aktivert i hver øvelse, jo bedre.

– Jeg merket ikke at apparatene var lite effektive før jeg gjorde endringer og startet med nye og større øvelser med frivekter. Det er ofte vanskelig å sette fingeren på hva som ikke fungerer før man har endret treningsrutiner og begynner å se resultatene, sier Høimyr.

Hun har et inntrykk av at det er flest kvinner som tyr til trening på apparater.

– Mange jenter som trener på studio er ofte mer komfortable med utholdenhetstrening enn styrketrening, noe som gjør at det er tryggere å ty til apparater når de først skal trene styrke. Utviklingen de siste årene har vært at flere og flere jenter trener med frie vekter og stenger, så dette er nok noe som kommer til å jevne ut eventuelle forskjeller mellom kjønnene, sier hun.

Positive og negative sider

Høimyr er likevel ikke totalt motstander av treningsapparater, og peker på at det er både positive og negative sider med disse.

– Hva som er best for kroppen og som gir best treningsresultater kommer blant annet an på hvilke treningsmål du har. Ønsker du for eksempel å bygge store leggmuskler kan det være en idé å isolere muskelen i noen øvelser, sier hun.

Hvis du derimot kun trener med apparater vil du kunne oppleve at treningen blir ensidig og at øvelsene ikke styrker muskelsamspillet i kroppen.

– Med frivekter og egenvektsøvelser vil derimot kroppen bli tvunget til å fungere funksjonelt for at du skal klare å utføre visse øvelser, sier treneren.

Er du usikker på hvordan frivektsøvelsene skal gjennomføres anbefaler Høimyr å øve seg med lette vekter på teknikken og kompensere med tyngre vekter på apparater frem til du føler deg sikker.

FRIVEKT: Knebøy er en øvelse som både utfordrer store og små muskler i kroppen. FOTO: Thinkstock
FRIVEKT: Knebøy er en øvelse som både utfordrer store og små muskler i kroppen. FOTO: Thinkstock

Apparater som hjelpemiddel

Fitnessutøver og blogger Therese Dahl bruker ofte apparatene som et hjelpemiddel til å slite muskelen helt ut.

– Jeg trener hovedsakelig med frivekter, men apparatene kan være nyttig de dagene jeg kjører kroppen til total utmattelse. Når du er for sliten til å kjøre en riktig knebøy kan det være et poeng å avslutte beinøkta i et apparat der du slipper å tenke på teknikk, sier hun til Kvinneguiden.

Bør aktivere kroppen

Likevel vil hun ikke anbefale å utelukkende kun trene med isolerende apparater.

– Jeg mener vi har godt av å aktivere hele kroppen når vi trener. Muskulaturen blir ikke utfordret på samme måte som ved annen trening, og fremgangen vil derfor ikke øke på samme måte som når man trener med frivekter, sier Dahl og fortsetter:

– Det er også begrenset hvor mange øvelser du kan gjøre i apparater, noe som fører til at du hele tiden trener de samme musklene og glemmer resten.

Selv brukte hun mange år på å trene spinning og bodypump, noe som ikke ga de resultatene hun håpet på.

– Etter en anbefaling fra kiropraktoren min kastet jeg meg ut i frivektsområdet. Det har aldri vært naturlig for meg å gå tilbake til apparater, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 06/03 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også