mesternes mester:

Synnøve Solemdal ble rammet av mystisk sykdom

Synnøve Solemdal har seks VM-gull, men har også kjent på motgang. I 2017 ble den tidligere skiskytteren rammet av en skummel sykdom. 

<b>TUNG TID: </b>I 2017 var Synnøve Solemdal plaget av en mystisk sykdom som gikk ut over idrettskarrieren. I dag er «Mesternes mester»-deltageren glad for støtten hun fikk i den tunge tiden.
TUNG TID: I 2017 var Synnøve Solemdal plaget av en mystisk sykdom som gikk ut over idrettskarrieren. I dag er «Mesternes mester»-deltageren glad for støtten hun fikk i den tunge tiden. Foto: Svein Brimi
Publisert

Denne vinteren har den tidligere skiskytteren Synnøve Solemdal (31) imponert i de tøffe øvelsene i «Mesternes mester» på NRK1. I motsetning til flere av de andre deltagerne, er det ikke lenge siden Synnøve la karrieren på hylla. Så sent som 6. april i fjor annonserte hun at livet som toppidrettsutøver var over.

– Da jeg tok valget om å legge opp, så jeg plutselig karrieren som en helhet. For meg var det litt overraskende. Jeg tenkte: «Shit, du har jo fått vært med på seks VM-gull». Det er jo egentlig vanvittig mye, men det har jeg aldri tenkt over mens jeg satset. Da skal du alltid gjøre et eller annet bedre, og du søker hele tiden etter det neste – og er aldri helt fornøyd. Det er først i ettertid jeg klarer å se hva jeg har oppnådd, forteller 31-åringen.

<b>STERKERE: S</b>ynnøve mener motgangen hun har opplevd, har gjort henne til et sterkere menneske.
STERKERE: Synnøve mener motgangen hun har opplevd, har gjort henne til et sterkere menneske. Foto: Svein Brimi

Fant ikke ut hva som var galt

Synnøve har også hatt tunge stunder som toppidrettsutøver. I 2017 ble hun rammet av en mystisk sykdom, som gjorde at hun fikk lite energi og presterte dårligere – uten av legene fant ut av hva det var som feilte henne.

– Plutselig blir man syk, og så står hele livet du lever på spill. Det oppleves veldig intenst når du er midt oppi det. Det er veldig mye usikkerhet, sier hun.

Den mystiske tilstanden viste seg å være den farlige sykdommen borreliose, og var forårsaket av et flåttbitt.

Sykdommen kan i verste fall føre til kroniske leddsmerter, hodepine, konsentrasjonsvansker, depresjon, lammelser og svekket følsomhet i områder av huden, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Du hører skrekkhistorier, blir skremt og ser for deg det verste. Jeg hadde hørt om folk som får lammelser og blir skikkelig alvorlig syke. Det var selvfølgelig ganger der jeg var bekymret både for karrieren min og hvordan livet ville bli. Heldigvis fikk jeg god hjelp til å skyve skrekkhistoriene vekk da det sto på som mest, forteller hun.

Les også: Da ansiktet dovnet bort, skjønte Carina (49) at noe var alvorlig galt. Nå advarer hun andre

<b>GULLJENTE: </b>Synnøve var med på å vinne seks VM-gull. Her fra den siste triumfen, stafettgullet i Anterselva i 2020 med Marte Olsbu Røiseland, Tiril Kampenhaug Eckhoff og Ingrid Landmark Tandrevold.
GULLJENTE: Synnøve var med på å vinne seks VM-gull. Her fra den siste triumfen, stafettgullet i Anterselva i 2020 med Marte Olsbu Røiseland, Tiril Kampenhaug Eckhoff og Ingrid Landmark Tandrevold. Foto: NTB Scanpix

Synnøve ble satt på en antibiotikakur og er i dag helt frisk fra sykdommen.

Takknemlig

Hun er takknemlig for at hun kom seg gjennom den vanskelige tiden og at hun hadde et godt støtteapparat i ryggen.

– Jeg har vært heldig som har fått utrolig god støtte av både venner, familie og i landslaget. Jeg har hele tiden hatt folk som har hjulpet meg gjennom ting. Jeg føler at jeg er ganske god til å stå i motgang og jobbe på der man er, og satse på at ting løser seg til slutt. Jeg er veldig glad for alt jeg har møtt av motgang gjennom karrieren, men selvfølgelig også av medgang. For meg har det ikke vært verre enn at det har vært erfaringer som jeg har lært av, smiler hun.

<b>GIR JERNET:</b> Synnøve er godt trent og har vist seg som en tøff konkurrent for de andre deltagerne i <span style=font-family:'Times New Roman', serif;font-size:12pt;>«Mesternes mester».</span><p class=MsoNormal style=margin:0cm;font-size:12pt;font-family:'Times New Roman', serif;> 
GIR JERNET: Synnøve er godt trent og har vist seg som en tøff konkurrent for de andre deltagerne i «Mesternes mester».

 

Neppe Skal vi danse

Ettersom Synnøve la opp i fjor, fikk hun muligheten til å delta i «Mesternes mester». Det ble en opplevelse helt utenom det vanlige.

– Jeg føler at det har overgått alle forventninger. Jeg har blitt veldig positivt overrasket over alle deltagerne. Det har ikke vært noe vanskelig å skulle bo så tett på hverandre, men det har vært mer utfordrende å skulle være så mye på TV. Det har jeg kjent på. Jeg kunne nok aldri vært en reality-deltager. Du får nok ikke se meg i «Skal vi danse» med det første, sier Synnøve og ler.

Solemdal røk ut av Mesternes Mester etter nattest mot Anne Margrethe Hausken Nordberg forrige fredag.

Denne saken ble første gang publisert 12/02 2021.

Les også