Mannen ser bare på TV

Jeg gjør alt hjemme, min mann ser bare sport på TV og roter overalt

Min mann ser på fotball og annen sport så fort han kommer i nærheten av en TV eller nettbrett og etterlater seg rot overalt. Hva skal jeg gjøre, spør en fortvilet leser.

Pluss ikon
PROBLEMER: Mannen vil bare se sport på TV. Nå måtte jeg kjøpe egen TV og ha den på et annet rom.
PROBLEMER: Mannen vil bare se sport på TV. Nå måtte jeg kjøpe egen TV og ha den på et annet rom. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Sist oppdatert

Jeg må bare få slippe ut dampen: Min mann ser på fotball og annen sport så fort han kommer i nærheten av en TV. Nå har han nettbrett også, og der ser han golf, amerikansk fotball og idretter jeg ikke har visst om engang. Jeg kaller ham en fotballidiot, for det finnes vel slike?

Jeg har kjøpt en TV til som jeg har i et annet rom, og der kan jeg se det jeg er opptatt av. Men det er ikke så lett, for han sitter og hyler når det blir mål – og noen ganger når det ikke blir mål – og vil snakke om det hele tiden.

For en uke siden dro jeg på ferie med en venninne, og det var herlig. Ikke noe sport og ikke TV, bare sol og vann og god mat og en kjær venninne. Han ble sur og spiste bare pizza da jeg var borte. Alle eskene lå igjen etter ham. Huset var et eneste rot, det var bare å brette opp ermene! Grrrrr!

Hilsen sinnamor

EKSPERTEN SVARER: Jeg synes du har god grunn til å være sint, og det jeg ble mest opptatt av, var at han lot eskene ligge igjen til deg! At han velger pizza når du er borte, får være hans sak. Men ærlig talt, kan han ikke lage mat? Er det du som står for alt hjemme? Det er i alle fall han som har bestemt over kanalvelgeren! Og den som bestemmer over den, sa en venn av meg en gang, er sjefen i huset! Er mannen din det?

At han er opptatt av fotball og sport er ganske vanlig, ikke bare når det gjelder menn, men kvinner også. Men noen ganger blir det slik at sportsinteressen sluker all tid og oppmerksomhet, og da er det ikke greit å være den som står utenfor.

Du har kjøpt deg egen TV, sier du, og kanskje har det vært en fin løsning, men ellers da? Hvordan har dere det ellers? Jeg er fristet til å si at du bør dra på en ferietur igjen, ganske fort, og si at dere må snakke sammen og få fordelt arbeidsoppgavene hjemme og vært mer sammen på en hyggelig måte. Og legge til at du ikke vil tilbake til det samme rotehuset som sist!

Og så må du vise ham at du mener det! Snakk med venninnen din og legg en plan. Familierådgiver, går han med på det? Jeg vedder på at han synes at han har det bra som han har det. Men har du det bra?

Les også: «Vi hadde ikke hatt sex på tre år»

Alenetid

Det er så vanskelig å få tid til å være alene. Jeg har alltid trivdes i mitt eget selskap, og jeg er ikke slik at jeg må være sammen med folk hele tiden.

Jeg er gift og har barn og barnebarn, men fremdeles verd­setter jeg alenetiden høyt. Jeg liker å gå en tur alene, og kan gjerne gå på kino og konsert uten selskap. Å sitte på en kafé med en kopp og bare meg selv er flott. Da samler jeg energi. Ektemannen min er motsatt, han er oversosial og vil alltid være sammen med noen, men vi har funnet vår form. Han drar ut med kamerater, ofte en hel gjeng, på jakt, tur, ski og fotball – mens jeg pusler med mitt.

Mine venninner sier at jeg isolerer meg, men jeg gjør ikke det. Jeg samler energi. Verden er så full av støy og bevegelse at jeg blir nesten svimmel av det!

Hilsen Ollie

EKSPERTEN: Bjørg Larsen Rygh er journalist og forfatter. Gjennom flere tiår har hun svart leserne i Norsk Ukeblad og gitt velmenende råd og hjelp rundt lives mange store og små spørsmål.
EKSPERTEN: Bjørg Larsen Rygh er journalist og forfatter. Gjennom flere tiår har hun svart leserne i Norsk Ukeblad og gitt velmenende råd og hjelp rundt lives mange store og små spørsmål.

EKSPERTEN SVARER: Er det ikke flott at vi er forskjellige og at du har funnet din form, det som gir deg energi og en pustepause. Og så har andre funnet sin form. Likevel kan vi fungere sammen – i godt samspill. Det er mye lyd og støy i verden i dag, spesielt i dagliglivet, og særlig om vi bor i en by eller et tettsted.

Men det var jo støy før også, bare tenk på industrien som vokste frem, med støyende og forurensende maskiner, fabrikkpiper og skrål. Men nå er det nye typer skrål og støy, fra andre maskiner, og ikke minst fra trafikken. Og folk haster fra det ene til det andre, kanskje fordi de har tid til det og skal fylle tiden sin. Før i verden hadde man ikke slike luksusbegreper, tiden ble fylt med arbeid – og så var det tid for å sove.

Jeg har flere ganger skrevet om naturens legende kraft, hvor godt det er om man kan komme seg ut. Ikke alle trenger å løpe, jogge eller trene, vi kan ta tilbake ruslingen. Det å flytte den ene foten foran den andre og bare titte oss rundt. La tiden gå, samle krefter i skog og natur, som vi har masse av i dette landet. Være alene, stole på seg selv, og være glad for at vi har føtter vi fortsatt kan bruke.

Sitte på en stein og ta en sjokoladebit eller en appelsin. Studere en maur. Fryde seg over en sommerfugl, kanskje en fargerik Admiralsommerfugl med skjønne farger og tegninger og et flott vingespenn. Lytte til spurvene i hekken, de har alltid så mye på hjertet. La en flue surre omkring hodet vårt og tenke at vi tross alt er glade for at vi ikke er en flue …

Les også: Mens jeg satt med mobilen, skjedde det noe forferdelig bak meg

Godt gjemt hemmelighet

Jeg kom over en godt gjemt familiehemmelighet her forleden, da min onkel døde og jeg ryddet i skuffene hans. Den hadde ingen praktisk betydning lenger, et søskenbarn var adoptert, og hun døde tidlig og etterlot seg ingen barn. Men det fikk meg til å tenke på at kanskje alle familier har slike hemmeligheter, som aldri ser dagens lys?

Hilsen Agnete

EKSPERTEn SVARER: Jeg tror de fleste familier har hemmeligheter, og jeg tror du og jeg har noen, vi også. Det er ikke alt vi sier, og det er ikke nødvendig heller. Vi må få ha våre hemmelige rom inni oss, som bare er våre – og vi har ikke krav på å få se inn i andres private gjemmesteder heller. Men likevel finnes det mye som burde vært sagt, som kanskje hadde gitt noen fred i sinnet.

Det kan være så eksistensielt som hvor vi kommer fra, eller hvor våre foreldre kom fra, hvis den opplysningen kan hjelpe og trøste. Men vi må også huske at i tidligere generasjoner var man hverken så frittalende eller selvransakende som vi er i dag, hvor mange bruker sin talestemme. Noen hemmeligheter må forbli det også, siden de kan skade og såre.

Kommer du over en familiehemmelighet, så tenk deg godt om. Ikke del den med andre før du er helt sikker på om det er nødvendig og vil føre noe godt med seg. Som regel kan hemmeligheten gjerne forbli en hemmelighet – for ettertiden. Det var jo slik din onkel ville det, siden papirene var godt gjemt.

Les også: Vi har aldri bodd sammen, likevel har vi tre barn

Særboer, hva er det?

Jeg har en datter som sa at hun og kjæresten skal bli særboere, og jeg bare nikket og smilte og sa at det var bra, men jeg undrer: Hva mente hun?

Hilsen Åse

BJØRG SVARER: Det er når to som er sammen og er kjærester, likevel velger å bo hver for seg. Med andre ord: Han flytter ikke hjem til henne og vice versa. De har to ulike adresser og vil fortsette med det. Det kan skyldes jobb, hensyn til barn og deres skole, men like meget at de foretrekker å bo for seg selv og bare møtes i helgen, og kanskje i ferier. Eller når det ellers måtte passe.

Hvis begge parter er enig, er dette helt problemfritt. De har to husholdninger – og betjener lån og utgifter hver for seg for sine respektive boliger, og deler forhåpentligvis utgifter den tiden de bor sammen.

Men hvis en av partene helst vil bli samboer like­vel, kan det by på nye utfordringer. Noen setter kjærligheten og samboerskapet over friheten som et særboforhold gir, og synes kanskje det er «skummelt» å tenke på at kjæresten har så mye alenetid – og simpelthen ønsker et slikt forhold. Mens en annen part har levd alene en stund og er redd for å gå inn i et fast forhold igjen. Noe som innbefatter bofellesskap, deling av oppgaver hjemme, delt økonomi og alt det andre som ofte hører til.

Les også: Endelig kjøpte vi hytta jeg hadde drømt om. Men den holdt på å ta knekken på oss

Hva betyr influenser?

Min venninne sier at hennes datter er en influenser. Men hva er det? Hun snakker som om det er en jobb, men meg bekjent sitter datteren på 22 bare foran skjermen og mener noe – om ingenting …

Hilsen O

EKSPERTEN SVARER: En influenser er en som influerer andre, altså påvirker, og det er nettopp hva din venninnes datter gjør. Foran skjermen. Har de mange nok følgere (venner), er det firmaer som er villig til å sponse/betale for å vise sine produkter på skjermen der hun er, og det betaler firmaene for. Noen lever godt av dette, men det er der som alle andre steder: Du skal være dyktig!

Ingenting kommer gratis. I alle fall har influensere et ansvar for hva de sier og mener (det har vi alle selvsagt), men de som opererer på
sosiale medier, snakker ofte til svært mange på én gang, kanskje mange ganger om dagen, og bør ha noe vettugt å bidra med. De har stor påvirkningskraft – spesielt når det gjelder kropp og utseende. Snakk med din venninne og titt på det hennes datter gjør, da er det lettere å gjøre seg opp en mening.

Denne saken ble første gang publisert 30/10 2020, og sist oppdatert 27/09 2022.

Les også