Tone Damli er tilbake i MGP-manesjen

– Jeg elsker oppmerksomheten. Så ærlig må jeg være

11 år etter MGP-debuten er Tone Damli tilbake. Denne gangen i en mer voksen utgave,
men med nervene i spenn.

KLAR FOR SHOW: Tone Damli er en av de forhåndskvalifiserte for finalen i MGP.
KLAR FOR SHOW: Tone Damli er en av de forhåndskvalifiserte for finalen i MGP. Foto: NRK
Publisert

I en ikonisk, lårkort, rosa kjole fremførte Tone Damli (31) låten «Butterflies» for et ellevilt Melodi Grand Prix-publikum i 2009. Låten fenget, Tone sjarmerte og alt lå til rette for seier. Så hentet Alexander Rybak (33) frem fela.

Det var helt riktig låt, men feil år for en MGP-deltagelse for Sogndal-jenta. Låten har blitt stående som en av Tones aller største hiter, men holdt «bare» til en andreplass den gang.

Nå er den smørblide artisten tilbake – i nok en rosa kjole.

– Det er fantastisk, men også nervepirrende å være tilbake. Jeg elsker oppmerksomheten – så ærlig må jeg være. Jeg lever og ånder for den og musikken. Samtidig går jeg inn i dette med en stor ydmykhet. Jeg har vanvittig lyst til å vinne, men tar ingenting for gitt, sier en spent Tone til Her og Nå i forbindelse med NRKs MGP-lansering.

LES OGSÅ: Vil ha flere barn

<b>KLAR FOR FINALE:</b> Tone Damli er en av fem forhåndskvalifiserte finalister som skal stå på scenen i Trondheim 15. februar. 
KLAR FOR FINALE: Tone Damli er en av fem forhåndskvalifiserte finalister som skal stå på scenen i Trondheim 15. februar.  Foto: NRK

Verre å tryne i dag

Det skulle ta 11 år før det føltes riktig å åpne dørene for MGP-sirkuset igjen. Og det er en mer voksen Tone, med en velutviklet konsekvenstenkning, som skal innta scenen i Trondheim 15. februar.

– Jeg savner litt å være 11 år yngre, da ting ikke var så nøye. Tanken på å tryne er litt verre i dag. Det handler om at jeg tenker litt mer konsekvenser. Da jeg ble mor, ble jeg generelt litt mer redd for ting, dessverre. Men selv om jeg er mer nervøs og redd, hindrer ikke det meg. Jeg stirrer frykten i hvitøyet, forteller Tone.

Hun glitrer i rosa, håret bølger seg over skuldrene og sminken er perfekt takket være stylisten som løper rundt henne.

Det hviler en aura av stjernefaktor rundt Tone, og hun er i sitt ess. Hun forteller at det er her hun trives aller best – på en scene. Det ble klart allerede da hun som 16-åring slo gjennom i «Idol».

– Jeg har aldri hatt noen plan B. Jeg var såpass ung da jeg startet at jeg ikke hadde laget en slagplan for livet. Det ble tidlig klart at det var på scenen jeg hørte til. I mange år tenkte jeg at jeg kunne gå tilbake til studiet eller jobbe med noe innenfor bransjen om det ikke gikk veien. Men jeg har jobbet hardt, tatt sjanser og vist at jeg har flere ben å stå på. Det har vært avgjørende. Så har jeg vært et ja-menneske som har sett positivt på det meste. Det har ført meg i riktig retning.

Forklaringsproblem

At hun droppet ut av videregående etter et halvt år, har Tone kjent litt ekstra på den siste tiden med tanke på datteren.

<b>TAKKNEMLIG:</b> Uansett hvordan det går, uttrykker Tone en takknemlighet for at hun har familien å falle tilbake på. Her sammen med samboeren Markus Foss i dåpen til datteren Billie i 2014.
TAKKNEMLIG: Uansett hvordan det går, uttrykker Tone en takknemlighet for at hun har familien å falle tilbake på. Her sammen med samboeren Markus Foss i dåpen til datteren Billie i 2014. Foto: NTB Scanpix

– Billie er veldig nysgjerrig, og jeg forklarer at jeg begynte tidlig med musikken. Da spør Billie: «Hva gjorde du da? Gikk du på skole?». Da har jeg et forklaringsproblem. Da må jeg si: «Nei, mamma droppet ut av skolen, hun». Det kjenner jeg litt på. Jeg tipper det slår tilbake mot meg om noen år!

<b>DEN GANG DA:</b> Også den gang i en lårkort rosa kjole fremførte Tone «Butterflies» foran et fullsatt Oslo Spektrum. I 2009 ble det en andreplass, like bak Alexander Rybaks «Fairytale».
DEN GANG DA: Også den gang i en lårkort rosa kjole fremførte Tone «Butterflies» foran et fullsatt Oslo Spektrum. I 2009 ble det en andreplass, like bak Alexander Rybaks «Fairytale».

Over 15 år som artist har bydd på både opp- og nedturer, og Tone vet sjelden hva morgendagen vil bringe. Men hun ville ikke hatt det på noen annen måte.

– Nå vet jeg at jeg skal delta i MGP i år og gi ut en plate. Men jeg aner ikke hva som skjer neste år. Sånn er livet mitt. Det er litt skummelt også, men den nerven må du ha evnen til å leve med. Da handler det om å leve i nuet, nyte det man driver med og virkelig gi av hele seg, sier Tone entusiastisk.

– Så har jeg en trygghet i familien min. Billie, Markus og et hjem – alle de tingene er på plass. Når jeg har en trygg ramme der, kan resten være litt svevende.

Denne saken ble første gang publisert 07/02 2020.

Les også