De blå sidene

Pappa døde og vi var i sorg. Men sorgen bleknet nesten på grunn av det min stemor gjorde etter begravelsen

Det skul­le være en fa­mi­lie­sam­men­komst hjem­me i det som hadde vært min fars hjem, og det var jeg som had­de vas­ket ned hu­set og gjort det klart for inn­tog av fa­mi­lie og ven­ner.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN: Illustrasjonsfoto
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN: Illustrasjonsfoto Foto: gettyimages.no
Sist oppdatert

Er­kjen­nel­sen slo ned i meg som lyn fra klar him­mel. Psy­ko­lo­gen i TV-pro­gram­met beskrev psy­ko­pa­ter og and­re personer med ma­ni­pu­le­ren­de trekk. Jeg kjen­te at det vren­gte seg inni meg.

Denne da­gen vel­tet gamle his­to­ri­er fra min egen for­tid frem, spe­si­elt en si­tua­sjon fra tid­lig i ung­dom­men. Det gikk mot jul, og jeg var fer­dig med nesten alle ­ga­ve­ne jeg skul­le kjøpe inn. Men jeg had­de ikke kjøpt noe til min ste­søs­ter, for jeg ante ikke hva hun øns­ket seg.

Min ste­mors re­ak­sjon var å gå til sengs, hvor hun ble lig­gen­de og gråte i time et­ter time, som om verdens un­der­gang var nær.

Jeg prøv­de å trøste, men hun bare mes­set om hvor for­fer­de­lig det­te var mot henne, si­den det ty­de­lig vis­te at jeg ikke in­klu­der­te henne og dat­te­ren hen­nes som en del av fa­mi­li­en.

Til slutt ble jeg red­det av min far, som lo­vet at han skulle ta meg med i bu­tik­ken.

Jeg hadde ald­ri sett ham så des­pe­rat før, det var helt li­ke­gyl­dig hva vi kjøp­te, vi måt­te bare få tak i en gave, og det raskt. Vi end­te med å kjøpe en fryk­te­lig fi­gur. Vi så den ald­ri igjen et­ter jul, så den ble vel sik­kert kas­tet, men vi opp­nåd­de i det mins­te at ste­mo­ren min sto opp fra sen­gen og var blid igjen.

Et­ter den­ne epi­so­den var jeg i alle år vel­dig be­visst på all­tid å set­te henne og hen­nes del av fa­mi­li­en i før­s­te rek­ke.

Ble ikke in­vi­tert

Da fa­ren min døde for en del år si­den, var vi alle i sorg. Men sor­gen blek­net nes­ten i sjok­ket jeg fikk et­ter be­gra­vel­sen.

Det skul­le være en fa­mi­lie­sam­men­komst hjem­me i det som had­de vært hen­nes og min fars fel­les hjem, og det var jeg som had­de vas­ket ned hu­set og gjort det klart for inn­tog av hen­nes fa­mi­lie og ven­ner.

Jeg selv ble imid­ler­tid ikke in­vi­tert. Jeg ble bare in­for­mert om at det var mer rik­tig at jeg reis­te til min tan­te, si­den hun var min nær­mes­te fa­mi­lie! Jeg gjor­de sluk­øret som hun sa.

Én ting er sik­kert: Min ste­mor er den mest sjar­me­ren­de personen jeg noen gang har møtt.

Hun kun­ne stå ti­me­vis for­an spei­let for å ordne seg, og hun var all­tid per­fekt an­truk­ket og smin­ket. Hen­nes vinnende vesen gjor­de at alle ville være rundt henne.

Hun had­de en egen evne til å få deg til å åpne deg opp og ut­le­ve­re deg selv. I ung­dom­men els­ket jeg å sitte og prate med henne, og jeg del­te ting med henne som jeg ikke en­gang snak­ket med min beste venninne om.

Hun vir­ket oppriktig in­ter­es­sert og sa ak­ku­rat de ret­te tin­ge­ne som fikk meg til å føle meg be­tyd­nings­full. I et­ter­tid ser jeg at hun på den­ne må­ten fikk en slags makt over meg, for hun kjente alle mine innerste hem­me­lig­he­ter.

Gjen­nom et langt liv har hun skaf­fet seg en pen sam­ling av «til­hen­ge­re» som lyst­rer hennes minste vink. Og de kan være nok­så slem­me hvis hun fø­ler seg for­uret­tet, for de må ta vare på «stak­kars henne». Hun er of­fe­ret som alle må hjelpe.

Les også: Min eksmann ga blaffen i sønnen vår, men det var jeg som fikk skyldfølelse

Sver­te­kam­pan­je

Selv er jeg opp­dratt til å være meg selv helt og hol­dent. Jeg er utro­lig for­sik­tig med å hen­ge ut and­re men­nes­ker, jeg prø­ver å være fullt ut ær­lig og er svært opp­tatt av rett og galt. Så len­ge jeg var inne i varmen hos ste­mo­ren min, var det ald­ri noe stort pro­blem.

Man­ge epi­so­der skul­le jeg helt klart helst ha vært for­uten, men i det sto­re og hele så had­de jeg det bra.

En lang stund et­ter at pap­pa gikk bort, trod­de jeg at min ste­mor had­de vært i en kri­se et­ter at hun mis­tet man­nen sin.

Hun kom sik­kert til å si unn­skyld når hun fikk det litt på av­stand. Det skjed­de ikke.

Iste­den job­bet hun mål­ret­tet med å spre usan­ne ryk­ter om meg og om hvem jeg var. Jeg ble for­fer­det over å opp­le­ve hvor­dan sto­re de­ler av fa­mi­li­en vend­te seg mot meg og sto ved hen­nes side – selv noen av dem som ald­ri had­de vært inne i var­men hos henne før.

De som tid­li­ge­re had­de vært eks­klu­dert og dår­lig om­talt av henne, sto nå al­ler ster­kest ved hen­nes side.

TV-psy­ko­lo­gens ord brente seg der­for fast hos meg. Det hun sa, var så be­skri­ven­de for det jeg selv had­de opp­levd opp gjen­nom åre­ne: en ma­ni­pu­le­ren­de og far­lig kvin­ne.

Fle­re og fle­re his­to­ri­er om henne kom frem fra glem­se­len. Det var så man­ge gan­ger jeg had­de blitt sittende igjen med dår­lig sam­vit­tig­het, selv om jeg viss­te at jeg ikke had­de gjort noe galt. Hele ti­den had­de det vært hun som sto bak. Hun had­de all­tid rett. Gikk man imot henne, så var man slem. Og hun fikk en til å føle seg slem, også.

Nå gikk det opp for meg at jeg kan­skje ikke var den enes­te som var blitt ut­satt for bak­snak­kin­gen hennes.

Hun had­de blant an­net for­talt fryk­te­li­ge his­to­ri­er om sin tid­li­ge­re ek­te­mann. En mann som var vol­de­lig og had­de gjort stor ska­de mot henne. Den gan­gen had­de jeg jo bare vært et barn, så jeg kan ikke vite hva som egent­lig var sann­he­ten.

Men det som skjed­de nå, var at jeg brått sat­te et stort spørs­måls­tegn ved alt hun had­de sagt om ham. Jeg had­de jo tross alt møtt ham et par gan­ger, og han vir­ket jo som en hyg­ge­lig mann?

Les også: Sannheten om pappa kostet meg familien

Ser meg ikke til­ba­ke

Psy­ko­lo­gen i TV-pro­gram­met fort­sat­te med å be­skri­ve hvor stor ska­de en med slike per­son­lig­hets­trekk kan gjø­re på dem som kom­mer i hen­nes vei. Og alt stem­te med mine er­fa­rin­ger. Jeg had­de mis­tet venn­ska­pet med man­ge i fa­mi­li­en, for jeg var blitt frem­stilt på en fryk­te­lig måte, som helt klart ikke var be­skri­ven­de for den jeg egent­lig er.

Min ste­mor had­de mis­brukt min snill­het og kjær­lig­het på en slik måte at jeg frem­sto som den onde.

Psy­ko­lo­gen av­slut­tet TV-pro­gram­met med et so­le­klart råd til alle som kom­mer i klør­ne på en psy­ko­pat: «Snu ryg­gen til ham eller henne og løp, og se deg ald­ri til­ba­ke!»

Dis­se or­de­ne brente seg fast i meg og ble en del av mitt livs man­tra. Og det var nett­opp det jeg gjor­de: Jeg snud­de ryg­gen til og be­stem­te meg for å kutte all kon­takt med ste­mo­ren min.

For et år si­den møt­te jeg ved en til­fel­dig­het noen fra hen­nes fa­mi­lie. Ved­kom­men­de stop­pet meg på ga­ten og snak­ket i vei. Jeg bruk­te litt tid på å for­stå hvem det var, men et­ter en stund for­sto jeg.

På en fin måte for­tal­te jeg at jeg ikke len­ger had­de kon­takt med henne, hvor­på ved­kom­men­de sa at det var han klar over.

Han had­de jo hørt en del om meg, uten at han la noe mer i det. Han had­de tenkt at det som ble sagt, var mer enn over­dre­vet.

Det var godt å høre ham si det, men sam­ti­dig var det en fryk­te­lig på­min­nel­se om hvor­dan hun had­de holdt på. Hva har hun ikke sagt? Og dess­ver­re er ikke alle slik som man­nen jeg møt­te på gaten. And­re tror kan­skje på løg­ne­ne om meg.

Jeg er blitt stemp­let av den som var min fore­sat­te i man­ge år, uten mu­lig­het til å for­sva­re meg. Det fø­les som et stort svik.

Pap­pa døde så alt­for ung. Han var familiens rygg­ra­d, bau­ta­en. Han var den jeg kun­ne hen­te støt­te hos når det gjaldt. Og det er i min­ne­ne om ham jeg fin­ner trøst og støt­te i dag. Jeg har brutt all kon­takt med min ste­mor, og jeg ser meg ald­ri til­ba­ke.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "De blå sidene" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske noveller

Denne saken ble første gang publisert 06/06 2023, og sist oppdatert 06/06 2023.

Les også