Dødelig bryllupsreise

Kona angret på ekteskapet og bestemte seg for å gjøre noe med det

Bare noen få dager etter bryllupet forsvant ektemannen sporløst.

<b>ÅTTE DAGERS EKTESKAP:</b> Jordan Linn Graham og Cody Johnson var gift i åtte dager før sistnevnte forsvant. Det falt ikke kona Jordan særlig tungt for hjertet.
ÅTTE DAGERS EKTESKAP: Jordan Linn Graham og Cody Johnson var gift i åtte dager før sistnevnte forsvant. Det falt ikke kona Jordan særlig tungt for hjertet. Foto: REX
Sist oppdatert

Letemannskapene fant ­liket av Cody Johnson (25) omgitt av bratte fjellvegger i en utilgjengelig og ufremkommelig liten dal. Nærmere 100 meter over dem i fjellskråningen gikk en populær tursti.

Forklaringen på dødsfallet lå bokstavelig talt snublende nær, mente letemannskapene. Cody må ha falt ned fra stien denne sommerdagen i 2013.

– Området han ble funnet i er svært utilgjengelig. Kanskje har det aldri engang vært et menneske der, uttalte politietterforsker Cory Clarke i et intervju med Crime Watch Daily.

– Hadde ikke kona hans fått en fornemmelse av hvor liket kunne ligge, hadde det blitt vanskelig å finne ham, la han til.

Les også: Da Rita (14) forsvant sporløst, ble søkelyset rettet mot den mistenkelige mannen med folkevogn

Merkelig ordvalg

Men selv om Jordan Linn Graham (22), som Cody hadde giftet seg med bare åtte dager før han forsvant, velvillig hjalp til med å lete etter ektemannen, hadde hun allerede vekket etterforskernes interesse.

Hun hadde blant annet fortalt dem at klippeveggen ved The Loop Trail i Glacier National Park var et sted «Cody hadde drømt om å besøke før han døde».

– Vi stusset over dette ordvalget, sa politietterforsker Cory Clarke.

Etterforskerne undret seg over én ting til: Ved siden av liket, i hodehøyde, lå et tøystykke.

<b>FARLIG OG VAKKERT:</b> Glacier National Park i den amerikanske delstaten Montana er berømt for sin skjønnhet og beryktet for sine stier.
FARLIG OG VAKKERT: Glacier National Park i den amerikanske delstaten Montana er berømt for sin skjønnhet og beryktet for sine stier. Foto: wikimedia commons

Meldt savnet av venner

Cody Johnson var blitt meldt savnet fire dager tidligere − ikke av hans nybakte kone, men av hans bekymrede venner. De reagerte på at den pliktoppfyllende kameraten hverken hadde møtt på jobb eller gitt lyd fra seg på over ett døgn.

Codys nybakte kone Jordan fortalte etterforskerne at ektemannen hadde satt seg inn i en svart bil og dratt av sted med folk hun ikke kjente.

– Cody hadde pratet om at han ventet besøk av venner utenbys fra, fortalte hun politietterforskerne, og la til at hun av den grunn ikke hadde følt særlig grunn til bekymring.

Men hverken vennene eller etterforskerne klarte slå seg til ro med Jordan Grahams historie om at Cody bare hadde forsvunnet uten å gi nærmere beskjed.

En venninne hadde dessuten observert Jordan Graham der hun smilende gikk rundt i byen mens hun koste seg med is.

– Jordan virket så glad og lettet, og det er vel litt spesielt når ektemannen din er meldt savnet? sa venninnen til etterforskere som ledet letingen etter Cody.

Kald og uberørt

Vennene fortalte at Cody hadde vært hodestups forelsket i Jordan Graham, men at de hadde oppfattet det slik at følelsene ikke ble gjengjeldt.

– De beskrev henne som kald og avmålt, sa politietterforsker Cory Clarke, og la til:

– Det stemte med vårt inntrykk av henne, for hun virket uberørt av at ektemannen var forsvunnet, noe vi konfronterte henne med i avhør.

<b>DEKKOPERASJON:</b> En angivelig «Tony» sendte e-post om at det ikke var noen vits i å lete etter Cody. E-posten ble sendt fra huset til Codys nybakte kones foreldre.
DEKKOPERASJON: En angivelig «Tony» sendte e-post om at det ikke var noen vits i å lete etter Cody. E-posten ble sendt fra huset til Codys nybakte kones foreldre. Foto: Montana police

Dagen etter at Cody var meldt savnet, møtte Jordan Graham opp hos politiet med nye opplysninger: Hun fortalte at hun hadde mottatt en e-post av en mann som kalte seg Tony.

Tony skrev at Cody hadde blitt med ham og noen andre på en fjelltur, men at Cody hadde forlatt de andre fordi han trengte tid for seg selv. Deretter hadde han omkommet i en ulykke.

– Tony gjorde det derfor klart at det ikke var vits å lete mer etter Cody, sa etterforsker Clarke til Crime Watch Daily.

Etterforskerne mistenkte at e-posten ikke var sendt av noen «Tony». Senere skulle det komme frem at e-posten var blitt sendt fra huset til Jordan Grahams foreldre.

<b>LYKKELIGE DAGER:</b> Spill for galleriet? I hvert fall angret Jordan Linn Graham angivelig raskt på at hun giftet seg med Cody Johnson.
LYKKELIGE DAGER: Spill for galleriet? I hvert fall angret Jordan Linn Graham angivelig raskt på at hun giftet seg med Cody Johnson.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Dårlig magefølelse

Etterforskerne var overbevist om at Jordan Graham visste mer enn hun fortalte. I avhør økte de presset mot kvinnen, som så begynte hun å fortelle om Corys drøm om å gå populære The Loop Trail.

The Loop Trail var kjent for å være en risikabel rute, særlig gjennom et område der den smale stien gikk mellom fjellveggen på den en siden og avgrunnen på den andre.

Kanskje kunne ektemannen ha bestemt seg for å gå strekningen sammen med folkene i den svarte bilen, og ved et uhell falt i døden? foreslo Jordan Graham overfor etterforskerne.

Kvinnen sa seg villig til å ta med politi og letemannskaper til stedet hun så for seg at levningene av ektemannen kunne befinne seg. Som personlig støtte på turen tok Jordan Graham også med seg en venninne.

– Jeg hadde allerede en svært dårlig magefølelse rundt Jordans rolle i saken, uttalte venninnen Hannah Owens senere i et intervju med Crime Watch Daily.

– I dagene før Cody ble borte, sendte hun meg flere meldinger der hun fortalte at hun angret bittert på ekteskapet og uttrykte et ønske om å komme seg ut av det.

Ledet av den hellige ånd

Mest grunn til bekymring ga meldingen venninnen mottok samme dag som Cody forsvant, fortalte venninnen: «Hører du ikke mer fra meg i kveld, har noe forferdelig skjedd.»

– Da vi sto ved Loop Trail, kom imidlertid ordene som gjorde at jeg fikk visshet om at hun sto bak ektemannens forsvinning, uttalte venninnen.

– Hun pekte mot en ravine i avgrunnen under oss, og sa «der nede ligger han».

<b>FJELLHYLLE:</b> 100 meter nedenfor stien i fjellveggen ble Cody Johnson funnet etter at kona pekte ut stedet − angivelig med bistand fra Den hellige ånd.
FJELLHYLLE: 100 meter nedenfor stien i fjellveggen ble Cody Johnson funnet etter at kona pekte ut stedet − angivelig med bistand fra Den hellige ånd. Foto: wikimedia commons

Ganske riktig var det der liket befant seg. Hvordan i alle dager kunne hun vite det, om hun ikke selv var innblandet? Overfor etterforskerne hevdet den angivelig dypt religiøse Jordan Graham at det var høyere makter som hadde gitt henne svaret på hvor ektemannens lik var å finne.

– Hun sa at Den hellige ånd hadde ledet henne til stedet, sa etterforsker Cory Clarke.

Les også: John var aktiv i nærmiljøet og var gatas klovn. Ingen visste om hans grufulle dobbeltliv

Uhell

Etterforskerne kjøpte ikke Jordan Grahams forklaring om guddommelig inngripen. Deres skepsis ble underbygget av mobildata som viste at mobiltelefonen hennes hadde befunnet seg i Glacier National Park samme kveld som Cody forsvant.

Overvåkningsbilder fra innkjøringen til nasjonalparken viste ingen svart bil, men derimot ekteparets bil komme kjørende inn den aktuelle ettermiddagen.

Konfrontert med disse opplysningene, endret Jordan Graham forklaring igjen.

– Hun fortalte at hun og Cody hadde gått langs klippekanten om kvelden 7. juli 2013. En krangel hadde oppstått, og han hadde blitt hardhendt, noe han angivelig skulle ha vært mot henne også ved tidligere anledninger. For å komme seg fri hadde hun dyttet ham vekk − i selvforsvar og uten å tenke på at de sto ved kanten av et stup, fortalte etterforsker Cory Clarke etterpå.

<b>LOKKET TIL STUPET:</b> Cody Lee var mer begeistret enn den strengt religiøse kjæresten Jordan Graham for deres ekteskap. 
LOKKET TIL STUPET: Cody Lee var mer begeistret enn den strengt religiøse kjæresten Jordan Graham for deres ekteskap.  Foto: REX/Scanpix

Bind foran øynene

Men så la Jordan Graham til en detalj som etterforskerne stusset over: Hun hadde dyttet ham bakfra, noe som fremsto som en litt pussig form for selvforsvar.

– Plutselig nevnte hun at Cody hadde skrytt av at han kunne gå The Loop Trail i blinde, og at han derfor hadde hatt bind for øynene mens de gikk langs klippeavsatsen.

Det kunne forklare hvordan tøystykket havnet ved liket.

– Men om han faktisk hadde bind for øynene eller ikke da han ble dyttet utfor klippekanten, er det kun Jordan Graham som vet, uttalte FBI-agent Steven Liss til Crime Watch Daily.

Lokket med sex

Etterforskerne så nå for seg at Jordan Graham måtte ha lurt ektemannen opp på klippekanten med lovnad om en overraskelse. Det kunne i så fall forklare at han gikk med på å ha bind for øynene.

– Jordan hadde villet vente med sex til etter ekteskapsinngåelse. I dagene etter de ble gift, klaget hun flere ganger sin nød over at Cody til stadighet uttrykte ønske om å fullbyrde ekteskapet, uttalte venninnen Hannah Owens i intervjuet med Crime Watch Daily:

– Jeg tror overraskelsen var et løfte om at de endelig skulle ha sex.

– Jordan gråt hele bryllupsdagen, og ristet og skalv på vei til alteret, sa en annen venninne til The National Enquirer.

<b>SPISEPINNE-MONSTER:</b> Jordan Linn Graham tok kjæresten Cody med storm, men angret straks på at hun giftet seg med ham.
SPISEPINNE-MONSTER: Jordan Linn Graham tok kjæresten Cody med storm, men angret straks på at hun giftet seg med ham. Foto: REX/Scanpix

– Jeg tror hun var forelsket i tanken på å være gift, men aldri interessert i eller tiltrukket av Cody. Hun greide ikke fortelle ham det.

Isteden dyttet hun ham utfor stupet og i den sikre død, mente politiet, og pågrep den nygifte kvinnen for drap på sin ektemann.

Les også: Familiefarens hemmelighet skulle koste han livet

Dømt til fengsel

Under rettssaken mot Jordan Graham i 2014 avviste offerets venner at Cody kan ha vært voldelig.

– Det fantes ikke noe vondt i ham, uttalte en av vennene.

Jordan Grahams forsvarer hadde en strategi som måtte overbevise juryen om at det hele var en tragisk ulykke som følge av selvforsvar.

De tegnet et bilde av Jordan Graham som en naiv, sosialt lite utviklet person som, i frykt for ikke å bli trodd, fabrikkerte alternative forklaringer underveis. Strategien raknet:

– Hun var naiv, ja. Men jeg vil heller si hun var naiv nok til å tro at hun faktisk kunne drepe ham og så slippe unna med det. Etter at vi fant liket sa hun blant annet at «nå kan vi ha begravelsen, og så forsvinner politiet», uttalte venninnen Hannah Owens til Crime Watch Daily.

<b>SIKTET:</b> I desember 2013 ble Jordan Graham formelt siktet for drap på sin ektemann Cody Johnson.
SIKTET: I desember 2013 ble Jordan Graham formelt siktet for drap på sin ektemann Cody Johnson.

Midtveis i rettssaken inngikk Jordan Graham en avtale der hun erkjente seg skyldig i forsettlig drap.

– Du har ikke vist noen form for medfølelse overfor offerets familie, og fremstår som en kald og følelsesløs person, sa dommeren da han dømte henne til 30 års fengsel.

Vi Menn har vært i kontakt med Jordan Grahams forsvarer, Michael Donahoe. Han opplyser at han av juridiske årsaker ikke kan kommentere dommen eller gi uttalelser i saken.

Kilder: scholarship.law, justice.gov, people.com, fbi.gov, murderpedia.org, cnn.com, dailymail.co.uk, nydailynews.com, wsj.com, newdelhitimes.com

Denne saken ble første gang publisert 15/07 2021, og sist oppdatert 28/04 2024.

Les også