drapsgåten i alpene

Mysteriet i Alpene: Da politiet fant familien, var bare barna i live

Familien på campingferie ble angrepet av en ukjent drapsmann. En syklist ble også drept. Hvem var det egentlige målet, og hvem var på feil sted til feil tid?

<b>FERIEPARADIS:</b> I åsene overfor Lac d'Annecy ble fire personer skutt og drept. Politiet har i ti år famlet i blinde i jakten etter drapsmannen.
FERIEPARADIS: I åsene overfor Lac d'Annecy ble fire personer skutt og drept. Politiet har i ti år famlet i blinde i jakten etter drapsmannen. Foto: Nicolas Vigier/wikimedia commons
Sist oppdatert

Syklisten tråkket uforvarende rett inn i åstedet for en massakre:

I utkanten av den avsides­liggende alpeveien lå en syklist på bakken. Like ved sto en BMW parkert med motoren på tomgang. Ved siden av BMW-en: Ei syv år gammel jente, blødende fra hode og skulder, og tydelig desorientert.

− Jeg forsto at den lille jenta var alvorlig skadet. Og da jeg kikket bort på bilen, så jeg tre mennesker sitte urørlige inni. Fra skuddskader i hodene strømmet mye blod. Jeg skjønte raskt at de tre i bilen og syklisten var døde, og at det ikke kunne være snakk om en tragisk ulykke, slik jeg først trodde, sa William Brett Martin, syklisten som kom først til åstedet.

Den tidligere jagerflypiloten hadde vært en hårsbredd fra å havne i dramaet selv:

– Jeg kjente igjen syklisten, for han hadde passert meg et stykke lenger opp i veien, fortalte William Brett Martin til BBC senere.

Kaotisk

Ti år senere er massakren fortsatt uoppklart.

Åstedet ligger like syd for Lac d’Annecy − en stor innsjø helt øst i Frankrike, på grensen til Sveits. Området har i generasjoner vært et populært reisemål. Høye tinder, grønne daler, små sjarmerende landsbyer, godt klima, og turistbyen Annecy med hoteller og shopping, har lokket ferierende i hopetall.

Langs sjøen ligger campingplassene og hotellene tett i tett. Ute på vannet surrer små motorbåter, robåter, pedalbåter og seilbåter i mange størrelser. Turstier og fjellveier fungerer som en magnet på tilreisende som ønsker en aktiv ferie i kombinasjon med komfort og klasse.

En uoppklart massakre i området er selvsagt vondt og vanskelig i seg selv. Manglende oppklaring at forbrytelsen kan dessuten utgjøre en trussel mot levebrødet til de mange tusen som lever av turistene i og rundt det som blir kalt «Alpenes Venezia».

Politiet har derfor vært under et formidabelt press i ti år.

Og kanskje derfor fremstår etterforskningen som et veritabelt kaos.

<b>OVERVÅKET:</b> Familiefaren Saad al-Hilli var av irakisk herkomst, men hadde britisk statsborger­skap. Som satellitt-ingeniør var han under oppsikt fra britisk etterretning før han ble drept sammen med kona og sin mor.
OVERVÅKET: Familiefaren Saad al-Hilli var av irakisk herkomst, men hadde britisk statsborger­skap. Som satellitt-ingeniør var han under oppsikt fra britisk etterretning før han ble drept sammen med kona og sin mor. Foto: Fto: NTB/AFP

Gamle våpen

Drapsofrene var den lokale syklisten og trebarnsfaren Sylvain Mollier (45), i tillegg til de tre ofrene i bilen: det irakiskfødte britiske ekteparet Saad al-Hilli (50), kona Iqbal (47) og Iqbals mor. De tre i bilen var på campingferie i de franske alpene med ekteparets to døtre Zainab (7) og Zeena (4).

<b>LIKVIDERT:</b> Familien på fem var på utflukt på en liten fjellvei og parkerte i denne parkerings­lommen før en eller flere gjernings­menn dukket opp. Alle de voksne i familien ble drept, en syklist likeså. Familiens to mindreårige døtre overlevde. <br>De lever nå med skjult identitet.
LIKVIDERT: Familien på fem var på utflukt på en liten fjellvei og parkerte i denne parkerings­lommen før en eller flere gjernings­menn dukket opp. Alle de voksne i familien ble drept, en syklist likeså. Familiens to mindreårige døtre overlevde.
De lever nå med skjult identitet.
Foto: NTB/Roland Hoskins/ANL/REX

Zeena hadde unnsluppet draps­mannens kuler ved å gjemme seg under liket av moren. Hun ble først oppdaget flere timer senere da krimteknikerne hentet ofrene ut av bilen.

Storesøster Zainab hadde blitt skutt i skulderen og også pådratt seg en hodeskade, men var ikke livs­truende skadet.

Tidligere på dagen hadde familien blitt observert mens de plukket blomster i veikanten ved campingplassen de hadde tatt inn på.

En lokal mann hadde så sett dem kjøre rundt i BMW-en sin omtrent en time før likene ble oppdaget av syklist William Brett Martin på en turvei nær sydenden av Annecy-innsjøen, et par kilometer utenfor den lille bygda Chevaline.

Syv år gamle Zainab fortalte politiet at hun og faren hadde stått på utsiden av bilen da overfallsmannen begynte å skyte. Faren hadde forsøkt å få dem i sikkerhet, men til ingen nytte.

Saad, Iqbal og Iqbals mor var alle blitt skutt to ganger i hodet. Syklisten Sylvain var skutt syv ganger. To våpen var brukt, trolig en antikk Luger 08-pistol fra 1906 og en halvautomatisk maskinpistol av merket Skorpion fra det gamle Tsjekkoslovakia.

Begge var våpen som først og fremst samlere ville være interessert i.

<b>DRAPSVÅPEN:</b> En over 100 år gammel Luger pistol er antatt å være ett av to drapsvåpen.
DRAPSVÅPEN: En over 100 år gammel Luger pistol er antatt å være ett av to drapsvåpen. Foto: NTB/REX
<b>DRAPSVÅPEN:</b> Det andre våpenet som ble brukt under drapene ved landsbyen Chevaline er en Skorpion maskinpistol av tsjekkisk fabrikat.
DRAPSVÅPEN: Det andre våpenet som ble brukt under drapene ved landsbyen Chevaline er en Skorpion maskinpistol av tsjekkisk fabrikat. Foto: NTB/REX

Sprikende spor

Drapene fremsto som målrettede likvideringer. Samtidig talte våpnene og antallet skudd mot at en profesjonelle leiemorder sto bak.

– Drapene bærer preg av å være amatørmessig utført, sa påtaleansvarlig Eric Maillard i en uttalelse gjengitt av Reuters, og la til at drapsmannen sannsynligvis var en person med stor interesse for våpen.

– Vi ser etter en person i mental ubalanse som ikke ser verdien av menneskeliv, la han til.

Kanskje var konklusjonen mer et uttrykk for manglende svar enn gode analyser. For åstedet etterlot langt flere spørsmål enn ledetråder.

<b>CAMPINGFERIE:</b> Familien al-Hilli var på campingtur ved Annecy, og dro på dagstur opp i fjellene der de ble drept. Her undersøker politiet camping­vognen til familien.
CAMPINGFERIE: Familien al-Hilli var på campingtur ved Annecy, og dro på dagstur opp i fjellene der de ble drept. Her undersøker politiet camping­vognen til familien. Foto: NTB/AP/LIONEL CIRONNEAU

Etterforskerne fant ingen umiddelbar relasjon mellom syklisten Sylvain og de andre ofrene. Tilfeldigheter kan ha gjort at ofrene var på åstedet på drapstidspunktet. Valget av den avsidesliggende fjellveien som drapsåsted indikerte at en person med lokalkjennskap kunne tenkes å stå bak, mente etterforskerne.

I så fall kunne de drepte være tilfeldige ofre.

Samtidig var det forhold ved ofrenes bakgrunn som tilsa at drapene kunne være en målrettet handling.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

<b>FANTOMTEGNING:</b> Politiet brukte tre år på å spore opp en motorsyklist ved hjelp av denne fantomtegningen. Til gjengjeld er mannen pågrepet og siktet to ganger for drapene − og løslatt utenfor mistanke − senest i år.
FANTOMTEGNING: Politiet brukte tre år på å spore opp en motorsyklist ved hjelp av denne fantomtegningen. Til gjengjeld er mannen pågrepet og siktet to ganger for drapene − og løslatt utenfor mistanke − senest i år. Foto: NTB/REX

Overvåket

Den drepte familiefaren Saad al-Hilli var satellitteknologi-­ingeniør. Han var kjent for britisk etterretning. Under Irak-krigen fra 2003 − 2011 skal han ha vært under overvåking.

– Hvis vi snakker om industrispionasje og fremmede makter, kan vi også snakke om innblanding fra hemmelige tjenester, sa påtaleansvarlig Eric Maillaud i en uttalelse.

Så fikk etterforskerne nyss om en langvarig konflikt mellom Saad og hans bror Zaid al-Hilli. De to brødrene hadde vært bitre fiender etter et arveoppgjør. I 2013 ble Zaid pågrepet og siktet for drapene på Saad og familien hans, samt på syklisten Sylvain Mollier som dermed måtte ha blitt drept fordi han tilfeldigvis ble vitne.

Men etter hvert ble offerets bror Zaid løslatt og sjekket ut av saken.

– Etterforskningen har vært en fadese så langt. Det har blitt rettet uriktige anklager mot meg, sa Zaid til BBC, og lanserte en helt annen teori:

– Jeg har hele tiden ment at Sylvain Mollier må ha vært målet, og at min bror og hans familie var tilfeldig ofre.

Les også: (+) Thomas var bare tre år da han så moren bli drept. 12 år senere rammet en ny tragedie

<b>PRESS:</b> Statsadvokat Eric Maillaud ledet etterforskningen av turistmassakren fra begynnelsen. Han og hans etterforskere klarte aldri å få noen klar teori om hva som kostet de fire menneskene livet i ferieparadiset i de franske alper.
PRESS: Statsadvokat Eric Maillaud ledet etterforskningen av turistmassakren fra begynnelsen. Han og hans etterforskere klarte aldri å få noen klar teori om hva som kostet de fire menneskene livet i ferieparadiset i de franske alper. Foto: NTB/Robert Pratta

Tatt − og sluppet

Sylvain Mollier jobbet for et firma som leverte utstyr til et kjernekraftverk. Politiet begynte å forfølge spor som indikerte at syklisten var det egentlige offeret, og at det var den irakiskettede familien som var tilfeldige ofre på feil sted til feil tid.

Etterforsker Benedict Vinnemann uttalte at Sylvain Mollier kunne «ha levd et dobbeltliv». Men etterforskningen avdekket at Sylvain neppe var drapsmannens mål på grunn av sin jobb: Han jobbet som sveiser og hadde neppe tilgang på hemmeligheter om kjernekraftverket.

Samtidig kunne nære slektninger av Sylvain fortelle etterforskerne om en tidligere soldat som hadde vært sammen med Sylvains søster gjennom flere år. Soldaten passet inn i politiets profil av gjerningsmannen. Soldaten var lokalkjent i området, eide en større våpensamling og hadde lenge slitt med psykiske problemer etter livet som soldat.

Soldaten ble avhørt av politiet i april 2014 med status som vitne. Kort tid etter tok han sitt eget liv, og la igjen et avskjedsbrev. Der refererte han til drapssaken og at han ikke orket å føle seg mistenkeliggjort. I ettertid har enkelte tolket dette som uttrykk for at han ikke holdt ut tanken på å bli avslørt.

Les også: Yvonne falt pladask. Men så oppdaget hun hans store hemmelighet – og truet med å røpe den

Politimann tatt

I 2014 ble en lokal politimann pågrepet for drapene. Han innehadde også en større våpensamling og dessuten viste mobildata at mobiltelefonen hans hadde befunnet seg i nærheten av drapsåstedet på tidspunktet for drapene på familien al-Hilli og Sylvain Mollier. 48-åringen ble senere løslatt og siktelsen frafalt.

Men etterforskerne følte seg ikke tryggere på bevisene mot politimannen enn at de på samme tid offentliggjorde en fantomtegning av en motorsyklist som hadde blitt sett kjørende vekk fra området rett etter drapene.

I 2015, tre år etter drapene, greide politiet å spore ham opp: Mannen hadde vært ved Annecy-innsjøen for å drive paragliding, og sa han ikke hadde forstått at det var ham politiet etterlyste på fantomtegningen.

Etterforskerne svarte med å sikte ham for drapene − før også han ble løslatt.

– Min klient har måttet gjennomgå et helvete som uskyldig mistenkt i denne saken, uttalte hans advokat Jean-Christophe Basson-Larbi.

<b>MISTENKT:</b> Ekspolitimannen Eric Devouassoux ble arrestert og siktet for de fire drapene i Annecy – og løslatt. Han ble tatt først og fremst fordi han var lokalkjent og samlet på våpen.
MISTENKT: Ekspolitimannen Eric Devouassoux ble arrestert og siktet for de fire drapene i Annecy – og løslatt. Han ble tatt først og fremst fordi han var lokalkjent og samlet på våpen. Foto: NTB/REX

Snudde igjen

I 2017 kunngjorde påtalemyndigheten at de «ikke kunne utelukke» at alle fire var tilfeldige ofre, slik politiet hadde ansett som mulig hele veien. Fortsatt jobber tre etterforskere på heltid med saken.

Etter en ny gjennomgang av alle beviser, spor og avhør, ble motorsyklisten fra 2015 arrestert igjen så sent som i januar 2022, bare for å bli løslatt allerede dagen etter.

Dagens påtaleansvarlige Line Bonnet sa i februar i år at saken nå nærmer seg en oppklaring.

– Vi kommer til å lykkes takket være vitenskapelige beviser. Vi nærmer oss svaret, dette er ingen «cold case», uttalte hun.

Per mai 2022 har det ikke kommet opplysninger som tilsier at drapssaken er oppklart.

Les også: (+) Hun ventet på Oslo S, men faren dukket aldri opp. Etterforskerne ble rystet da de fant ut hva som hadde skjedd

Ett område - flere drap

Området der drapene fant sted har i de senere år vært hjemsøkt av en rekke drap.

Samme år som drapet på de fire fant sted, ble også en turist funnet skutt og drept i området. Drapet er aldri blitt oppklart, men myndighetene utelukker ikke samme gjerningsmann i begge sakene.

I 2017 ble soldaten Arthur Noyer (23) drept mens han var på telttur. Samme år ble åtte år gamle Maeylys de Araujo bortført fra en bryllupsfest i området. Hun ble senere funnet drept.

En person er dømt for drapene. Han har senere blitt sjekket opp mot drapene på familien al-Hilli samt syklisten Sylvain Mollier, men myndighetene har uttalt at de ikke tror han sto bak.

Kilder: thesun.co.uk, france24.com, dailymail.co.uk, wikipedia.org, thelocal.fr, La Tribune de Genève, reuters.com

Denne saken ble første gang publisert 03/05 2022, og sist oppdatert 31/05 2022.

Les også