nazi-arkitektens sønn frontet qatar-vm

Sønnen til Hitlers sjefarkitekt er hjernen bak Qatars ørken-VM

Albert Speer jr. prøvde å distansere seg fra sin nazi-far. Klarte han det egentlig?

ARKITEKT MED ØRKENDRØM: Arkitekt Albert Speer jr. var i mange år frontfigur for VM-anleggene i Qatar. Her er han i 2015 på byggestart for Bayern Münchens nye idrettsanlegg.
ARKITEKT MED ØRKENDRØM: Arkitekt Albert Speer jr. var i mange år frontfigur for VM-anleggene i Qatar. Her er han i 2015 på byggestart for Bayern Münchens nye idrettsanlegg. Foto: Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images
Sist oppdatert

I november og desember 2022 er Qatar vertskap for fotball-VM, og byggeaktiviteten har vært enorm.

Reportasjer om slavelignende tilstander i byggebransjen hos den eneveldige ørkenstaten, har ført til et sterkt internasjonalt fokus på skyggesidene ved arrangementet.

En mann som imidlertid lenge markerte seg som en ivrig forsvarer av fotball-VM i Qatar, var den tyske arkitekten Albert Speer jr.

Albert Speer jr. ble født i 1934, og da han var guttunge vanket familien hans i den innerste kretsen til Adolf Hitler.

Faren til Albert Speer jr. var Hitlers lojale medhjelper, favorittarkitekt, og senere rustningsminister, Albert Speer (1905-1981).

Nazi-arkitekten Speer ble dømt til 20 års fengsel ved krigsforbryterdomstolen i Nürnberg.

ALBERT OG ADOLF : Diktator Adolf Hitler (1889 - 1945) diskuterer planer for nytt administrasjonsbygg i Weimar. Mann nr. 2 fra venstre er sjefarkitekt Albert Speer (1905-1981).
ALBERT OG ADOLF : Diktator Adolf Hitler (1889 - 1945) diskuterer planer for nytt administrasjonsbygg i Weimar. Mann nr. 2 fra venstre er sjefarkitekt Albert Speer (1905-1981). Foto: Hulton Archive/Getty Images

I likhet med sin far og farfar, valgte også Albert Speer jr. å bli arkitekt.

Arkitektselskapet som Albert Speer jr. grunnla i Frankfurt i 1984, Albert Speer + P, har utført store oppdrag i land som Saudi Arabia, Kina og Qatar.

Les også: (+) Alma bar på en grusom historie

Speer sentral for Qatar-VM

«Speers stadiondesign er en betydelig årsak til at Qatar ble tildelt fotball-VM i 2022», slo nyhetsmagasinet Spiegel fast i 2015.

I februar 2021 rapporterte avisen The Guardian at over 6.500 utenlandske arbeidere har omkommet i Qatar siden landet ble tildelt fotball-VM for 10 år siden.

«Selv om dødsfall ikke er kategorisert etter yrke eller arbeidsplass, er det sannsynlig at mange av de omkomne arbeiderne var ansatt på VM-infrastruktur-prosjekter», sier Nick McGeehan, direktør ved FairSquare Projects, til The Guardian.

Helse, miljø og sikkerhet i Qatar er imidlertid ikke et nytt tema, selv om det er først i år at boikott av Qatar-VM har blitt et hett tema.

For eksempel spurte BBC i 2015: Har virkelig 1.200 VM-arbeidere omkommet i Qatar?

Ifølge Amnesty International blir tusenvis av arbeidere på VM-anleggene i Qatar utnyttet på det groveste.

  • Tysk arkitekt og nazi-politiker. Gjennomførte en rekke større arkitekt- og byggeoppdrag for NSDAPs øverste ledelse.
  • Som generalinspektør for byggingen av den nye rikshovedstaden fra 1937 og rustningsminister fra 1942 tilhørte han den indre kretsen av mektige menn rundt Adolf Hitler.
  • Speer var bl.a. leder for Organisation Todt, generalfullmektig for reguleringen av byggeindustrien, generalinspektør for vann og energi, osv.
  • Under Nürnbergprosessen i 1945–1946 ble Speer anklaget for aktiv bruk av tvangs- og slavearbeidskraft og dømt til 20 års fengsel. Løslatt i 1966.
  • Det er godt dokumentert at Speer var en drivkraft bak deportasjonene av tvangsarbeidskraft,
  • Speer hadde inngående kjennskap til forholdene i konsentrasjonsleirene. (Kilde; snl.no)
Se mer

Gjennom sitt selskap Albert Speer + P, frontet Albert Speer jr. bedriftens omfattende planer for fotball-VM i Qatar.

AS + P opplyser på sine nettsider at de sammen med to andre partnere «utviklet konkurranse-dokumentene for Qatar og deres 2022 FIFA VM-søknad.

Qatars VM-konsept er presentert over en 700-siders søknadsbok som inkluderer innkvartering, transport, treningsfasiliteter, arenaer, så vel som andre relevant temaer».

Les også: (+) Fikk tilslaget til gi-bort-pris – vraket ble en gullgruve

ARENA I QATAR : Al Janoub Stadion, tidligere kjent som Al Wakrah Stadion i Doha, Qatar. Designet av Zaha Hadid Arkitekter.
ARENA I QATAR : Al Janoub Stadion, tidligere kjent som Al Wakrah Stadion i Doha, Qatar. Designet av Zaha Hadid Arkitekter. Foto: Matthew Ashton - AMA/Getty Images


Prøvde å distansere seg

Albert Speer jr. døde i 2017, 83 år gammel.

I en nekrolog skrev New York Times at Albert Speer jr. har hatt mye større påvirkning på urbane landskap enn sin far, «hvis grandiose planer for nazistenes tredje rike aldri ble realisert».

I 2010 ble Albert Speer jr. spurt av Süddeutsche Zeitung om hvorfor han aldri snakker om faren sin, Hitlers arkitekt.

– Jeg blir alltid spurt om faren min, det er irriterende. Og dessuten har jeg prøvd hele livet å distansere meg fra faren min, sa Speer i intervjuet, som hadde tittelen «Hitler var en hyggelig onkel for oss».

– Fra oss barns perspektiv var Hitler som en hyggelig onkel. Det var nesten en lykkelig begivenhet å bli tilkalt for å møte Hitler. Jeg fikk søtsaker og fikk leke med hundene, minnes han i intervjuet.

Albert Speer jr. var viden kjent for å styre unna journalister. Men i de få intervjuene han ga om fotball VM-anleggene til Qatar, fremstår han som en svært iherdig forkjemper for prosjektet.

Albert Speer jr. (1934-2017)

  • Internasjonalt anerkjent tysk arkitekt og byplanlegger, sønn av Hitlers arkitekt, Albert Speer.
  • Grunnla arkitektbedriften Albert Speer + Partners, som i dag har 200 ansatte på verdensbasis.
  • AP + S laget "bid book" som hentet fotball VM til Qatar.
  • Har gjort store oppdrag innen byplanlegging i bl.a. Nord-Afrika, Midt-Østen og Tyskland.

Les også: (+) Meglernes triks for å fyre opp budrunden

Ørkendrøm eller mareritt?

Speer, som gjennom flere tiår hadde gjort en rekke store oppdrag i Nord-Afrika og Midt-Østen, ble spurt av Qatar om å påta seg oppdraget i 2009.

– Vi designet stadionene for å kunne plukkes fra hverandre, fjernes og senere bli gitt til fattigere land som mindre arenaer, sa Speer til Spiegel International i 2012.

«Ørkendrømmen til den tyske arkitekten Albert Speer», lyder tittelen på saken.

Når det gjelder de store klasseskillene mellom arbeiderne og herskerklassen, sier Speer at det naturligvis er ting i diskusjoner i «sjeikedømmene» som utlendinger ikke er vitne til.

ALBERT SPEER JR. SIN QATAR-VISJON ANNO 2010: Umm Salal Stadion designet av Albert Speer + Partners slik det fremsto i Qatars VM-søknad. Qatar ble tildelt fotball VM 2022 2. desember 2010. Bildet ligger fortsatt på AS + P sine nettsider.
ALBERT SPEER JR. SIN QATAR-VISJON ANNO 2010: Umm Salal Stadion designet av Albert Speer + Partners slik det fremsto i Qatars VM-søknad. Qatar ble tildelt fotball VM 2022 2. desember 2010. Bildet ligger fortsatt på AS + P sine nettsider. Foto: Grafisk rendering, AS + P.

– Vår demokratiske tradisjon er rundt 100 år gammel. Vi kan ikke behandle det som det eneste som teller for å gjøre folk lykkelige overalt, sa Speer til Spiegel.

Samtidig hevder han at betydningen til planleggere alltid er overdrevet.

– Vi lager forslag. Vi har ikke stor innflytelse, sa Speer.

I 2o15 ble Spiegel innvilget et nytt intervju Speer om Qatar-VM. Denne gang sammen med tre av hans kolleger fra arkitektbedriften AS + P.

De forteller at Qatar-eventyret startet på en kongress i Denver i 2009.

KRIGSFORBRYTER; Nazi-arkitekt Albert Speer (1905 - 1981) besøkte Berliner Olympiastadion i 1972.
KRIGSFORBRYTER; Nazi-arkitekt Albert Speer (1905 - 1981) besøkte Berliner Olympiastadion i 1972. Foto: Ulrich Heinemann-Rufer/ullstein bild via Getty Images

AS + P hadde en stand med et bilde av en stadion. To unge menn fra Qatar skal ha kommet bort til tyskerne, og skal ha sagt: «Vi vil ha fotball-VM. Kan dere bygge en stadion for oss?».

Men utsendingene fra Qatar hadde ifølge de tyske arkitektene ingen anelse om hvor arenaene skulle ligge, eller hvordan folk skulle komme seg dit.

Året etter ble Speer og hans kolleger invitert til Qatar for å hilse på Sheikh Mohammed, Emirens sønn, som da var 21 år gammel.

– Jeg var imponert over intensiteten og intelligensen til denne mannen, og hans ønske om å vite alt, sa Speer om møtet, i Spiegel-intervjuet.

Les også: Alfred (12) var Hitlers helt

Arkitekten blir stilt til veggs

I 2015-intervjuet med Spiegel er Albert Speer jr. ærlig nok til å innrømme at han synes fotball er «ganske kjedelig».

Men han svarer svevende eller unnvikende på kritiske spørsmål fra Spiegel om det kan være problematisk av etiske eller politiske årsaker å jobbe i Qatar.

Journalisten slår fast i oppbygningen til et spørsmål at Qatar ikke er et demokrati, ikke har fagforeninger for utenlandske arbeidere, og at det har kommet tallrike rapporter om dødsfall på byggeplasser.

– Vi ser på hvert land individuelt, og vi ser nøye på hver situasjon, svarte Speer i intervjuet.

VM-STADION: Khalifa Stadium i hovedstaden Doha.
VM-STADION: Khalifa Stadium i hovedstaden Doha. Foto: Qatar’s Supreme Committee for Delivery and Legacy / AFP / NTB

– Tre arbeidsrelaterte dødsfall

På tross av at Speer standhaftig forsvarte Qatar VM i intervjuer i 2012 og 2015, er arkitektkontoret han grunnla ikke spesielt interessert i å snakke om Qatar VM, i dag.

Klikk.no sendte AS + P tre konkrete spørsmål. Et av spørsmålene lød:

- Qatar er et absolutt monarki. Albert Speer jr. jobbet for et totalitært regime da han designet Qatar 2022 Master plan. Faren hans var Hitlers arkitekt. Hvordan opplever AS + P det faktum at både Albert Speer jr. og faren hans jobbet for totalitære regimer?

Spørsmålene ble kun besvart i form av et generelt svar signert Maren Heldt-Klötzke, kommunikasjonsrådgiver i AS + P:

«I 2009/2010 jobbet vi med konkurranseforslaget [bid book] for Qatar sin vellykkede søknad om å være vertskap for fotball VM 2022. Ettersom vi ikke har vært videre involvert, kommer vi ikke til å kommentere dette ( . . . )», skriver Heldt-Klötzke i en epost til klikk.no.

ALBERT SPEER JR.: Et intervju med den verdenskjente tyske arkitekten fra 2015. Han var mediesky og ga sjelden intervjuer. Speer er kreditert i en rekke medier som en pionér innen bærekraftig byuvikling.
ALBERT SPEER JR.: Et intervju med den verdenskjente tyske arkitekten fra 2015. Han var mediesky og ga sjelden intervjuer. Speer er kreditert i en rekke medier som en pionér innen bærekraftig byuvikling. Foto: Skjermbilde Youtube/Wissenschaftsjahr 2015

Søker man opp Qatars VM-stadioner i dag, vil man se at de fleste er kreditert internasjonale stjernearkitekter.

Men i AS + P sitt sammendrag av Qatar-søknaden er ikke stjerner som Zaha Hadid nevnt.

Klikk.no har også stilt en rekke spørsmål til komitéen som arrangerer fotball-VM i Qatar 2020, Supreme Committee for Delivery & Legacy (SC).

  • Før AP + S laget Qatar VM-søknaden på 700 sider (bid book) fantes det en "Master Plan 2030" og transportplan for landet, som As + P tok utgangspunkt i,
  • Speer's sjefarkitekt designet 8 nye stadioner, som skulle henge sammen med lokal kultur, sa Speer til Spiegel i 2012. En vevd kurv, et snegleskjell, et telt, osv.
  • Sentralt i Speers konsept er at nedkjøling på en bærkreftig og karbonnøytral måte, til ca. 22-27 grader celcius,
  • En viktig grunntanke var at stadionene skulle kunne demonteres og sendes til andre land,
  • Søknaden overlevert Fifa-president Sepp Blatter var innbundet i fotball-lær. (Kilder: Spiegel og FIFA)
Se mer

Komiteen avviser påstander i The Guardian om at tusenvis skal være omkommet på byggeplasser i Qatar samtidig som VM-arenaer og relatert infrastruktur ble bygget.

Selv om klikk.no stiller konkrete spørsmål om Albert Speer jr. sin rolle i Qatar VM, og t-skjorte-protesten til det norske herrelandslaget, ser det ut som at Qatar-komiteen bare sender et standardsvar i retur.

Reuters fikk 25. mars i år et svar fra Qatar-komitéen som var veldig likt det svaret klikk.no har mottatt.

Her er svaret klikk.no fikk av Supreme Committee for Delivery & Legacy (SC). Svaret ble sendt usignert fra komitéens medieavdeling:

«Vi har alltid vært transparente om helsen og sikkerheten til arbeidere på prosjekter direkte relatert til FIFA Qatar-VM 2022. Siden byggingen startet i 2014 har det vært tre arbeidsrelaterte dødsfall, og 35 ikke-arbeidsrelaterte dødsfall. SC har etterforsket hvert enkelt tilfelle, og tatt lærdom for å unngå gjentagelse i fremtiden. SC har publisert hvert tilfelle i offentlige uttalelser og årlige rapporter om arbeideres velferd».

VM STADION I QATAR: Education City stadion ligger i byen Al Rayyan City. Kreditert designer er Fenwick Iribarren Architects:
VM STADION I QATAR: Education City stadion ligger i byen Al Rayyan City. Kreditert designer er Fenwick Iribarren Architects: Foto: Marcio Machado/Eurasia Sport Images/Getty Images

Den anonyme medietalspersonen skriver videre at forberedelsene til Qatar-VM allerede har medført betydelige fordeler for arbeidere på både SC- og ikke-SC prosjekter i Qatar:

«Disse inkluderer bedre innkvartering, digitale pasientmapper og grundige helsekontroller, innovative planer for å lindre varmerelatert stress, omfattende opplæring og videreutdannelse, samt en garanti fra SC entreprenører om å refundere over USD 30 millioner i ulovlige rekrutteringsavgifter til 48,883 SC- og ikke-SC arbeidere».

I september 202o skrev Fifa i en pressemelding at de hilste velkommen «banebrytende lovendringer som styrker arebeidernes rettigheter» i Qatar.

Klikk.no har ikke fått svar fra Fifa på spørsmål om hva de gjør for å påvirke situasjonen til arbeidere på VM-anleggene i Qatar.

Denne saken ble første gang publisert 30/03 2021, og sist oppdatert 18/11 2022.

Les også