Reise og sykdom

Unngå dette på ferie

Her er rådene som holder deg frisk.

TA FORHOLDSSREGLER: Med noen grep kan du faktisk redusere sjansene for å måtte tilbringe store deler av ferien på do. FOTO: Colourbox
TA FORHOLDSSREGLER: Med noen grep kan du faktisk redusere sjansene for å måtte tilbringe store deler av ferien på do. FOTO: Colourbox
Sist oppdatert
EKSPERT: Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken.
EKSPERT: Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken. Foto: MDG

Du har drømt, planlagt, spart og pakket. Endelig står ferien for døren, og hele familien er klare for kos, eventyr og deilige dager langt fra hverdagens kjas og mas.

Men det er ikke alltid ferien blir som man drømmer om. Hvor mange har ikke latt seg stresse av flyplasser, venting og kaos? For ikke å snakke om den fryktede "feriemagen"? Og hva med heteslag? Solbrenthet? Matforgiftning? Insektbitt? Varmeutslett? Eller sykdommer du bare har lest om på nettet, som du absolutt ikke har lyst på?

Ferieidyllen har mange fiender, og dessverre er det ikke alt som verken kan forutsees eller forebygges.

Men det går an å ta forholdsregler. Og pakke for alle eventualiteter.

Her er rådene du trenger for å holde deg og familien så frisk som mulig på ferien:

Stressfri reise

- Det kan være vanskelig generelt å skulle beholde roen til enhver tid på hektiske flyplasser, forklarer lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo til Kvinneguiden.

- Men du gjør deg selv en tjeneste om du beregner godt med tid når man skal ut å reise, til både turen til flyplassen og også til alt som skal gjøres når du kommer dit.

For flyplassen er ikke bare innsjekk og sikkerhetskontroll, men også kanskje et måltid, litt shopping og toalettbesøk.

- Det er et absolutt stressmoment å bare beregne akkurat nok tid til å rekke flyet, råder Hasle, som er en av Norges fremste eksperter på reisemedisin.

Vaksine-vett

De aller fleste i Norge har fulgt et vanlig barnevaksinasjonsprogram i oppveksten, men slett ikke alle passer på å få satt en såkalt oppfriskningsvaksine - mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio - hvert 10. år.

- Dette er viktig, og noe alle burde passe på å få gjort, forklarer sykepleier Kine Dahl ved Sentrum Reisemedisin i Oslo til Kvinneguiden.

- Utover dette legges anbefalt vaksinasjon opp til vurdering ut i fra reisemål, hva du skal gjøre på reisen og helseopplysninger.

EKSPERT: Kine Dahl er sykepleier ved Sentrum Reisemedisin i Oslo.
EKSPERT: Kine Dahl er sykepleier ved Sentrum Reisemedisin i Oslo. Foto: Sentrum Reisemedisin
FAGREDAKTØR OG FARMASØYT: Gunhild Kile Sandvik fra Apotek 1.
FAGREDAKTØR OG FARMASØYT: Gunhild Kile Sandvik fra Apotek 1. Foto: Apotek 1

Fagredaktør hos Apotek 1, Gunhild Kile Sandvik, minner om at man må undersøke om man trenger spesielle vaksiner der man skal reise i god tid.

- Hvilke vaksiner som anbefales vil avhenge av hvor du skal reise, hvor lenge siden du sist ble vaksinert og hvor primitivt det er der du skal oppholde deg.

Ved reise utenfor vestlige land anbefales det også at man er hepatittvaksinert. Det er forskjeller på hepatitt A, B og C.

- Hepatitt A smitter gjennom forurenset mat og drikke og er en utbredt sykdom, forklarer Dahl.

- Hepatitt B smitter gjennom blod- og kroppsvæsker, for eksempel dersom man stikker seg på en brukt sprøyte ved eventuell sykehusinnleggelse i utlandet. Vaksinene kommer i samme sprøyte og må settes to ganger før avreise, mens en tredje dose settes 6-12 måneder etter reisen. Disse gir beskyttelse i minimum 30 år.

MAGETRØBBEL: Svær mange opplever magetrøbbel på ferie. Vær spesielt nøye med håndvask og hygine på barn. FOTO: Colourbox
MAGETRØBBEL: Svær mange opplever magetrøbbel på ferie. Vær spesielt nøye med håndvask og hygine på barn. FOTO: Colourbox

Ved reise til noen land i Sør-Amerika og Afrika kan det kreves vaksinasjon mot gulfeber, og man må derfor vise bekreftelse på utført vaksinering ved innreise til landet.

- Forskjellige land har ulike krav og det er viktig at du snakker med vaksinasjonskontoret ditt om vaksinen er aktuell for din reise eller ikke, forklarer sykepleieren.

- Det være aktuelt å vaksineres mot rabies dersom du skal jobbe med dyr, eller du bør vurdere vaksine mot japansk encefalitt dersom du skal tilbringe mye tid i Asia. Vaksine mot hjernehinnebetennelse kan anbefales dersom du skal studere i utlandet eller reise til sentrale Afrika.

Bekjemp «feriemage»

Diaré er det vanligste helseproblemet under reiser, og svært mange har opplevd å bli plaget med dårlig og urolig mage på ferie. Årsakene til at man ofte får magetrøbbel i utlandet kan være mange, og ofte vanskelig å helt eliminere eller unngå.

- Fremmede bakterier i mat og drikke kan gi magetrøbbel, forklarer Apotek 1 på sine nettsider.

- Det mest effektive du kan gjøre her er nok å unngå upasteuriserte melkeprodukter, kjøtt og fisk som ikke er gjennomstekt eller ukokt og uskrelte eller uvaskede grønnsaker og frukt.

Folkehelseinstituttet har også gode råd:

Dette må du ha i reiseapoteket

Myggspray med 20% DEET

Permetrin for impregnering av klær

Impregnert myggnett

Hånddesinfeksjon - denne bør være tilgjengelig i håndbagasje eller håndveske

Støttestrømper til lange flyturer

Reseptfrie smertestillende

Nesespray

Diaréstoppende midler som Imodium eller Loperamid

Plaster

Bandasjer

Saltvannsløsning til rens av sår og kutt

Hostesaft

Faste medisiner

Legemidler tilpasset barn

 

(Kilde: Sykepleier Kine Dahl ved Sentrum Reisemedisin i Oslo)

 

- De fleste smittestoffer i maten blir drept ved koking og steking. En gyllen regel er derfor ”kok det, stek det, skrell det – eller glem det".

Urent drikkevann og isbiter lagd av urent vann er også en vanlig årsak til magetrøbbel.

- Drikk kun flaskevann eller kok vannet, forklarer Dahl.

- Mat som salater, skalldyr, melkeprodukter og majones gir lettere mageproblemer.

Håndhygiene er din beste beskyttelse mot magesykdom på ferien.

- Vask hendene ofte, både egne og spesielt på barn før hvert måltid og gjennom dagen, råder Hasle.

- Ved dårlig tilgang til vann og såpe kan man bruke antibakterielle midler som for eksempel Antibac.

 

Klipp neglene ofte

Folkehelseinstituttet tipser også om å klippe neglene ofte på reisen.

- Blir neglene for lange, vil det samle seg skitt og bakterier under dem.

Hasle tror få fullstendig følger retningslinjer når det gjelder kostholdsråd, og dermed er det mange som ender opp med å bli syke på ferien.

- Det ser dog ikke ut til å hjelpe så mye om man følger dem heller, så mitt beste råd er å ikke spise vond mat.

Men eksperten forklarer at han for øyeblikket holder på med en studie av kosttilskudd som i pilotforsøk har vist seg å ha svært gode resultater på å forebygge og behandle diarétilfeller.

- Studien er en placebokontrollert dobbeltblind studie av et kosttilskudd som heter GOS. Om om resultatet er like bra som pilotforsøkene viser, har vi endelig et middel som virker mot feriemage og diaré.

KJØP NY HVERT ÅR: Faktoren i solkrem forringes med tiden. FOTO: Colourbox
KJØP NY HVERT ÅR: Faktoren i solkrem forringes med tiden. FOTO: Colourbox

Beskytt deg mot solen

Hånda i været de som ikke har opplevd å bli fristet til å hoppe over solkrem eller å gå drastisk ned i faktor for å få fart på brunfargen? Ikke spesielt smart.

SOLEKSPERT: Hudterapeut Ann-Kristin Stokke.
SOLEKSPERT: Hudterapeut Ann-Kristin Stokke. Foto: Privat

- Det viktigste du gjør er å beskytte huden din for solen, forklarer Dahl.

- Bruk minimum faktor 25 og vær nøye med å smøre igjen etter sol og bad.

Ikke gjem på solkremen fra forrige sommer, det kan i verste fall føre til at du blir solbrent selv om du smører deg, råder ekspertene.

- Spektret på beskyttelse i solkremen din forringes, og vil være så godt som halvert til neste års ferie, forklarer hudpleier og fagsjef hos Scintific, Ann-Kristin Stokke, til Kvinneguiden.

- Så en krem som står merker med SPF 20, vil neste sommer kanskje bare være en SPF 10 - eller enda lavere.

Det beste er å kjøpe nytt.

- Solkrem er ikke noe man bør spare på, råder Stokke.

- Det er det viktigste du kan gjøre for huden din når det gjelder å beskytte deg mot både rynker og for tidlig aldring, og også mer alvorlige ting som hudkreft.

ANTI-BAC: På ferien bør du venne deg og barna til å bruke sprit på hengene før alle måltider. FOTO: Colourbox
ANTI-BAC: På ferien bør du venne deg og barna til å bruke sprit på hengene før alle måltider. FOTO: Colourbox

Dokumentasjon og forsikring

Reiser du med medisiner i bagasjen skal du alltid kunne fremvise dokumentasjon for disse.

- Skal du på utenlandstur og trenger å ta med deg legemidler, er det viktig å kunne dokumentere at det er du som eier legemidlene, forklarer farmasøyt Marthe Gaarder i Apotek 1 til Kvinneguiden.

- Hvilken type dokumentasjon du trenger avhenger av hvilke legemidler du bruker og hvilket land du skal besøke. Skal du ha med deg legemidler som er klassifisert som vanedannende eller narkotiske kan du trenge ytterligere dokumentasjon.

Skal du reise til land som deltar i Schengen-samarbeidet vil en Schengen-attest fra apoteket dekke ditt behov for dokumentasjon.

Som oftest er det greit å oppbevare legemidlene i originalemballasjen med apotekets etikett på eller ta med resepten.

- Legemidler kan få redusert kvalitet dersom de blir utsatt for sterk varme, lys eller fuktighet, forklarer Gaarder.

- Vi anbefaler derfor å ta med seg legemidlene i originalemballasjen, også for at legemidlene lettere kan identifiseres i sikkerhetskontroll eller toll. Husk å la apoteketiketten med ditt og legens navn stå på boksen.

VAKSINER: Har du husket å "toppe opp" barnevaksinene dine? FOTO: Colourbox
VAKSINER: Har du husket å "toppe opp" barnevaksinene dine? FOTO: Colourbox

Reiseforsikring er helt nødvendig når du skal på tur.

Som regel får man heldigvis - svært sjeldent - bruk for denne, men skulle bagasjen forsvinne på reisen eller skulle du bli såpass dehydrert at du havner på sykehus, ja da står man temmelig dårlig stilt om forsikringen ikke er på plass - spesielt ved reise utenfor EØS-land.

Europeisk helsetrygdkort burde alle skaffe seg og oppbevare sammen med pass og andre reisedokumenter.

Dette kortet dokumenterer at du har rett til nødvendig helsehjelp på lik linje med reisemålets innbyggere innenfor EØS. Kortet bestilles hos Helfo.no. Husk på at barn må ha egne kort.

Denne saken ble første gang publisert 21/02 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også