Tingene som forsvant

Tingene som forsvant

Kjeksboksene i metall fra Sætre er i dag kjærkomne samleobjekter. Bli med på en koselig mimrestund om emballasjene vi aldri glemmer.

<b>HUSKER DU DISSE?</b> Honning på blikkboks, såpe fra Lux og eventyrblanding med tobakk fra selveste Asbjørnsens er noen av emballasjene vi aldri glemmer.
HUSKER DU DISSE? Honning på blikkboks, såpe fra Lux og eventyrblanding med tobakk fra selveste Asbjørnsens er noen av emballasjene vi aldri glemmer. Foto: NFM/Lindesnes bygdemuseum
Sist oppdatert

Hvem husker ikke blikkbokser med kjeks og honning på spann, og margarin i det helt spesielle smørpapiret. Mye er borte for alltid, men en god del merkevarer holder
i hvert fall stand.

Her er en liste over emballasjene vi aldri glemmer:

1. Melk

Både de hvite og de brune flaskene kom med sølvkorker som mange sparte på.

Hovedgrunnen til at meieriene gikk fra hvite til brune flasker var for å bli kvitt solsmaken på melken.

I en kort periode fikk vi også halv­liter melk på trekantkartonger, men de fikk et kort liv på grunn av dårlig skjenke­egenskaper.

Først på 1980-tallet fikk vi melk på slike kartonger vi har i dag.

Les også: Pest og plage: Ingen savner disse tingene

<b>MELKEKARTONGER</b>: Både de hvite og de brune flaskene kom med sølvkorker som mange sparte på.
MELKEKARTONGER: Både de hvite og de brune flaskene kom med sølvkorker som mange sparte på. Foto: NTB Scanpix

2. Sunlight

Mange liker å samle på gammel emballasje, og både spann og særlig uåpnede kartonger med tobakk kan oppnå gode priser. Enkelte ting har ikke forandret seg særlig.

Sunlightsåpen som kom på markedet på slutten av 1800-tallet var et såpestykke som kunne brukes til alt fra vask av klær, kropp, hus og oppvask.

<b>GAMMEL EMBALLASJE:</b> Mange liker å samle på gammel emballasje, og både spann og særlig uåpnede kartonger med tobakk kan oppnå gode priser.
GAMMEL EMBALLASJE: Mange liker å samle på gammel emballasje, og både spann og særlig uåpnede kartonger med tobakk kan oppnå gode priser. Foto: NTB Scanpix

I dag er det et spesialmiddel for oppvask som kommer i flytende form, men selges fremdeles også i såpestykker. Sunlight er blant verdens første og lengst levende merkevarer,og emballasjen på såpestykkene er omtrent lik.

Les også: (+) Gjengene som gjorde Oslos gater utrygge på 1950-tallet

3. Blikkspann med honning

Spann i metall med hank og lokk som måtte vippes opp med en liten mynt eller en knivsegg var vanlig i tørrskapet for matvarer.

Synet av honningspannet med bie-motiv fra Norges birøkterlag kan fremdeles frembringe smaken av søt honning.

<b>HONNING: </b>Synet av honningspannet med bie-motiv fra Norges birøkterlag kan fremdeles frembringe smaken av søt honning.
HONNING: Synet av honningspannet med bie-motiv fra Norges birøkterlag kan fremdeles frembringe smaken av søt honning. Foto: NFM (Norsk Farmasihistorisk Museum)

4. Lux

Ni av ti filmstjerner bruker Lux, sa de i reklamen. Ikke vet vi hvilken filmstjerne dette er, men vi kjøpte Lux og fikk en følelse av litt luksus, særlig den rosa var delikat.

På nittitallet forsvant det ene såpestykket etter det andre og ble erstattet av flytende pumpesåper.

Les også: Strandlivet før i tiden: Husker du dette?

<b>SILKEMYKT SKUM:</b> Ni av ti filmstjerner bruker Lux, sa de i reklamen.
SILKEMYKT SKUM: Ni av ti filmstjerner bruker Lux, sa de i reklamen. Foto: NFM (Norsk Farmasihistorisk Museum)

5. Menstruasjonsbind

Ikke vet vi hvorfor, men det var en gang det var flaut å kjøpe menstruasjonsbind. Saba var omtrent alene på ­markedet da de introduserte sine bind med bomull i 1954.

Menstruasjon var imidlertid upassende å snakke offentlig om, og slike hygieneproduktene ble på 1950-tallet ikke utstilt i butikken. Trengte man Saba, ville man helst bli ekspedert av en kvinnelig butikkansatt.

<b>MENSTRUASJONSBIND:</b> Saba var omtrent alene på ­markedet da de introduserte sine bind med bomull i 1954.
MENSTRUASJONSBIND: Saba var omtrent alene på ­markedet da de introduserte sine bind med bomull i 1954. Foto: Nasjonalbiblioteket.no

6. Hårspenner

På femti-tallet kunne en enkel liten papplate gjøre nytten som tilfredsstillende emballasje for et sett med hårspenner.

Plast var ennå ikke blitt det materialet alle ting skulle pakkes inn i, og kanskje er det på tide å tenke nytt – og gå tilbake til fortiden og gamle dager.

Les også: Nei, alt var ikke bedre før ...

<b>HÅRSPENNER: </b>På femti-tallet kunne en enkel liten papplate gjøre nytten som tilfredsstillende emballasje for et sett med hårspenner.
HÅRSPENNER: På femti-tallet kunne en enkel liten papplate gjøre nytten som tilfredsstillende emballasje for et sett med hårspenner. Foto: NTB scanpix

7. Kjeksboks fra Sætre

Kjeksboks i metall fra Sætre er kjærkomne samleobjekter, og på finn.no selges de for opptil fem hundre kroner avhengig av utseende.

Metallboksene var ofte både vakre og praktiske og kunne brukes til så mangt når de ble tomme for kjeks.

<b>KJEKSBOKS: </b>Kjeksboks i metall fra Sætre er kjærkomne samleobjekter, og på finn.no selges de for opptil fem hundre kroner avhengig av utseende..
KJEKSBOKS: Kjeksboks i metall fra Sætre er kjærkomne samleobjekter, og på finn.no selges de for opptil fem hundre kroner avhengig av utseende.. Foto: Skrotnissen.no

8. Per og Marianne-margarin

<b>MARGARIN: </b>Husker du Per og Marianne-margarin? Marianne hadde gule fletter og Per red i full fart på et reinsdyr.
MARGARIN: Husker du Per og Marianne-margarin? Marianne hadde gule fletter og Per red i full fart på et reinsdyr. Foto: Lokalhistoriewiki.no

Husker du Per og Marianne-margarin? Marianne hadde gule fletter og Per red i full fart på et reinsdyr. Søtere illustrasjoner på en margarinpakke skal man lete lenge etter.

Marianne-margarin ble laget på Mesna margarinfabrikk på Lillehammer og var i salg på femti- og seksti-tallet.

Papiret rundt halvkilos klossen med margarin var stivt og glatt og perfekt å smøre kakeformer med. Fabrikken gikk konkurs og Marianne-piken ble borte-vekk.

Les også: (+) Dronningen av Playboy er norsk – slik var hennes utrolige karriere

9. Som sild i tønne

<b>SILD I TØNNE: </b>Noen måter å oppbevare matvarer på har sågar fått plass i språket vårt.
SILD I TØNNE: Noen måter å oppbevare matvarer på har sågar fått plass i språket vårt. Foto: NFM, norsk farmasihistorisk museum

Noen måter å oppbevare matvarer på har sågar fått plass i språket vårt. De stod som sild i tønne, heter det seg, og betyr at det var stappfullt i lokalet.

Trolig var det vel slik våre forfedre dyttet sild ned i tønner på før de helte salt over og visste at vinterens matforråd var i boks.

10. Blenda vasker hvitt

Helt siden 1935 har Blenda sørget for rent tøy her i landet. Før Blenda vasket man klær med grønnsåpe eller Sunlight. Med Blenda kom en ny era i husmorens liv, og kartongene var stilig illustrert.

Vi merket oss særlig denne fra 1940-tallet med surstoffvaskeren Solium, hva nå det måtte være. Siden ble akkurat den teksten byttet ut med: Blenda vasker hvitt og skånsomt. I dag er blendahvit et begrep som også er på plass i ordbøkene.

<b>BLENDA</b>: Helt siden 1935 har Blenda sørget for rent tøy her i landet. Før Blenda vasket man klær med grønnsåpe eller Sunlight.
BLENDA: Helt siden 1935 har Blenda sørget for rent tøy her i landet. Før Blenda vasket man klær med grønnsåpe eller Sunlight. Foto: dm.no 

11. Eventyrblanding fra Asbjørnsens

Tobakk var stas, og ingen hverken tenkte på eller visste at det kunne ta livet av folk. Hva mer kunne man vel en bestefar ønske seg enn en søt liten pappeske med Eventyrblanding fra selveste Asbjørnsens.

Denne saken ble første gang publisert 16/11 2023, og sist oppdatert 16/11 2023.

Les også