DISKRIMINERENDE JOBBANNONSER

Søkte etter "husmor" og "arbeidskar" i jobbannonse

Ulovlige annonser utbredt.

SUNNIVA ØRSTAVIK: Likestillings- og diskrimineringsombudet
SUNNIVA ØRSTAVIK: Likestillings- og diskrimineringsombudet Foto: FOTO: Jon-Are Berg-Jacobsen
Sist oppdatert
BYTTET: Firmaet skrev annonsen uten å tenke over at det de gjorde var ulovlig. De rettet den opp til å bli kjønnsnøytral så fort ombudet ringte.
BYTTET: Firmaet skrev annonsen uten å tenke over at det de gjorde var ulovlig. De rettet den opp til å bli kjønnsnøytral så fort ombudet ringte. Foto: FOTO: Skjermdump fra finn.no

"Vi søker en hyggelig husmor som kan handle inn, legge frem og rydde opp enkel brød- og påleggs-lunsj."

Dette er teksten som sto i en stillingsannonse på Finn.no i april.

Likestillingsloven er tindrende klar: Det er ikke lov å diskriminere mellom kjønnene.

Likevel viser en undersøkelse utført av Kvinneguiden at kjønnede stillingsannonser fortsatt er utbredt.

- Kjønnsnøytrale annonser er en forutsetning for et mer likestilt og dermed mindre kjønnsdelt arbeidsmarked, understreker likestillings- og diskrimineringssombud Sunniva Ørstavik til Kvinneguiden.

Utbredt

Vi gjorde søk på Finn.no utvalgte dager i april og mai, og søkte opp ord som "dame", "mann", "kar", "kvinne", "jente" og "mor".

Hvert søk avdekket fire eller fler potensielle overtramp mot likestillingsloven. Det er nemlig hverken lov å søke etter et bestemt kjønn, en viss aldersgruppe eller spesifikk etnisitet/religiøsitet i jobbannonser.

Direct Respons Service AS hadde stillingsannonse ute der de søkte etter en "husmor".  Litt senere i annonsen skrev bedriften: "Kunne du tenke deg å jobbe som lunsjvertinne et par timer om dagen?"

Dette er et klart brudd på loven. Menn kan definitivt lage lunsj, de også.

- Jeg fikk beskjed i løpet av få timer at stillingsteksten var ulovlig, og det tok ikke lang tid før jeg rettet den til å være kjønnsnøytral, sier kontaktperson for bedriften, Sebastian Krohn til Kvinneguiden.

Han sier han er glad for muligheten til å rette opp feilen, da bedriften ønsker å holde seg innenfor loven,

- Jeg skrev teksten i en fei uten å tenke over det. Det er bra jeg fikk rettet det opp, det skal være likt for alle å søke en jobb, sier Krohn til Kvinneguiden.

At bedriften endte opp med en kvinne i stillingen, sier Krohn er tilfeldig.

- Hun var den beste kandidaten.

40 bare i år

Hittil i år har likestillings- og diskrimineringsombudet mottatt cirka 40 tips om ulovlige stillingsannonser.

- Veldig ofte gjelder det alder. Annonsøren søker uten saklig grunn etter en bestemt alder. Men vi får også inn klager på kjønnede annonser, sier ombudet.

Ombudet og hennes folk ser sannsynligvis bare toppen av isfjellet, da de kun forholder seg til stillingsannonser de tilfeldigvis kommer over eller annonser de tipses om.

Tillegger kjønn kvalifikasjoner

Likestillingsloven trådte i kraft i 1979. Ørstavik forklarer hvorfor loven er viktig:

- Alle skal kunne søke de jobbene de er interessert i, uavhengig av tradisjonelle oppfatninger av hva slags arbeid som passer for menn og kvinner.

KJØNNET ANNONSE: Her søkes det etter "en kar som liker utfordringer".
KJØNNET ANNONSE: Her søkes det etter "en kar som liker utfordringer". Foto: FOTO: Skjermdump fra finn.no
SØKTE ETTER DAMER: Eksempel på en stilling hvor det er lov å søke etter et bestemt kjønn av hensyn til folks bluferdighet.
SØKTE ETTER DAMER: Eksempel på en stilling hvor det er lov å søke etter et bestemt kjønn av hensyn til folks bluferdighet. Foto: FOTO: Skjermdump fra finn.no
CARL FREDRIK RIISE: Seniorrådgiver for Likestillings- og diskrimineringsombudet.
CARL FREDRIK RIISE: Seniorrådgiver for Likestillings- og diskrimineringsombudet. Foto: FOTO: Privat

Hun har inntrykk av at en del arbeidsgivere vektlegger kjønn når de egentlig er ute etter andre kvalifikasjoner.

- Eksempelvis kan en arbeidsgiver som søker etter en mann, egentlig være ute etter en sterk og autoritativ person. Dette handler om stereotype antakelser om forskjell mellom menn og kvinner. Det samme gjelder for eksempel antakelsen om at unge arbeidstakere er de innovative og effektive.

Tilbake på Finn.no er det flest annonser der det å være "mann" trekkes fram.

Fagmannformidling trenger å ansette en ny til å drive med anlegg og kontroll av grunnarbeid, og skriver de leter etter "en kar som liker utfordringer og hektiske dager."

- Det er sikkert mulig for damer å ha den jobben, men jeg tror ikke så mange kvinner utdanner seg den veien. Men vi diskriminerer ikke. Får vi kvinnelige søkere til stillingen, blir de behandlet likt som mannlige søkere, sier daglig leder Lasse Rehder til Kvinneguiden.

Rekrutteringsselskapet "Personalhuset Staffing Group" kaller seg "et av Nordens største og ledende rekrutterings og bemanningsselskaper." Til en "veldrevet og profesjonell bedrift" søker de en utøvende verksmester, og ønsker seg en "lidenskapelig og entusiastisk "bil-mann"."

- Har vi gjort det?! Ja, det har du helt rett i. Det er bare et uttrykk, men var lite omtenksomt av oss, sier rådgiver Jonny Johsen beklagende da vi ringer for å påpeke ordlyden.

Han lover å rette opp annonsen med en eneste gang og forteller at de også har kvinnelige søkere til stillingen.

Kjønn og bluferdighet

Ikke alle antydninger om kjønn trenger imidlertid å være lovbrudd. På finn.no finner vi også en stillingsannonse for Dick & Daisy, "en glad og retro undertøysbutikk for damer og herrer." De søker etter tre damer, kleskoden på jobb er "skjørt eller kjole".

- Vi tenkte på det og prøver å være obs på å ikke diskriminere, men det var ikke et alternativ å skrive at vi søkte etter "tre personer". En mann kan ikke ha denne stillingen, for kvinner vil ikke ha bhen tilpasset av en mann. Derfor ville det bli misvisende å ikke spesifisere kjønn i sannonsen, forklarer daglig leder Marita Eriksen.

Butikken har bare én ansatt på jobb om gangen. Selv om de også selger herreundertøy, står det bare for rundt 20 prosent av omsetningen.

- I en sak som dette vurderer vi det til at det er greit å søke etter et bestemt kjønn. De fleste kvinner ønsker at en kvinne hjelper dem å finne rett bh, ikke en mann. Det handler om å ta hensyn til folks bluferdighet, sier seniorrådgiver Carl Fredrik Riise til Kvinneguiden.

Riise jobber for ombudet og forklarer at dette er eksempel på en kjønnet annonse som er lovlig. Det kan dreie seg om reelle behov hos kundene, eller hensynet til kjønnsbalansen i bedriften.

Unntak er lov

Bedrifter kan nemlig søke etter et bestemt kjønn for å øke mangfoldet på arbeidsplassen. Dette under forutsetning at det ene kjønnet er underrepresentert.

Likestillingsloven

  • Hovedregelen er § 5, som forbyr både direkte og indirekte diskriminering på grunn av kjønn.
  • Også forskjellsbehandling begrunnet i graviditet og permisjon ved fødsel eller adopsjon regnes som diskriminering på grunn av kjønn.
  • Direkte forskjellsbehandling er når ulik behandling av kvinner og menn åpent begrunnes med at det er fordi de er av forskjellig kjønn. Typiske eksempler er når det søkes etter menn i politistillinger eller kvinnelige kantinemedarbeidere.

Kilde: Store norske leksikon

LOVLIG: Dette er lov hvis det veldig mange menn i bedriften og de ønsker seg flere damer.
LOVLIG: Dette er lov hvis det veldig mange menn i bedriften og de ønsker seg flere damer. Foto: FOTO: Skjermdump fra finn.no

For kvinner gjelder unntaket generelt, for menn gjelder det bare ved stillinger som gjelder omsorgsansvar for barn (barnehage og barneskole).

På Finn.no søker eksempelvis bedriften Caverien i Mandal etter en prosjektleder.  "Vår målsetting å rekruttere flere kvinner til Caverion, og vi oppfordrer også kvinner til å søke", står det i annonsen. Bildelekjeden Mekonomen søker tilkallingshjelp og skriver "Kvinner oppfordres til å søke på stillingen."

- Det er strenge regler for å bruke denne unntaksadgangen. Fordi formålet er likestilling, er særbehandling i unntakstilfeller et viktig tiltak, påpeker Ørstavik.

Kvalifikasjoner, ikke kjønn

Ombudet forklarer at vi trenger likestillingsloven for å hindre at hvem du er skal overskygge betydningen av kvalifikasjonene dine i en ansettelsesprosess.

- Likestilling kommer ikke av seg selv, oppsummerer Ørstavik.

Fremdeles dukker det opp grelle eksempler på lovbrudd.  I løpet av sine fem år i stillingen, har Ørstavik eksempelvis behandlet en klage på en stillingsannonse hvor et bilfirma søkte etter en «spenstig salgssekretær» og illustrerte annonsen med et bilde som viser deler av en kvinnes ansikt og fingre med røde lepper og neglelakk.

- Det er klart at en slik annonse gir inntrykk av at stillingen som salgssekretær er for unge kvinner. Det faktum at sekretær tradisjonelt sett er et kvinnedominert yrke, sett i kombinasjon med illustrasjonen i annonsen, forsterker inntrykket av at firmaet foretrekker kvinner i sekretærstillingen.

Nedgang

Når ombudet får tips om kjønnsdiskriminerende annonser, som viser seg å være nettopp det, kontakter de arbeidsgiveren og krever at de endrer annonsen. De fleste tar det til etterretning.

Som eksempelvis Sebastian Krohn, som endret stillingsannonsen med en gang han fikk en telefon fra ombudet.

- Vi ser at det er færre slike annonser nå enn tidligere. Jeg håper det betyr flere er opptatt av kvalifikasjoner, ikke kjønn, sier Ørstavik.

Hun oppfordrer folk til å ta kontakt om de kommer over annonser de mener bryter loven.

- Alle skal ha en reel sjanse til å søke på jobbene de vil og som de er kvalifisert til. Det er viktig at arbeidsgivere kjenner lovverket og ikke stenger gode arbeidssøkere ute.

Vil du lese flere saker om arbeidsliv? Følg Kvinneguiden på Facebook!

EKSEMPEL PÅ KJØNNET ANNONSE: I dette tilfellet ble ombudet tagget i et kommentarfelt.
EKSEMPEL PÅ KJØNNET ANNONSE: I dette tilfellet ble ombudet tagget i et kommentarfelt. Foto: FOTO: Skjermdump fra Facebook

Denne saken ble første gang publisert 02/06 2015, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også