Fakta og myter om mensen:

Kan jeg svømme når jeg har mensen?

12 myter om menstruasjonen knust en gang for alle.

SKREKK OG GRU: Flere som har hatt mareritt om dette?

SKREKK OG GRU: Flere som har hatt mareritt om dette? Foto: FOTO: David Boyle/Flickr

Publisert Oppdatert
EKSPERTER PÅ MENSEN: Grete Lind og Trude Tomasgård.

EKSPERTER PÅ MENSEN: Grete Lind og Trude Tomasgård. Foto: FOTO: Privat

Menstruasjon. Høres mistenkelig likt ut som frustrasjon.

Dette er noe vi kvinner skal leve med fra vi er cirka 14 til cirka 52. I løpet av den tiden kommer vi til å høre merkverdige ting om menstruasjon. Seiglivede myter som at det er best å ikke vaske håret og kroppen når blodet renner nedover innsiden av lårene dine. Eller hva med det hardnakkede ryktet som sier at tampongen kan risikere å bli borte i vaginaen din?

For vi har vel alle hørt om noen som kjenner noen som kjenner noen som endte med en flau tur til legevakten for å få den fjernet?

Vi spurte ekspertene. Trude Tomasgård er helsesøster med mange års erfaring på å svare på jenters spørsmål om mensen som rådgiver for nettsteder som Libresse.no og girls1st.no. Grete Lind har jobbet en årrekke som helsesøster og sexologisk rådgiver i ungdomsskoler, videregående skoler og på Helsestasjon for ungdom. Sammen pløyde de gjennom de vanligste forestillingene om mensen og hjalp oss å skille mellom hva som er myter og hva som faktisk er sant.

Myte 1) Tamponger og mensenkopper tar «jomfrudommen» din

- Jenter beholder jomfrudommen inntil de debuterer seksuelt med en partner. Bruk av tamponger og mensenkopper medfører at en må tøye forsiktig i jomfruhinnen som sitter få centimeter inn i skjeden. Det er likevel ikke slik at denne blir ødelagt eller borte som følger av dette, sier helsesøster Trude Tomasgård til Kvinneguiden.

- Skjedekransen, mer kjent som "jomfruhinnen", er forbundet med mange myter og misoppfatninger, og de har gitt næring til begrepet "å miste jomfruhinnen". Om du har en oppfatning av at det finnes en hinne som stenger åpningen inn til skjeden, vil en nærliggende tanke være at hinnen brytes ved penetrasjon i forbindelse med for eksempel sex. Medisinske studier har vist at det ikke finnes en slik hinne, og uttrykket mister dermed mening.

Myte 2)  Det er farlig å trene når du har mensen

Vi har vel alle prøvd å tenke positivt på menstruasjonen vår, ettersom at vi må leve med i så mange år. Nøkkelordet her er "prøvd". Personlig har jeg tenkt "Ja, ja. Jeg slipper i hvertfall å trene".

Men neida, begge helsesøstrene understreker at det faktisk er bra for oss å trene når vi har mensen!

Helsesøster og sexolog Grete Lind forteller at trening gjør at livmoren trekker seg sammen, blodet kommer ut raskere, og mange opplever smertefrie perioder i etterkant.

Tomasgård legger til at mange opplever at moderat aktivitet under menstruasjonen lindrer muskelømhet og menstruasjonssmerter.

Ja...da er det bare å stramme joggeskoene og bite tenna sammen. Sjokolade er i hvertfall bra for deg sies det.

Myte 3)  Tamponger kan risikere å bli «borte»

Jeg kan nesten garantere at når du først skulle stappe en tampong "oppi der" tenkte: "Shit, hva om den blir borte? Jeg kan ikke engang tenke meg hvor pinlig det legebesøket hadde blitt!".

TIPP TOPP: Ingen grunn til å frykte røde spor.

TIPP TOPP: Ingen grunn til å frykte røde spor. Foto: FOTO: cristian/Flickr

Heldigvis trenger vi ikke bekymre oss, forsikrer helsesøstrene.

- Det er på ingen måte slik at tampongen kan bli borte i skjeden. Den stopper helt naturlig mot livmorhalsen, og det er helt umulig at tampongen kan passere videre, sier Trude Tomasgård

Myte 4)  Du kan ikke svømme når du har mensen

Et annet problem du kanskje har tenkt på, er om du kommer til å ende opp med rødt vann rundt deg hvis du hopper uti vannet med mensen.

Så lenge du bruker tamponger burde ikke det være et problem.

- Svømming er en fin fysisk aktivitet, også under menstruasjonen. Det forutsetter at du mestrer å bruke tampong som menstruasjonsbeskyttelse, men når dette fungerer bra er det ingen ting i veien for å svømme i basseng og sjø, sier Tomasgård.

Myte 5)  Du bør ikke ha sex når du har mensen

Jo, det kan du, om både du og partneren syns det er greit.

- Om partneren vil det, og ingen av dere har noen seksuelt overførbare infeksjoner, påpeker Lind.

Myte 6)  Du kan ikke bli gravid når du har mensen

Mange tror kanskje at det ikke er mulig å bli gravid når du har mensen, og tenker at det bare er å slippe seg løs... Her kommer i så fall noen dårlige nyheter.

- Endel jenter opplever spontane eggløsninger, dette kan også skje under menstruasjonsblødninger. Det forekommer derfor at jenter blir gravide under samleie selv ved menstruasjonsblødninger, forteller Tomasgård til Kvinneguiden.

- Det anbefales ikke å ha ubeskyttet samleie uansett hvor du er i syklusen, legger Lind til.

Så da er det bare å "wrap it up" om du ikke vil bli overrasket.

Myte 7)  PMS er bare innbilning

Aldri fortell en kvinne med PMS at PMS bare er innbilning om du ønsker å komme fra det med livet i behold. Jeg og veldig mange andre kan fortelle deg at, PMS faktisk  er en greie.

ARGH! Ikke kødd med PMS.

ARGH! Ikke kødd med PMS. Foto: FOTO: Flood G/Flickr

PMS skyldes nemlig av påvirkning av kjønnshormoner noen dager i forkant av menstruasjonen og de første dagene du blør ut av vaginaen. Noen merker dette godt i form av store humørsvingninger, mens andre ikke påvirkes i særlig stor grad.

- Man kan kjenne seg deprimert og engstelig, være irritabel og ha mangel på energi, understreker Lind.

Myte 8)  Du bør holde deg i nærheten av hjemmet når du har mensen

Det er vel flere ganger jeg har tenkt "Kanskje jeg bare skal holde meg hjemme," når jeg tenker på alle de grusomme og pinlige situasjonene jeg mest sannsynligvis ikke ender opp i.

- Det er ingen grunn til at en må holde seg i nærheten av hjemmet når en har mensen. Sørg for å ha med det du trenger av bind og tamponger, så kan du oppholde deg der du ønsker disse dagene, forteller helsesøster Thomasgård.

Da er det bare å stappe sekken full av vampyr te-poser (altså tamponger. Vampyr te-poser høres kulere ut) og bleier (fordi det føles sånn når man går med bind) og traske ut på tur!

Myte 9)  Når du får mensen kan du risikere å bli gravid hver gang du har sex

- Det finnes ingen sikre perioder i syklusen hvor jenter kan føle seg trygge på å ikke bli gravide, sier Tomasgård, og skyter dermed ned myten om at det ikke er mulig å bli gravid selv om du ennå ikke har fått mensen.

Lind istemmer:

- Eggløsningen kan være uregelmessig, og du kan bli gravid rett før den aller første menstruasjonen.

Myte 10)  Det er best å ikke vaske hår/kropp når du har mensen

- God hygiene er ekstra viktig når man har mensen. Mange opplever at de svetter mer, og at svetten lukter sterkere enn vanlig, samt at håret fortere føles fett og bør vaskes. Det er også viktig å skylle underlivet daglig med lunket vann for å fjerne blodrester, fastslår Thomasgård.

Myte 11) Hvis du ikke får mensen er du gravid

Vi har vel alle tenkt "Shit, jeg er en uke for sein. Jeg må være gravid!"

Selv tenkte jeg senest for en måned siden at jeg var den nye, utvalgte Jomfru Maria fordi jeg var tre uker for sein. Jeg begynte å planlegge hvilken stall jeg skulle føde i, og om det kom til å være sosialt akseptert å kalle barnet mitt for Jesus. Heldigvis (eller uheldigvis, kommer an på hvordan du ser på saken) var jeg tilbake i syklussen etter tre uker.

- Manglende menstruasjonsblødninger kan være første symptom på at man har blitt gravid, men det finnes en rekke andre årsaker som kan påvirke at blødningene forskyves. Dette kan være endringer i kosthold, vektendringer, endringer i aktivitet og høyt trenings nivå, og ikke minst psykisk stress og påskjenninger, sier Tomasgård

Myte 12)  Du kan bli forgiftet av tamponger/mensenkopper

Vi har alle hørt skrekkhistoriene om at du i verste fall kommer til å dø om du har tampongen i skjeden i mer enn seks timer. Du kan få infeksjoner og bli steril!

Så jeg får panikk om det går mer enn fire timer siden jeg byttet "plugg" og er sikker på at mensenkramper egentlig er infeksjoner som sprer seg til blodet. Selv om jeg kan roe ned den verste panikken, er tampongsyken eller toksisk sjokksyndrom ikke noe å tulle med. 

- Hvis tampongen er i for lenge kan det oppstå bakterieinfeksjoner, og du bør oppsøke en lege med en gang, forteller Lind.

Tomasgård understreker at ved å følge instruksene og sette seg litt inn i hvordan disse produktene brukes, så er det ingen grunn til å engste seg for infeksjoner. Bytter du tamponger minst hver sjette time bør du ha lite å bekymre deg for. Ingen tampong bør sitte inne mer enn 12 timer.

Oppsummert trenger vi verken engste oss for at tampongen skal bli borte som i et svart hull, eller at vi svømmer med en stripe av rødt vann etter oss. Hurra!

Vil du lese flere slike saker? Følg Kvinneguiden på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning