Korona og kjæledyr

Ikke gjør dette om du er redd for å bli smittet

Kjæledyret ditt kan bli smittet med koronaviruset, og du kan selv overføre smitte til katten eller hunden din.

IKKE GJØR DETTE: Kjæledyr kan være bærere av korona-viruset, og det kan smitte begge veier mellom dyr og mennesker. Er du redd for å bli smittet eller er korona-syk, bør du holde god avstand fra kjæledyr.
IKKE GJØR DETTE: Kjæledyr kan være bærere av korona-viruset, og det kan smitte begge veier mellom dyr og mennesker. Er du redd for å bli smittet eller er korona-syk, bør du holde god avstand fra kjæledyr. Foto: Illustrasjonsfoto: Getty Images
Publisert

Det er mange som lurer på om kjæledyret kan bringe smitten inn i huset, eller om mennesker kan smitte den andre veien.

Det er nå bevist at dyr kan bli smittet med korona.

Forskere har påført katter smitten for å se om kjæledyrene kunne smitte seg i mellom, og det kunne de, forteller Forskning.no.

Dyr kan få koronavirus

SARS-Cov-2, som er det offisielle navnet på viruset som har rammet verden, tilhører den samme familien av virus, såkalte koronavirus. Og dette er en gruppe virus som også kan ramme dyr.

- De fleste dyrearter har sine egne koronavirus som kan gi dem problemer, forklarer professor Maria Stokstad ved Veterinærhøgskolen.

- Men de virusene som husdyrene våre er smittet av, er stort sett godt tilpasset den arten de hører til, og det er lite sannsynlig at de skal hoppe til mennesker.

Det kan imidlertid inntreffe at koronavirus fra dyr kan endre seg og finne seg en ny vert, selv om dette ifølge Stokstad inntreffer skjelden.

- Det dannes nye virus hele tiden, men de lykkes oftest ikke, blant annet fordi de ikke finner noen egnet vert å infisere.

Man antar det er det som likevel har skjedd med COVID-19, ved at viruset opprinnelig har kommet fra ville dyr.

På sine sider bekrefter det amerikanske senteret for sykdomskontroll og -forebygging (Center for Disease Control and Prevention, CDC) at det er dette som har skjedd:

"Noen koronavirus som smitter dyr kan spres til mennesker og deretter spres mellom mennesker, men dette er sjelden. Dette er imidlertid hva som skjedde med viruset som forårsaket det nåværende utbruddet av COVID-19, og at viruset sannsynligvis hadde sin opprinnelse i flaggermus.", skriver de på sine sider.

Les også: Alt du vil vite om kjæledyret ditt

Ingen grunn til bekymring for smitte fra husdyr til mennesker

Risikoen er der altså for at husdyr kan bære med seg smitte inn, men sannsynligheten anses for liten, selv om datagrunlaget så langt er sparsomt.

"På dette tidspunktet er det ingen holdepunkter for at dyr spiller en betydelig rolle i å spre viruset som forårsaker COVID-19. Og basert på den hittil begrensede informasjonen, anses risikoen for at dyr sprer COVID-19 til mennesker være lav.", skriver CDC videre.

Dette er i tråd med hva Veterinærinstituttet i Norge mener: "Det er ingen mistanke om at dyr spiller en rolle i spredningen av viruset. Husdyr og kjæledyr i Norge utgjør ikke en smittekilde for mennesker.", uttaler instituttet på sine sider.

Les også: Slik snakker du med barn om korona-viruset

Ta forholdsregler likevel

Men selv om det hevdes at risikoen for å bli smittet av sitt eget eller andres kjæledyr er svært liten, bør man likevel ta forholdsregler, og da er god håndhygiene det aller viktigste.

- Enhver kontakt med egne eller andres dyr, eller utstyr som tilhører disse, bør ikke utgjøre noen smitterisiko, selv om eieren skulle være smittet, så lenge man har en god håndhygiene, uttaler seniorrådgiver og veterinær ved Mattilsynet, Ole-Herman Tronerud, i en e-post.

Hos Veterinærinstituttet får de mange spørsmål om smitte mellom dyr og mennesker.

Blant annet er det flere som lurer på om en som er smittet kan være sammen med kjæledyret sitt.

Svaret er at det kan man, men at man bør være nøye med hygienen. Instituttet råder også til å unngå nærkontakt med kjæledyret, spesielt dyrets nese og munn.

"Det er en god rutine å vaske hender før og etter kontakt med dyret. Generelt bør man unngå at dyr slikker mennesker i ansiktet.", utdyper de på sine sider.

Andre lurer på om de kan gå tur med eller passe kjæledyr til noen som er smittet. Det kan man, men også her handler det om å unngå at dyret slikker en i ansiktet, og sørge for god håndhygiene, både før og etter kontakt med dyret.

Denne saken ble første gang publisert 25/08 2020.

Les også