10 sparetips!

Tiden er inne for å spare. Økonomisk rådgiver Christian Sperre gir deg sine beste råd.

Publisert Oppdatert
Du trenger ikke legge om hele livsstilen din for å spare noen kroner. Mange små grep i hverdagen gjør at du kan sitte igjen med en tykkere lommebok ved månedens slutt.

En billigere hverdag

Økonomisk rådgiver i acsfinans.no,Christian Sperre, mener det første du bør gjøre er å sette opp et budsjett;

- Det er mye forskjellige ting man bruker penger på, hvis du setter opp et månedlig budsjett vil du få oversikt over hvor ditt forbruk ligger. Dette tar deg 30 minutter, og kan spare deg for tusenvis av kroner. I lengen kan det være godt timesbetalt, sier Sperre til Kvinneguiden.

Her får du Sperres 10 spareråd:

1. Kutte ut kontingenter, eventuelle medlemskap, for eksempel treningsavgifter; naturen og omegn er ofte like godt.

2. Sjekk ut gjeldssituasjon i henhold til effektiv rente, eventuelt bytt bank. I dag er mye lettere å bytte bank enn før.

3. Bilkjøring er et luksusgode, både med tanke på forsikring, bompenger og drivstoff. Har du muligheten, bruk offentlig transport, gå eller sykle til jobben.

4. Når du først handler mat, planlegg hele uken, ved småbesøk i butikken handler en ofte unødvendige varer. Pakk niste til jobb og tur.

5. Sosiale restaurant- og cafebesøk er dyrt, men hyggelig. Invitere venner og bekjente hjem på koselig middag, neste gang er det du som blir invitert.

6. Klær og sko - gjenbruksvarer er ofte like bra, og det er ingen som ser forskjell! Gå eventuelt i ditt eget skap, det som var mote for ti år siden, kan være aktuelt nå.

7. Strømforbruk bør du være bevisst på, skru av lamper, tv og lignende helt, ikke bare på "standby." Varmtvann er kostbart, om du dusjer fem minutter mindre om dagen vil du spare vesentlig på årsbasis, og du bidrar til et bedre miljø.

8. Bruk kun ett bankkort. Her er det mye å spare, forskjellige tilbydere har forskjellige årspriser og brukspriser.

9. Mobil og telefonbruk er ofte et stort innsparingspunkt. Her gjelder det å være smart, vær heller sosial og kutt ned på bruken av telefon.

10. Underholdning kan være morsomt, men igjen kostbart. Du har sikkert både spill og annet hjemme som kan brukes i sosiale sammenhenger, og man har det ikke mer morsomt enn man lager selv. spare2-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning