«the serpent»

Seriemorderen «The Serpent» var kjekk, sjarmerende og totalt uten skrupler

Charles Sobhraj, aktualisert i serien «The Serpent» på Netflix, stjal, svindlet og ranet. Men etter at en amerikansk jente i blomstrete bikini ble funnet død, var alle spilleregler glemt.

SERIEMORDER: Den franske seriemorderen Charles Sobhraj, kjent som The Bikini Killer, avbildet i mai 2014.
SERIEMORDER: Den franske seriemorderen Charles Sobhraj, kjent som The Bikini Killer, avbildet i mai 2014. Foto: Prakash Mathema/AFP
Publisert

En julidag tripper 20 år gamle Nihita Biswas inn i Katmandus sentralfengsel.

Hun er en attraktiv kvinne, og en god kandidat til jobben som fransk-nepalesisk tolk for den livstidsdømte Charles Sobhraj, som på dette tidspunktet er 64 år gammel.

Men da de to møtes, handler det plutselig om noe helt annet enn utsiktene til en jobb.

Den livstidsdømte blir ikke bare forelsket, han vil også gifte seg med den unge damen. Og Nihita vil ha ham.

Hun faller pladask for Sobhraj, til tross for at han er 44 år eldre enn henne, livstidsdømt og mistenkt for å ha kvalt og knivstukket minst to mennesker.

Skurk med sjarm

Charles Sobhraj ble født i 1944 i Vietnam, med vietnamesisk mor og indisk far. Da faren stakk av, fant moren seg en fransk soldat og tok sønnen med seg til Paris.

Her fant Charles seg aldri til rette og skled stadig lenger ut på skråplanet. I 1963 ble han fengslet for første gang, for tyveri.

KJÆRESTE: Nepalesiske Nihita Biswas ble forlovet med Sobhraj da han satt i fengsel på en drapsdom, Bildet er fra 2008.
KJÆRESTE: Nepalesiske Nihita Biswas ble forlovet med Sobhraj da han satt i fengsel på en drapsdom, Bildet er fra 2008. Foto: AFP/Prakash Mathem

Allerede da kom hans manipulerende evner for en dag. Charles fikk ha bøker på cella selv om det var forbudt, og han ble kompis med Felix d’Escogne, en rikmann som drev frivillig arbeid bak murene.

Da Charles slapp ut, var forholdet til hjelperen så nært at han flyttet inn med ham og begynte å pendle mellom sosietetsliv og vinningskriminalitet.

Han forførte Chantal Compagnon, en vakker kvinne fra et dypt konservativt miljø, samtidig som sporene fra de lyssky aktivitetene hans krøp stadig nærmere.

Sobhraj var redd for å bli innhentet av lovens lange arm igjen. Derfor ba han om å få låne bilen til Felix en kort tid.

Felix svarte ja. Sobhraj takket for tilliten ved å stue alt han eide i bagasjerommet, plassere gravide Chantal i passasjersetet og rase østover.

Les også: (+) «Thomas» (18) fra Mysen er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Charles Sobhraj tilbake i fengsel

I 1970 endte paret opp i Bombay, India. Chantal fødte, mens Charles stjal og solgte biler. Etter hvert gikk han over til tyngre kriminalitet.

Han ble arrestert og buret inne etter å ha prøvd seg på en bank, men det skulle vise seg at det måtte mer enn murer til for å holde ham fanget.

BACKPACKERE: Den 26 år gamle canadiske backpackeren Laurent Ormond Carriere (t.v) og hennes 29-årige amerikanske kjæreste Connie Bronzich ble drept av Sobhraj i Nepal i 1975. Likene deres ble funnet stygt forbrent og med mange knivsår.
BACKPACKERE: Den 26 år gamle canadiske backpackeren Laurent Ormond Carriere (t.v) og hennes 29-årige amerikanske kjæreste Connie Bronzich ble drept av Sobhraj i Nepal i 1975. Likene deres ble funnet stygt forbrent og med mange knivsår. Foto: Politifoto

Han spilte syk, så overbevisende at han ble flyttet for å bli operert. Fra sykesenga dopet han ned vakten og rømte.

Riktignok ble Charles arrestert igjen kort tid etterpå, men da skaffet han penger til kausjon og reiste videre til Afghanistans hovedstad Kabul.

Her fortsatte han som før. Han spesialiserte seg på å rane vestlige turister.

Metoden var at han først sørget for å vinne deres tillit, for deretter å robbe dem for penger og pass.

Han ble huket igjen etter kort tid, for manglende hotellbetaling. Men det var fortsatt komplett umulig å holde ham innesperret. Og fremgangsmåten var alltid den samme: Han spilte syk, ble lagt på operasjonsstuen, bedøvet vakten, forsvant ut av sykehuset og ut av landet.

Les også: (+) Kate var 18 år da hun møtte «Hammermannen». For seriemorderens nøye utvalgte ofre ventet en grufull skjebne

Bikinijente funnet død

Utbryterkongen fikk tilnavnet Slangen. Denne gangen lot han Chantal og ungen bli igjen i Kabul da han selv flyktet ut av landet. Chantal dro hjem, mens Charles reiste rundt i Europa og Asia.

I Hellas etterlot han sin egen bror i fengsel med en 18 års dom, mens han selv rømte etter å ha spilt syk igjen. Det bar videre til Kashmir og deretter til Thailand, hvor han møtte kanadiske Marie LeClerc. Hun ble kjæresten hans og den første han knyttet seg til på stedet.

Siden skulle det bli det flere. Sammen med en broket brigade av «venner» slo de seg ned i Bangkok og levde av narko og svindling.

Det er usikkert nøyaktig når Sobhraj begynte å drepe, men i 1975 ble en amerikansk jente i blomstrete bikini funnet druknet i den thailandske gulfen.

Man trodde først hun hadde druknet etter å ha badet i alkoholrus, men det viste seg at hun var kvalt. Kort tid etter ble en tyrkisk mann funnet knivstukket og brent til døde. Han hadde i likhet med jenta vanket en stund med Sobhraj og gjengen.

Da offerets kjæreste dukket opp og lurte på hva som hadde skjedd med ham, ble hun etter kort tid funnet druknet. Obduksjonen viste at flere knokler i nakken hennes var knust. I samme periode ble også et nederlandsk par funnet et lite stykke unna, knivstukket og brent.

Les også: (+) Sigrid (21) ble voldtatt og drept. Tilståelsen kom 29 år senere

Spesialist på å rane turister

En drapsbølge herjet Thailand og politiet mobiliserte. Men før etterforskningen kom skikkelig i gang, rakk Sobhraj å pakke en bunke falske pass og flykte landet med Marie og Ajay, de mest trofaste i gjengen hans.

I Nepal ble enda to turister funnet stukket og brent i hjel. Men før politiet rakk å se på saken, var gjerningsmannen forsvunnet med de dødes papirer og penger. Han tok med seg de to trofaste vennene og dro tilbake til Bangkok for å selge tyvegods, men oppdaget at noen i gjengen hadde tipset politiet.

GIR EN MYNT TIL KIRKEN: Charles Sobhraj besøker Notre Dame-katedralen i Paris, 1997.
GIR EN MYNT TIL KIRKEN: Charles Sobhraj besøker Notre Dame-katedralen i Paris, 1997. Foto: Austral Int/REX

Da bar det videre, hals over hode, til Calcutta, hvor en israelsk lærer ble forgiftet. Sobhraj tok passet hans. I Malaysia valgte Sobhraj å kutte staben. Ajay hadde fikset edelstener for 40 000 dollar, men etter å ha overlatt steinene til Sobhraj, forsvant han for alltid.

Bare Sobhraj kan med sikkerhet si hva som skjedde med ham. Marie og Charles dro tilbake til India. Der fortsatte de å robbe turister, nok en gang med minst ett dødelig utfall.

Men en dag tok den morderiske jorden rundt-turen slutt.

I et feilslått forsøk på å forgifte en gruppe turister, ble Sobhraj avslørt og overrumplet. Det var ikke et øyeblikk for tidlig.

Les også: (+) Thomas var bare tre år da han så moren bli drept. 12 år senere rammet en ny tragedie

Levde kjendisliv i fengsel

Året var 1976. På bare få år hadde franskvietnameseren rukket å reise jorda rundt og drepe et titalls mennesker.

Charles satt 21 år i India. Bak murene greide han seg som vanlig bra. Han hadde smuglet med seg edelstener inn i fengselet og levde som en greve på bestikkelser.

52 år gammel var han omsider en fri mann og flyttet tilbake til Paris der han levde som en kjendis, fikk seg ny dame og tjente millioner på intervjuer og rettigheter til historien sin.

Men den som alltid har vært på reisefot, slår seg ikke lett til ro. I 2003 ble han pågrepet i Katmandu.

Hva han hadde der å gjøre, er det ingen som vet. Men nepalske myndigheter slo i alle fall til. Han ble arrestert og dømt til livsvarig fengsel for det 30 år gamle turistmordet.

UT OG INN AV FENGSEL: Seriemorder Charles Sobhraj har tilbrakt mer enn halvparten av livet sitt i fengsel. Her i 2008.
UT OG INN AV FENGSEL: Seriemorder Charles Sobhraj har tilbrakt mer enn halvparten av livet sitt i fengsel. Her i 2008. Foto: Douglas Curran

Det var imidlertid ikke enkelt å bevise et mord fra 70-tallet. Sobhraj anket dommen. Og selv om han satt bak murene, hadde han unge Nihita Biswas ved sin side. De skal ha blitt forlovet i 2008. Samtidig satt hans gamle flamme Chantal i Paris og bønnfalt den franske presidenten Nicolas Sarkozy om å gripe inn.

Sobhraj har hevdet i pressemelding fra Nihita at han aldri er dømt for drap, og oppfordret media til å ikke kalle ham seriemorder.

I 2010 skal Høyesterett i Nepal ha opprettholdt dommen fra en lavere rettsinstans i Kathmandu som dømte Charles til livsvarig fengsel for drapet på Connie Jo Bronzich.

Ifølge en rekke medier har Sobhraj de siste årene slitt med reelle helseproblemer. I 2018 skal han ha gjennomgått flere hjerteoperasjoner. Den nå 77 år gamle drapsmannen sitter fortsatt fengslet i Nepal.

Les også (+): Småbarnsfar kjørte rundt i 70 dager med kona i bagasjerommet

Totalt uten skrupler

Bladet GQ publiserte i 2014 et intervju med Sobhraj. GQ slår fast at Sobhraj har drept minst ti personer, men legger til at det kan dreie seg om 24 personer.

Sobhraj sa til GQ at da han satt i Tihar-fengselet i New Dehli tok han i mot mange kvinnelige besøkende.

DRAPSMANN I BUR: Charles Sobhraj etter en rettshøring i Kathmandu i 2008.
DRAPSMANN I BUR: Charles Sobhraj etter en rettshøring i Kathmandu i 2008. Foto: Prakash Mathema

– I hovedsak journalister og mastergrad-studenter. Kun intellektuelle, sa Sobhraj til GQ, og la til at han hadde hatt sex med de fleste av dem, inkludert sin advokat Sneh Senger.

Sobhraj skal ha rømt fra tre fengsler i tre land. En rekke ganger da han var i ferd med å bli tatt av politiet, gikk han inn i rollen som en annen person, gjerne et av sine ofre, og snakket seg ut av situasjonen.

I løpet av GQ-intervjuet viser ikke Sobhraj det minste snev av anger, men lirer av seg fraser som «Hvem vet hva som er rett og galt?»

GQ oppsummerer Sobhrajs liv slik:

«Han stjal ofrenes eiendeler og identiteter, og reiste ofte med deres pass og penger. Som en bisarr, men virkelig blanding av Patricia Highsmiths Tom Ripley og Thomas Harris' Hannibal Lecter, var Sobhraj kjekk, sjarmerende og totalt uten skrupler.»

THE SERPENT: Den kritikerroste serien om «Slangen» Charles Sobhraj er tilgjengelig på Netflix.
THE SERPENT: Den kritikerroste serien om «Slangen» Charles Sobhraj er tilgjengelig på Netflix. Foto: Netflix.

The Serpent (Slangen), en 8-episoders BBC-dramaserie om Sobhraj, hadde premiere i Storbritannia i januar, og dukket opp på Netflix i april.

Du kan lese mer om Sobhraj i dokumentarbøker som Serpentine (1979) av Thomas Thompson, og The Life and Crimes of Charles Sobhraj (1980) av Richard Neville og Julie Clarke.

Sistnevnte bok ble grunnlaget for TV-filmen Shadow of the Cobra (1989).

Les også: (+) Kate var 18 år da hun møtte «Hammermannen». For seriemorderens nøye utvalgte ofre ventet en grufull skjebne

Denne saken ble første gang publisert 20/04 2021.

Les også