Hele Norges kjæledegge

Slik går det med Anton i «Fra Bølle til bestevenn» nå

Newfoundlandshunden Anton og eierne Monica og Fredrik har fått massiv oppmerksomhet etter debuten i «Fra bølle til bestevenn». Nå får familiehunden til og med fanbrev!

EKTE KJÆRLIGHET: Anton ble en del av familien da han var åtte uker gammel. Her sammen med matmor og matfar, Monica Sagen og Fredrik Holmen.
EKTE KJÆRLIGHET: Anton ble en del av familien da han var åtte uker gammel. Her sammen med matmor og matfar, Monica Sagen og Fredrik Holmen. Foto: Svein Brimi / Her og Nå
Sist oppdatert

Matmor Monica Sagen (43) kommer inn døren med et gullbrev i hendene. Newfoundland-hunden Anton har mottatt fanpost – fra «gammeltante i Trondheim».

Etter premieren på «Fra bølle til bestevenn» i januar, har Monica og samboer Fredrik Holmen (47) opplevd massiv respons fra publikum. Anton har blitt hele Norges kjæledegge.

<b>FANBREV:</b> Anton får fanbrev i posten og det dukker opp utallige beskjeder også på sosiale medier. På sin Instagramprofil Antongutten har han nå over 14 000 følgere. 
FANBREV: Anton får fanbrev i posten og det dukker opp utallige beskjeder også på sosiale medier. På sin Instagramprofil Antongutten har han nå over 14 000 følgere.  Foto: Svein Brimi / Her og Nå

– Vi er overveldet og ante ikke hvor mye oppmerksomhet det kom til å bli. Det strømmer inn med meldinger. På Instagram har Anton gått fra et par hundre følgere til hele 15.000 på bare noen uker, og vi har fått mange forespørsler fra smått til stort. Vi har også hørt at etterspørselen etter newfoundlandshunder har eksplodert, forteller Monica og Fredrik, tydelig blåst av banen av den sjokkartede opplevelsen.

OMSORGSFULLE: Både Fredrik og Monica har mye kjærlighet å gi. De synes det er vanskelig å være strenge med Anton som er så snill. Det har vært med på å forsterke den adferden de i dag prøver å få bukt med.
OMSORGSFULLE: Både Fredrik og Monica har mye kjærlighet å gi. De synes det er vanskelig å være strenge med Anton som er så snill. Det har vært med på å forsterke den adferden de i dag prøver å få bukt med. Foto: Svein Brimi / Her og NÅ

Slår Lindmo med 239.000 seere

Det var ikke dette Monica så for seg da hun sendte inn en videosnutt av Anton da NRK søkte problemhunder til et nytt TV-konsept. I dag har over 1,1 millioner seere stiftet bekjentskap med Anton og de andre hundene i «Fra bølle til bestevenn».

Den mest sette episoden av hundeprogrammet lokket hele 1,154 millioner seere totalt. Til sammenligning har den mest sette «Lindmo»-episoden fristet 861.000 seere – og da var faktisk Anton gjest i studio.

– Jeg tror hverken vi eller NRK var forberedt på hvor populært programmet kom til å bli. Oppi alt har det vært viktig for oss å ta vare på Anton. Han er et familiemedlem – ikke en vare som alle skal sko seg på. Vi vil ikke utnytte ham, forteller Fredrik, som for 1,5 år siden valgte å tatovere et bilde av Anton på overarmen.

Les også: Anna Anka mener hun ble lurt i «Camp Kulinaris»

Bedagelig type

Det er ikke uten grunn at Anton har sjarmert seg inn i TV-seernes hjerter. Der flere av hundene i programmet kan fremstå både hissige og ustyrlige, er den 85 kilo tunge kosebamsen ingen utagerende hund. Han er bedagelig anlagt og sta, og gir familien daglige utfordringer – og det er særlig Monica det går utover.

<b>RIKKER SEG IKKE:</b> Den 85 kilo tunge newfoundlandshunden er både sta og bedagelig anlagt. Har han bestemt seg, greier ikke Monica å rikke ham. Det har tatt opp til 2,5 timer før de har kommet seg noen vei. 
RIKKER SEG IKKE: Den 85 kilo tunge newfoundlandshunden er både sta og bedagelig anlagt. Har han bestemt seg, greier ikke Monica å rikke ham. Det har tatt opp til 2,5 timer før de har kommet seg noen vei.  Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Det kan være ute i marka, utenfor nærbutikken eller på en anleggsplass hvor matfar har jobbet. For når Anton slår seg vrang, er han ikke til å rikke.

– Det skjer stadig vekk at det er bom stopp. Anton legger seg flatt ut og rører seg ikke før Fredrik kommer og henter oss. Da prøver jeg alt. Jeg overøser ham med kjærlighet, lokker med kyllingpålegg og ellers det jeg har tilgjengelig. Men ingenting nytter, ler Monica oppgitt.

SNILL KJEMPE: Anton viser stor omsorg for familiens katter. Han lar dem alltid forsyne seg først fra matfatet og sørger for å slikke dem rene etter måltidet.
SNILL KJEMPE: Anton viser stor omsorg for familiens katter. Han lar dem alltid forsyne seg først fra matfatet og sørger for å slikke dem rene etter måltidet. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Vil bare kjøre Mercedes

En gang ble hun stående på en anleggsplass i øsende regn og kraftig vind da den egenrådige hunden bokstavelig talt satte seg på bakbena.

SELEKTIV: Anton nekter å sette seg i noen annen bil en pappas Mercedes. Når Anton setter seg på bakbena, er det Fredrik som må hente ham i bilen.
SELEKTIV: Anton nekter å sette seg i noen annen bil en pappas Mercedes. Når Anton setter seg på bakbena, er det Fredrik som må hente ham i bilen. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

– Fredrik var på møte i Trondheim. Jeg var gjennombløt, iskald, tårene presset på og jeg ante ikke hva jeg skulle gjøre. I over to timer ble jeg stående. Da kom Fredrik, og Anton hoppet rett inn i bilen, forteller Monica.

ANTON PÅ ARMEN: Matfar Fredrik er selektiv når det kommer til tatoveringer, og det er kun de to sønnene som tidligere har fått plass på kroppen. For 1,5 år siden foreviget han Anton på overarmen.
ANTON PÅ ARMEN: Matfar Fredrik er selektiv når det kommer til tatoveringer, og det er kun de to sønnene som tidligere har fått plass på kroppen. For 1,5 år siden foreviget han Anton på overarmen. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Og det er ikke hvilken som helst bil Anton hopper inn i – kun Mercedesen til Fredrik duger.

– Anton kjører bare Mercedes. Han nekter å gå inn i noen annen bil, forteller Fredrik lattermildt.

Anton var bare åtte uker gammel da han flyttet hjem til Fredrik og Monica. Sønnene var nettopp flyttet ut og attpåklatten Anton ble barnet i familien. Det ble tidlig klart at den egenrådige pelskjempen knyttet et helt spesielt bånd til matfar Fredrik.

– Jeg har hatt mange dyr og hunder – men Anton er helt spesiell. Jeg kan lese hva han tenker og han kommuniserer så godt. Han har blitt et fullverdig familiemedlem. Og så snill som han er da, gitt! Jeg har sagt det mange ganger, at du skal ikke stole på hunder, men han der ville jeg sluppet inn i hvilken som helst barnehage, innrømmer Fredrik.

– Så synes jeg det er litt stas også, at han følger og lytter til meg. Jeg greier ikke være oppgitt over Anton.

Les også: Kristin Gjelsvik om den nye foreldretilværelsen: – Det er tøft for begge to

– Vanskelig å være streng

Monica innrømmer at det er akkurat det at han er så snill som gjør det vanskelig å sette foten ned.

Hundetrener Maren Teien Rørvik (29), som skal hjelpe hundeeieren som strever med problemadferd hos sine firbente venner, har hjulpet Monica å sette fingeren på hva som har gått galt.

Hundetrener Maren Teien Rørvik.
Hundetrener Maren Teien Rørvik. Foto: Ole Kaland / NRK

– At han er så snill, gjør at jeg føler jeg må være like snill tilbake. Når han ser på meg med de øynene, må jeg bare gi ham kos. Det er nok det som har stukket kjepper i hjulene for meg i oppdragelsen. Jeg har nok vært for snill. Når Anton har slått seg vrang, har jeg forsterket den oppførselen ved å gi ham kos, oppmerksomhet og godbiter, men det er lettere sagt enn gjort å være streng, innrømmer Monica.

For selv etter uker med intensiv trening med en av Norges aller dyktigste hundetrenere, er det i dag ikke de store forandringene å spore hjemme hos familien Sagen Holmen.

– Hadde vi fortsatt å trene, tror jeg vi hadde greid det. Men synes det er vanskelig å være streng. Det er fordi jeg er så utrolig glad i den hunden. Maren var helt fantastisk, så dette ligger på meg og min innsats, tror Monica.

PAPPADALT: Fredrik og Anton har et helt unikt bånd. – Anton er helt spesiell. Han har blitt et familiemedlem, forteller han til Her og Nå.
PAPPADALT: Fredrik og Anton har et helt unikt bånd. – Anton er helt spesiell. Han har blitt et familiemedlem, forteller han til Her og Nå. Foto: Svein Brimi / Her og Nå
HUNDETRENER: Fredrik og Monica skryter hemningsløst av hundetrener Maren Teien Rørvik, som har ansvaret for treningen av hundene i programmet. Her fra de deltok på Lindmo tidligere i år.
HUNDETRENER: Fredrik og Monica skryter hemningsløst av hundetrener Maren Teien Rørvik, som har ansvaret for treningen av hundene i programmet. Her fra de deltok på Lindmo tidligere i år. Foto: NRK
EGET BILSKILT: Anton fra «Fra Bølle til bestevenn» sammen med matfar Fredrik Holmen.
EGET BILSKILT: Anton fra «Fra Bølle til bestevenn» sammen med matfar Fredrik Holmen. Foto: Svein Brimi / NRK

Denne saken ble første gang publisert 10/03 2020, og sist oppdatert 10/03 2020.

Les også