VÆRET OG AKTIVITER I PÅSKEN

Været du går glipp av denne påsken

Eier av fjellhytte? Da er det kanskje like greit å droppe å lese denne saken.

<b>DÅRLIGE NYHETER: </b>For hyttefolk er det en dårlig nyhet at det blir en snørik påske på fjellet, men korte dagsturer med bil for å stå på ski er fortsatt lov, ifølge redaktør Christine Baglo i Visit Norway.
DÅRLIGE NYHETER: For hyttefolk er det en dårlig nyhet at det blir en snørik påske på fjellet, men korte dagsturer med bil for å stå på ski er fortsatt lov, ifølge redaktør Christine Baglo i Visit Norway. Foto: Wikicommons
Publisert

For de som har hytte på fjellet, kommer Meteorologisk Institutt med dårlige nyheter: Det har vært en snørik vinter, og det vil fortsette med godt skiføre i påsken. Men det finnes andre ting man kan gjør i ferien sier reiseekspert.

– Det blir en litt spesiell påske i år, nå som ikke er lov til å dra på hytta, sier Eldbjørg Moxnes, meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Og for å gni salt i såret, forteller hun at det er mye snø og nydelig skiføre mange steder i fjellet.

– På Sjusjøen er det nesten to meter med snø, og det kommer til å holde seg godt gjennom påsken. Det vil også bli generelt fint vær. Vi hadde en snørik vinter i 2008 og snømengden i år kan sammenlignes med den gang. Det er ingen steder som får knallvær hele påsken, men man går glipp av en ganske fin skipåske på fjellet i år, sier Moxnes.

<b>MANGE I BYENE:</b> – Nå som hytteforbudet har blitt innført må folk forberede seg på at flere vil være ute i gatene denne påsken, ifølge Statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes
MANGE I BYENE: – Nå som hytteforbudet har blitt innført må folk forberede seg på at flere vil være ute i gatene denne påsken, ifølge Statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes Foto: Meteorologisk Institutt

Meteorologen sier at de har fått få henvendelser om været på fjellet denne påsken, nå som de fleste vil holde seg i byene.

– I sør må man opp i høyden for å gå på ski, så man må heller belage seg på litt barmarkspåske. Og de som sier at de liker å ha byen for seg selv i påsken vil ha et problem, nå som hytteforbudet har blitt innført, sier hun.

Kjølig start på påsken

Meteorologen sier det blir en litt kjølig start på april, og at det vil holde seg vinterlig flere steder nord i landet.

– Her har de hatt masse snøbyger og mye snø, men det har også vært en del uvær, sier Moxnes.

– Sånn som det ser ut nå, vil det bli en ganske vinterlig påske i nord. Der vil det fortsette med minusgrader inn i påsken. Det blir mindre dårlig vær fremover, men ikke så mye sol og en del skyer.

En mild vinter

Utover påsken vil det smelte litt snø i lavereliggende steder i landet. Østafjells har det vært veldig tørt, de stedene hvor det ikke ligger snø. Og det fortsetter inn i påsken.

Moxnes sier at det generelt har vært lite snø i lavlandet østafjells i år, og hvis man ser på antall skidager i Nordmarka plasserer man seg på nedre halvdel av en statistikk som går tilbake til starten på 1900-tallet.

– Selv om det har vært en mild vinter mange steder, så kan våren bli kald. Men det er lite sannsynlig at man får skiføret tilbake nå, siden bakken ikke er kald nok. Derfor vil ikke snøen legge seg, sier Moxnes.

Årets reisetrend

ÅRETS REISETREND: Hjemmeferie blir årets reisetrend ifølge redaktør for Visitnorway.no.
ÅRETS REISETREND: Hjemmeferie blir årets reisetrend ifølge redaktør for Visitnorway.no. Foto: visitnorway.no

– Når mange av oss nå har gått rundt i en joggebukse i tre uker, så er det fint å markere at dagene er litt annerledes når påsken endelig kommer, sier Christine Baglo, som er redaktør for Visitnorway.no.

Hun foreslår å bruke tiden på forvandle hjemmet og pynte litt ekstra, som om du skulle vært på hytta – og gå skikkelig bananas med påskepynten.

– Det er jo tross alt hjemmeferie, eller staycation som blir årets reisetrend. Så da må vi gjøre litt moro ut av det vi kan! Samtidig så må vi ikke tenke på alt vi ikke kan gjøre, men heller alt vi kan gjøre. Vi kan for eksempel bevege oss fritt rundt ute, så lenge vi holder en trygg avstand til de rundt oss, sier Baglo.

Ikke gå samtidig som andre

Selv om man kan bevege seg nokså fritt rundt ute, anbefaler Baglo at man prøver å ikke gå ut samtidig som alle andre.

– Mellom klokken 12 og 16 kan det fort bli mange mennesker som samles i populære turområder på fridager. Derfor vil det lurt å dra ut enten tidlig eller sent, dersom du ønsker å ferdes her, eller finne noen nye stier i nabolaget. Nå som det er lyst ute til klokken 21, så gjør det ikke noe om man drøyer turen og drar ut litt senere uansett, sier Baglo.

På Visitnorway.no har de også en oversikt over hvor man kan vandre.

Været i påsken

  • Det blir kaldt denne helgen i uke 14, men utover neste uke, kan det bli opp mot 15 grader i blant annet lavlandsområdene som Drammen, og det vil være stigende temperaturer i hele landet fra neste uke.
  • Fra mandag 6. Ser det ut som om det kan bli litt mildere i kystnære strøk.
  • På Vestlandet vil det bli litt mer påfyll av snø.
  • På Sognefjell, Filefjell og Hardangervidda er det mye snø, som vil fortsette inn i første del av påsken, sier Voksnes.
  • Det blir kaldt denne helgen i uke 14, men utover neste uke, kan det bli opp mot 15 grader i blant annet lavlandsområdene som Drammen, og det vil være stigende temperaturer i hele landet fra neste uke.

Kilde: Meteorologisk institutt

– Da kan du bare zoome inn på området ditt, så viser nettsiden forslag til hvilke turstier og områder du kan gå på. Bestill god lokalmat fra en lokal leverandør, få det levert på døra, pakk en piknikkurv og gjør en ordentlig tur ut av det, sier hun.

Les også: Pornoboom blant frustrerte nordmenn - her er ekspertenes råd

Bilferie er lov

Baglo sier at vi ikke må glemme at bilferie er lov, hvis man tar seg dagsturer. Og at å kjøre en 30 minutter eller én time og ta en piknik et sted, kan fort føles som en ordentlig ferie. Men at det kan bli litt mer problematisk med en telttur hvis man reiser for langt.

– Hvis du skal dra på telttur, så oppfordres det til at det skjer i nærområdet, i tilfelle man skulle bli syk, eller skader seg. Ellers kan man rett og slett sette opp telt i sin egen hage, for de som har det. Det er et helt lite eventyr for barna, sier Baglo.

Hun sier at mange nå også har tiden til å gjøre vårvasken på sykler, kano, kajakker og sparkesykler og bare komme seg ut, og bruke naturen man har tilgjengelig.

– Noen steder vil det være færre folk. Men på populære turmål, som Preikestolen, kan det fortsatt komme mange mennesker, selv om det er færre turister. Prøv heller å finne steder på kartet ikke så mange andre vet om, slik at du lettere får holdt avstand til de rundt deg, sier Baglo.

LES OGSÅ: Slik kan sommeren din bli med koronaviruset

Ny hobby

Redaktøren mener at dette også kan være tiden for å prøve seg på en ny hobby.

– Nå har du mye tid til å prøve deg på noe nytt. Hvis du for eksempel har lyst til å prøve deg på kajakkpadling eller sykling, så er dette tidspunktet. Det var et eksempel med en 47 år gammel dame som for litt siden som begynte å skate, så det er aldri for sent å begynne med noe nytt, sier Baglo.

– På en regnværsdag er det også fint å rydde i feriebildene, og reise litt i gode minner. Kanskje du også kan lage en fin bok av det, sier hun.

Digitale arrangementer

Det er mange digitale ting som skjer. Selv om museer er fysisk stengt, så tilbyr for eksempel Henie Onstad Kunstsenter Astrup en digital omvisning av deres Picasso-utstilling på Youtube.

Det finnes også digitale konserter og arrangementer som blir delt på blant annet Facebook-siden Digitalscenen.

– Man kan også kose seg og chatte mens man ser på en digital konsert. Og hvis man har muligheten til å koble datamaskinen til en stor TV-skjerm, i tillegg til å ha venner på videochat, og noe i glasset, så får man gjort det mye ut av opplevelsen, sier Baglo.

Les også: Jennifer fikk tvillinger – farskapstesten forbløffet alle

Denne saken ble første gang publisert 02/04 2020.

Les også