true crime

Seriemorderen skulle tatovere «Dyrets tegn» i ansiktet sitt. Men han hadde glemt en viktig detalj

I løpet av 10 dager drepte Nikko Jenkins fire mennesker – angivelig for å ære den egyptiske slangeguden Apep. I dag sitter Nikko Jenkins i en celle og venter på døden. Derfra lager han massevis av videoer som er blitt svært populære på Internett.

<b>DOMSAVSIGELSE:</b> Nikko Jenkins ble dømt til døden, bildet er tatt i forbindelse med domsavsigelsen.
DOMSAVSIGELSE: Nikko Jenkins ble dømt til døden, bildet er tatt i forbindelse med domsavsigelsen. Foto: skjermdump
Sist oppdatert

Mer enn 2500 mennesker sitter på «death row» i USA og venter på å bli henrettet. Men få av dem er så spesielle som 35 år gamle Nikko Allen Jenkins fra Nebraska. Ikke bare er han tatovert over hele ansiktet – det meste har han gjort selv.

Men mannen som har levd det meste av livet i omgivelser preget av grov kriminalitet, har også klart å skape seg en «karriere» fra døds­cellen.

Jenkins har i løpet av de siste par årene produsert massevis av korte videoer om og med seg selv. De beskrives som humoristiske kommentarer til livet bak murene og blir sett og likt av tusenvis av mennesker på videodelings­tjenesten TikTok.

Populariteten står i grov kontrast til det livet Jenkins har levd – i en familie som i flere generasjoner bakover har begått alvorlig og voldelig kriminalitet.

Tatt som syvåring

Nikko Jenkins ble et dysfunksjonelt medlem av en dysfunksjonell familie. Han kom til verden 16. september 1986 i Colorado, USA. Hans mor var Lori Jenkins, hans far het David A. Magee. Paret hadde seks barn sammen. Faren døde i 2009, men hadde da rukket å pådra seg flere dommer for ulike alvorlige forbrytelser.

Jenkins og søsknene hans vokste opp i byen Omaha i Nebraska. Praktisk talt alle i familien var involvert i alvorlig kriminalitet. Ifølge en amerikansk oversikt skal så mange som 38 nære og fjernere slektninger av Nikko Jenkins være dømt for ulike lovbrudd – de eldste av disse går flere generasjoner tilbake (se undersak).

Bare syv år gammel ble Nikko stanset for å ha tatt med seg et skytevåpen inn på Highland Elementary School der han var elev.

Heldigvis ble ingen skadd.

<b>FLATT OG FREDELIG:</b> Slik fremstår Omaha i staten Nebraska i hjertet av USA. Men her har familien Jenkins spredd skrekk gjennom mye og voldelig kriminalitet.
FLATT OG FREDELIG: Slik fremstår Omaha i staten Nebraska i hjertet av USA. Men her har familien Jenkins spredd skrekk gjennom mye og voldelig kriminalitet. Foto: NTB/Cal Sport Media

Prøveløslatt

16 år gammel ble Jenkins dømt til 21 års fengsel for en rekke tilfeller av «carjacking,» altså for å ha stjålet biler ved å true eierne eller førerne med våpen og så stikke av med kjøretøyet. Forholdene var begått da han bare var 15 år.

Jenkins satt inne i 10 år før han ble løslatt på prøve.

Da gikk det fullstendig galt.

Før det var gått en måned etter løslatelsen, hadde den nå 26 år gammel mannen begått fire usedvanlig grusomme drap.

<b>SELVGJORT:</b> Ved hjelp av speil har Nikko Jenkins tatovert til ære for den egyptiske slangeguden Apep.
SELVGJORT: Ved hjelp av speil har Nikko Jenkins tatovert til ære for den egyptiske slangeguden Apep. Foto: Omaha police dept.

Lokket i døden

Det var en politikonstabel som først slo alarm.

Ute på patrulje den 13. august 2013 oppdaget han ved 05-tiden om morgenen en hvit Ford pick­up som sto merkelig parkert like ved et offentlig svømmebasseng i Spring Lake Park i Omaha.

Da han undersøkte nærmere, oppdaget han at det lå to skikkelser inne i bilen – to døde menn. Begge var skutt gjennom hodet. Lommene deres var vrengt.

26 år gamle Juan Uribe-Pena og 29 år gamle Jorge C. Cajiga-Ruiz var blitt ranet og så drept på en svært kaldblodig måte. Etterforskningen avdekket at Nikko Jenkins´søster Erica og deres kusine Christine Bordeaux hadde lurt de to mennene med seg til drapsstedet under påskudd av at de skulle ha sex.

I stedet ventet Nikko i nær­heten og sørget for å drepe de to.

<b>GIFTEN VENTER:</b> Etter først å ha fått valium, setter bøddelen en sprøyte med det sterke opioid-stoffet Fentanyl ved henrettelser i Nebraska. Del­staten tok opp igjen henrett­elsene, sommeren 2018.
GIFTEN VENTER: Etter først å ha fått valium, setter bøddelen en sprøyte med det sterke opioid-stoffet Fentanyl ved henrettelser i Nebraska. Del­staten tok opp igjen henrett­elsene, sommeren 2018. Foto: NTB

Felt av bilde

En snau uke senere, ved 07-tiden om morgenen den 19. august, ble liket av 22 år gamle Curtis Bradford funnet med to kulehull i ryggen. Han ble funnet utenfor en garasje av en mann som kom hjem etter å ha jobbet nattskift i en døgnåpen butikk.

Etterforskningen avdekket at det dagen før drapet var blitt lagt ut et bilde på Facebook av Nikko Jenkins sammen med Bradford. 22-åringen var dermed det eneste av Nikkos ofre som han kjente fra tidligere. Det viste deg at de to på ett tidspunkt hadde sittet i samme fengsel.

Aller mest brutalt var drapet på det fjerde og siste offeret, bare to dager etter drapet på Bradford.

33 år gamle Andrea Kruger var på vei hjem etter bartenderjobben sin da hun ved 02-tiden om natten ble stanset av Jenkins og hans medhjelper – som viste seg å være onkelen Warren Levering.

Andrea Kruger ble drept med flere skudd fra en hagle kaliber 12. Patronene inneholdt hjortehagl, og offeret hadde forferdelige sår i ansiktet, halsen og resten av overkroppen. Flere personer hørte skuddene og varslet politiet.

Krugers bil ble om ettermiddagen drapsdagen funnet et par mil unna, det var gjort forsøk på å sette fyr på den, men det lyktes ikke.

Les også: (+) De var lykkelige etter 11 års jordomseiling – men reisens siste dag ble et mareritt

<b>RYSTENDE JAKT:</b> Politiet i Omaha Nebraska fikk uventet hjelp av Nikko Jenkins' kone. Med konas voldsanmeldelse kunne politiet gå til pågripelse av Jenkins og avhøre ham. Etter kort tid kom tilståelsene på løpende bånd.
RYSTENDE JAKT: Politiet i Omaha Nebraska fikk uventet hjelp av Nikko Jenkins' kone. Med konas voldsanmeldelse kunne politiet gå til pågripelse av Jenkins og avhøre ham. Etter kort tid kom tilståelsene på løpende bånd. Foto: Getty Images

Speilvendt

Det tok ikke etterforskerne lang tid å finne frem til en hovedmistenkt. Men før de rakk å pågripe Nikko Jenkins, fikk de hjelp fra uventet hold. Mens han satt i fengsel, hadde Nikko rukket å gifte seg med Chalonda, nå Jenkins.

Forholdet var ikke uten turbulens, og den 30. august meldte Chalonda ektemannen til politiet for å ha truet henne på livet.

Dermed hadde etterforskerne det de trengte for å gå hardt etter 26-åringen. Allerede 3. september tilsto Jenkins alle de fire drapene i et åtte timer langt avhør. Det var i dette avhøret han tilegnet de fire drapene til sitt egyptiske forbilde – den onde og demoniske slangeguden Apep.

I tilbedelsen av slangeguden Apep, som er solguden Ra´s verste fiende, lå forklaringen til Nikko Jenkins’ påfallende utseende. Jenkins forklarte politiet at de hieroglyf-aktige tatoveringene han bar over hele ansiktet også var en hyllest til den samme gud­dommen.

Jenkins hadde dessuten, fortalte han, forsøkt å tatovere inn «dyrets tall» 666 i ansiktet. Men ettersom han gjorde det selv ved bruk av et speil, gikk det ikke så bra – det står 999 der i stedet …

Hadde det ikke vært for alvoret og brutaliteten i saken, hadde forklaringen nesten vært morsom.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

<b>SLANGEGUDEN:</b> Den egyptiske guddommen Apep var Nikko Jenkins’ ledestjerne.
SLANGEGUDEN: Den egyptiske guddommen Apep var Nikko Jenkins’ ledestjerne. Foto: Wikimedia Commons

Selsomt i retten

Selve rettssaken ble også en særdeles selsom forestilling.

Jenkins hadde fått tillatelse til å forsvare seg selv. Det ble hans forklaring preget av: Han talte i tunger, han hylte som en ulv og han lo høyt når påtalemyndigheten la frem detaljer om hvordan de fire ofrene hadde blitt tatt av dage.

Dommeren i saken hadde beordret en rettspsykiatrisk rapport om Jenkins. Rapporten konkluderte med at Jenkins led av antisosial personlighetsforstyrrelse, men at han simulerte symptomer på at han var psykotisk for å ikke måtte ta ansvar for sine handlinger.

Underveis i rettssaken dukket det opp et håndskrevet brev; til aktoratet, dommeren og til lokalavisen Omaha World Herald. Der tilsto Jenkins igjen alle de fire drapene.

Den endelige dommen falt i mai 2017. En enstemmig rett bestående av tre juridiske dommere var kom til at dødsstraff var det eneste riktige – i tillegg til en fengselsstraff på 450 år. Snaue tre år senere – i april 2020 – avviste Høyesterett Jenkins begjæring om å få saken opp på nytt.

<b>FIKK TILSTÅELSE TILSENDT:</b> Lokalavisen Omaha World Harold fikk tilsendt Nikko Jenkins tilståelse og forklaring av de fire drapene.
FIKK TILSTÅELSE TILSENDT: Lokalavisen Omaha World Harold fikk tilsendt Nikko Jenkins tilståelse og forklaring av de fire drapene. Foto: Wikimedia Commons

Krevde erstatning

Allerede før dommen mot ham var falt, gikk Jenkins til søksmål mot staten Nebraska og krevde erstatning på 24.5 millioner dollar. Årsak; det var feil av statens myndigheter å løslate ham fra fengsel. Myndighetene var dermed ansvarlige for at han ble satt i stand til å drepe fire mennesker.

Ikke overraskende ble søksmålet avvist.

Nikko Jenkins har som nevnt en rekke ganger hevdet at han er en sterk tilhenger av den egyptiske guden Apep. Han skal ved en anledning ha skåret et hakk i sin egen tunge – og i genitaliene – som en hyllest til den demoniske og onde guddommen. Selv hevder Jenkins at han lider av posttraumatisk stressyndrom, schizofreni og at han har en bi­polar lidelse.

Hvor lenge han må sitte på dødens celle, vet ingen. Året etter at han ble dømt til døden, tok Nebraska opp igjen fullbyrdelsen av dødsstraff.

I mellomtiden underholder han barn og unge med korte video­snutter fra livet i dødscella.

Les også: (+) Mannen som drepte Christel (23) villedet Norges skarpeste etterforskere i flere måneder, men han gjorde én stor feil

<b>MENS VI VENTER:</b> Rommet i Nebraskas statsfengsel i Lincoln der Nikko Jenkins etter planen skal henrettes. Mens han venter er seriedrapsmannen blitt stjerne på videodelingstjenesten TikTok (innfelt)
MENS VI VENTER: Rommet i Nebraskas statsfengsel i Lincoln der Nikko Jenkins etter planen skal henrettes. Mens han venter er seriedrapsmannen blitt stjerne på videodelingstjenesten TikTok (innfelt) Foto: NTB/Nate Jenkins/AP photo

Kriminell familie

Flere av søsknene og andre slektninger av Nikko Jenkins er dømt for til dels svært alvorlige forbrytelser de siste årene.

Nikkos mor Lori Jenkins ble i sin tid funnet skyldig i å ha skjult beviser og gitt falske opplysninger til politiet om kjøp av ammunisjon til sønnens våpen. Hun ble imidlertid frikjent for å ha skaffet til veie bensin slik at sønnen og hans onkel Warren Levering kunne kvitte seg med bevis.

Straffen ble fengsel i fem-seks år. Før det var hun i gang med å sone en straff på 10 års fengsel for oppbevaring av ammunisjon.

Nikkos søster Erica var involvert i alle de fire drapene, selv om hun personlig ikke tok livet av noen. Det var hun som lurte JuanUriga-Pena og Jorge Cajiga-Ruiz med til et avsides sted der broren kunne drepe dem uten å bli oppdaget.

Hun hjalp også broren med drapet på Curtis Bradford og med å drepe Andrea Kruger. Hun ble kjent medskyldig i drapet på Bradford og ble dømt til fengsel på livstid.

Erica Jenkins har i tillegg en dom på 10 år for ran i tilknytning til drapene, og en annen dom på 20–30 års fengsel for å ha banket opp kusinen Christine Bordeaux. Kusinen vitnet for øvrig mot Erica og Nikko i rettssakene mot dem.

Les også: (+) Thomas var bare tre år da han så moren bli drept. 12 år senere rammet en ny tragedie

Vitnet mot søsteren

Lori Sayles og Melonie Jenkins er også søstre av drapsmannen. Lori var også medhjelper da broren drepte Bradford, og ble tiltalt for å ha skjult drapsvåpenet.

Melonie er tidligere dømt for flere ulike forhold. Hun vitnet mot søsteren Erica, men ble selv ikke tiltalt i saken. Da hun ble arrestert, hadde hun tre barn under syv år.

Warren Levering er Nikko Jenkins’ onkel, og den som hjalp ham med ranet av og drapet på Andrea Kruger. Han sa seg i retten skyldig i ran og medvirkning til drap, for dette fikk han 40 års fengsel – en straff som senere ble redusert til det halve.

Han slapp ut på prøve i 2020.

Denne saken ble første gang publisert 20/07 2022, og sist oppdatert 29/07 2022.

Les også