Skjermtrollet Dan Børge Akerø fylte 70

Dan Børge Akerø oppsummerer sin utrolige karriere

I årevis var Dan Børge Akerø fast gjest i norske TV-stuer. Med iver ledet Frelsesarmeen-sønnen den ene suksessen etter den andre og sjarmerte oss i senk med kjappe replikker.

<b>JUBILANTEN:</b> 23. januar fylte sjarmøren Dan Børge Akerø 70 år. Han ble med på en Covid-vennlig feiring med Her og Nå i Ringnessuiten på hovedstadens ærverdige Grand Hotel. 
JUBILANTEN: 23. januar fylte sjarmøren Dan Børge Akerø 70 år. Han ble med på en Covid-vennlig feiring med Her og Nå i Ringnessuiten på hovedstadens ærverdige Grand Hotel.  Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

I anledning 70-årsdagen satte Dan Børge Akerø seg ned sammen med Her og Nå og gikk gjennom hele livshistorien sin.

Dette er resultatet:

0–10 år

– Jeg kom til verden 23. januar 1951 i Nykøbing Mors, og fordi jeg ble født i Danmark heter jeg Dan, starter den blide jubilanten fortellingen om sine syv tiår.

– Børge var min fars første og beste venn i «Frelsens Hær» i den lille byen ved Limfjorden.

Foreldrene var offiserer i Frelsesarmeen.

– De «viet seg til Gud og armeen». Far var en utradisjonell predikant. Han spilte mange instrumenter og sto på hendene på «plattformen», scenen i armeen. Som meg var han en utadvendt kar.

Foreldrene var «flyttepliktige».

– Vi bodde i overkant mange steder, men de to brødre og jeg hadde en fin oppvekst, minnes han som ble familiens gjøgler og muntrasjonsråd.

Han var bare halvannet år da de satte kursen mot Århus.

– Der ble mine første ord og setninger danske, og jeg fikk senere en forkjærlighet for Tivoli i København. Noe mine barn senere fikk glede av.

Fredrikstad ble neste stopp, deretter Skien og Oslo.

– På 50-tallet var det få biler i hovedstaden. Vi bodde først på Grünerløkka og moret oss i gater og bakgårder. Lakkegata skole hadde den gangen separerte klasser for gutter og jenter.

Før tiåret ebbet ut, vant familien en bil i det nasjonale Røde Kors-lotteriet.

– Den røde boblen var vår første bil og stor stas. Å eie bil hadde akkurat blitt tillatt for alle.

Mot slutten av tiåret bar det videre til Bergen for familien Akerø.

Les også: Firebarnsfar Koss om den store omveltningen i livet: – Det var tøft

<b>LEKEN: </b>70 år og fremdeles leken! Dan Børge har beholdt gutten i seg. Han som likte seg på scenen de kalte «plattformen» i Frelsesarmeen.
LEKEN: 70 år og fremdeles leken! Dan Børge har beholdt gutten i seg. Han som likte seg på scenen de kalte «plattformen» i Frelsesarmeen. Foto: Svein Brimi

10–20 år

I vestlandsbyen gikk han tredje og fjerde klasse.

– I løpet av en uke pratet jeg «kav bergensk»!

Fritiden var fylt av guttemusikk, marsjering og friluftsmøter på kaien, fotball og Brann. Fotballheltene Roald «Kniksen» Jensen og Rolf Birger «Pesen» Pedersen sto høyt i kurs.

– Selv kledde kameratene og jeg oss i gule trøyer og kalte vår klubb for «Flammen», ler han.

Da de etter to år måtte reise tilbake til Oslo, gråt Dan Børge.

– Det ble nok en ny skole og klasse, men idretten fulgte meg som et kontaktpunkt.

Det siste året på folkeskolen arrangerte Oslo kommune en «Spill selv uke».

– Fjernsynet fanget meg opp med to blokkfløyter. Skosålene vokste til stylter over å bli sett. Jeg satte fløytene opp mot nesen og blåste, trikset far alltid ba meg fremføre før kollekten. NRK var ikke like begeistret. Det ble ikke vist på TV.

Høsten 1965 ble Dans korte røtter igjen rykket opp. I Tromsø startet han på gymnaset og ble aktiv i svømmeklubben. Atleten trente hardt og vant flere priser.

Halvannet år senere ventet Stavanger. I motsetning til sine brødre stilte han med alderen spørsmål ved troen.

– Jeg ble bevisst at det var far og mor sitt valg og ikke mitt.

Stavanger ble for Dan Børge siste stopp i Frelsesarmeens favn.

– En junidag i 1970 pakket jeg kofferten, tok med trombonen og tok toget til Oslo. Der etablerte jeg mitt eget hjem med Miriam, barndomsvenninnen og kjæresten fra Frelsesarmeen.

– På et vis følte jeg meg lurt av oppveksten. Jeg hadde oppdaget at du ikke trengte å være frelst for å oppleve ekte glede og ble ateist.

Han opplevde at det var enklere å bryte med kristendommen enn armeen.

– Det første var et naturlig valg, det andre føltes som et svik. Helt til far døde som godt voksen, anså han mitt valg som et ungdomsopprør.

Les også: Får ikke solgt Jahn Teigens gigantiske million-eiendom

<b>UNG JOURNALIST:</b> Dan Børge startet karrieren i NRK i nyhetsavdelingen.
UNG JOURNALIST: Dan Børge startet karrieren i NRK i nyhetsavdelingen.

20–30 år

Det første året i Oslo spilte unggutten i Hans Majestet Kongens Garde, før interessen for kunnskap førte ham til studier på Blindern, psykologi og sosiologi.

1971 giftet han seg med Miriam, og fire år senere ble de foreldre til Lin.

– Å bli pappa var stort! forteller han med varme i stemmen.

Ved siden av studier var han vitenskapsassistent ved Institutt for Fredsforskning, og før han rakk å fullføre utdannelsen ble han hentet til Dagsnytt.

– Det var en fantastisk tid. Jeg tjente penger, fikk stipend og hadde min lille familie.

Supertalentet trente ved siden av fotball på øverste nivå i Skeid, kjørte drosje på kveldene og søppelbil om sommeren. Veien videre i NRK gikk via Dagsrevyen.

– Det var et fantastisk miljø. De mest lærerike årene i mitt liv.

John Lennon ble skutt på Dan Børges vakt i 1980, men endte nederst i nyhetsbunken.

– Kjendisstoffet hadde ikke samme prioritert som nå, kommenterer han.

<b>TVILLINGENE:</b> – I dag er Johanne og Benedicte 21 år, to herlige jenter og døtre, sier den stolte pappa om sine yngste.
TVILLINGENE: – I dag er Johanne og Benedicte 21 år, to herlige jenter og døtre, sier den stolte pappa om sine yngste. Foto: Jørn Grønlund

30–40 år

I 1982 ble han stolt pappa til enda en datter, Lisa. Året etter valgte døtrenes foreldre å skille seg.

Ifølge den nye boken «Fenomenet Dan Børge», skrevet av Dag Kullerud kunne de se tilbake på en sammensveiset reise, blant annet forlot de begge armeen. De vokste bare fra hverandre.

En tid senere ble han kjæreste med Beate Arnestad, som også den gangen var ansatt i NRK. Giftermålet i 1988 ble årets kjendisbryllup. Men ett år etter var det slutt.

«Presset ble for stort», står det i den siste biografien hans. Det var ikke mulig å bli mer berømt enn han hadde blitt i Norge.

<b>GOLF-VENNER:</b> Disse kameratene golfer gjerne sammen. Skuespilleren Sven Nordin har hatt gleden av å ha Dan Børge som privatlærer på golfbanen.
GOLF-VENNER: Disse kameratene golfer gjerne sammen. Skuespilleren Sven Nordin har hatt gleden av å ha Dan Børge som privatlærer på golfbanen. Foto: NTB

I dette tiåret kom sjarmøren for alvor inn i våre stuer. Han ledet det ene suksessprogrammet etter det andre. Om du ikke er pur ung, husker du garantert «SenFredag» og «LørDan»? Sendinger som hver kveld samlet 2,5 millioner seere.

Han var også programleder for melodi Grand Prix. Og ber du ham synge låtene fra 1988, får du gleden av dem alle.

Med årene ble listen over suksesser imponerende lang.

– Det var jo moro, sier han beskjedent og legger til:

– Og ekstra artig å se navnet sitt som programtittel.

I dette tiåret skrev Dan Børge seg inn i norsk TV-underholdningshistorie, og da det gikk mot slutten, sa det pang da han traff journalisten Mette Heitmann. I desember 1990 ble paret foreldre til David.

Les også: Stormforelsket Cecilie Leganger: – Jeg har aldri hatt det bedre!

<b>SPORTY FAMILIE:</b> – Å ha fem barn er en berikelse, sier Dan Børge og priser seg lykkelig over å være sammen med moren til de tre yngste i snart 31 år. 
SPORTY FAMILIE: – Å ha fem barn er en berikelse, sier Dan Børge og priser seg lykkelig over å være sammen med moren til de tre yngste i snart 31 år.  Foto: Svein Brimi

40–50 år

I 1992 ledet NRKs gullgutt åpningen av TV 2, og han ble den nye kanalens programdirektør.

Året etter giftet han seg i «hemmelighet» i Roma med sin vakre Mette, som på den tiden også var ansatt i samme kanal.

<b>OSS TO:</b> – Vi er heldige å ha hverandre, er Dan Børges varme ord om ekteskapet med Mette. Her fra <br/>50-årsdagen til Dan Børge.
OSS TO: – Vi er heldige å ha hverandre, er Dan Børges varme ord om ekteskapet med Mette. Her fra
50-årsdagen til Dan Børge.
Foto: Petter Berg

Vinteren 1999 klarte NRK å lokke ham tilbake med «Den store klassefesten». Programmet vant to Gullruten-priser, den ene gikk til «årets programleder».

Det samme året ble han og kona foreldre til tvillingene Benedicte og Johanne.

– Det var aldri noen tvil – «Mette vil jeg leve med resten av livet». Hun og mine til sammen fem, herlige barn er først og fremst hva som gjør meg til verdens heldigste mann.

Les også: 16 perler på Netflix

50–60 år

Musikkinteresserte Dan Børge har fått mange velfortjente priser, også en italiensk TV-pris i internasjonal klasse for «Godt musikkår 2002».

Det samme året mottok han også «Barnas hederspris fra Norsk kulturskoleråd».

<b>DEN STORE KJÆRLIGHETEN:</b> Dan Børge takker sin kjære Mette for at han i 2014 ble gitt en ny sjanse til å følge sine fem barn videre i livet. 
DEN STORE KJÆRLIGHETEN: Dan Børge takker sin kjære Mette for at han i 2014 ble gitt en ny sjanse til å følge sine fem barn videre i livet.  Foto: Svein Brimi

– Å fremme barn og unges kultur og musikk har alltid vært viktig for meg, sier han.

I 2003 fikk den allsidige karen nok en «Gullrute», denne gangen hedersprisen.

I dette tiåret markerte ha seg også med flere NRK-suksesser, som «Kjempesjansen».

Til og med på et frimerke fikk vi se den smilende krølltoppen!

60–70 år

I 2011 ble Dan Børge Akerø av Kongen slått til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden – «for hans innsats for norsk musikkliv gjennom en årrekke».

<b>ÆREFULLT:</b> Forrige runde jubileum ble blant annet feiret med at Dan Børge ble utnevnt til ridder av 1. klasse av kong Harald.
ÆREFULLT: Forrige runde jubileum ble blant annet feiret med at Dan Børge ble utnevnt til ridder av 1. klasse av kong Harald. Foto: Petter Berg

«Det kom som lyn fra klar himmel», sa han etterpå til NRK. Vissheten om at mange fremtredende folk innen musikklivet sto bak anbefalingen gjorde ham ydmyk og stolt. Den kvelden ble det fest hjemme i Pilestredet med familie og nære venner.

60-årsdagen ble behørig feiret med 250 gjester og rørende taler om «fenomenet» Dan Børge. Han er en skinnende stjerne. Livet er lyst både på hjemmebane og jobb, og så skjer det uventede. I 2014 får han hjerteinfarkt.

Les også: Hjertevarme Dolga tok til seg syv små

<b>STOR FAMILIE:</b> 70-årsdagen til Dan Børge ble feiret med kona og alle barna – foruten Lin som bor i Brasil med sin sønn, jubilantens eneste barnebarn. 
STOR FAMILIE: 70-årsdagen til Dan Børge ble feiret med kona og alle barna – foruten Lin som bor i Brasil med sin sønn, jubilantens eneste barnebarn.  Foto: Svein Brimi

– Heldigvis var kona og jeg hjemme, og Ullevål sykehus er ikke langt unna. Hun ringte straks etter ambulanse, som tilfeldigvis var i nærheten. Takket være Mette og norsk helsevesen fikk jeg en ny sjanse, forteller han.

På tross av hjerteflimmer og en korrigerende operasjon sto han atter igjen på scenen – blant annet med «QuizDan». Først sommeren 2018 tok han «årene inn» og ble pensjonist.

– Jeg ønsker ikke å være en travel pensjonist. Som 70-åring vil jeg nyte hvert øyeblikk med familien, snarere enn «å gripe livet», reflekterer jubilanten.

<b>GLADGUTT:</b> Dan Børge er takknemlig for å fylle 70. Han håper at lysene ikke brenner ut på lenge.
GLADGUTT: Dan Børge er takknemlig for å fylle 70. Han håper at lysene ikke brenner ut på lenge. Foto: Svein Brimi

Han er fremdeles den livlige karen med hodet fullt av krøller, selv om han i november fikk operert inn en «pacemaker», et hjelpemiddel for å opprettholde tilnærmet normal hjerterytme.

– Jeg lytter til legens råd og tar det mer med ro, men lever som en sprek pensjonist.

Han liker både å spille golf og rusle seg en tur.

– En fordel med den lille hjelperen i brystet er at den fritok meg fra snømåking, sier han skøyeraktig. Ekteparet bor fremdeles i sitt tre etasjers store hus sentralt i Oslo.

– Fra spøk til alvor – jeg tar ikke lenger livet for gitt, understreker han.

– Å være i live er min Lotto-
gevinst. I ettertid opplever jeg hver dag som en bonus, en høyt verdsatt gave, som gir meg muligheten til å følge opp mine nære og kjære.

70-årsdagen feiret Dan Børge med kone og barn hjemme i Pilestredet.

<b>«QUIZDAN»:</b> Et av Dan Børges siste suksessprogrammer (2011–16) i NRK TV før han ble pensjonist.
«QUIZDAN»: Et av Dan Børges siste suksessprogrammer (2011–16) i NRK TV før han ble pensjonist. Foto: Lasse Eriksson
<b>«DEN STORE KLASSEFESTEN»: </b>I det populære NRK-programmet «Den store klassefesten» skulle kjendiser kjempe om å bli påspandert nettopp en klassefest. Faste humorinnslag var med komikerne Øystein Bache og Rune Gokstad. Hanne Krogh og Guri Schanke (bildet) deltok.
«DEN STORE KLASSEFESTEN»: I det populære NRK-programmet «Den store klassefesten» skulle kjendiser kjempe om å bli påspandert nettopp en klassefest. Faste humorinnslag var med komikerne Øystein Bache og Rune Gokstad. Hanne Krogh og Guri Schanke (bildet) deltok. Foto: Tom Hansen
<b>GODE VENNER:</b> Etter at Dan Børge ble utnevnt til ridder av 1. klasse, ble det fest hjemme i Pilestredet. Her med Torhild Strand (fra venstre), Arne Scheie, Brynjar Meling og kona Mette.
GODE VENNER: Etter at Dan Børge ble utnevnt til ridder av 1. klasse, ble det fest hjemme i Pilestredet. Her med Torhild Strand (fra venstre), Arne Scheie, Brynjar Meling og kona Mette. Foto: Morten Bendiksen

Denne saken ble første gang publisert 10/02 2021, og sist oppdatert 10/02 2021.

Les også