dødens øy

Hannah (23) og David (24) møttes på «Dødens øy». Deres første natt ble deres siste

Krystallklart vann og vakre strender lokker europeiske turister i hopetall. Men en rekke mystiske dødsfall vekker oppsikt langt utenfor den populære ferieøyas grenser.

KORT BEKJENTSKAP: De to unge studentene David Miller og Hannah Witheridge var på backpacker-ferie på den thailandske ferieøya Koh Tao, og ble kjent med hverandre kvelden før de to ble funnet drept på stranden tidlig om morgenen.
KORT BEKJENTSKAP: De to unge studentene David Miller og Hannah Witheridge var på backpacker-ferie på den thailandske ferieøya Koh Tao, og ble kjent med hverandre kvelden før de to ble funnet drept på stranden tidlig om morgenen. Foto: Getty Images / politibilde
Sist oppdatert

Ofrenes blod hadde farget den kritthvite sanden rødbrun i løpet av nattetimene. I bølgene som forsiktig skyllet inn over stranden tidlig denne morgenen, duppet liket av den unge mannen kun noen meter fra land.

Skjult bak en klippe ved strandkanten, lå liket av en ung kvinne. Ansiktet hennes var forslått til det ugjenkjennelige. Senere undersøkelser avdekket at hun var blitt voldtatt.

Britiske backpackere

Sairee-stranden på den populære thailandske ferieøya Koh Tao i Siamgulfen sør i Thailand er normalt et yndet samlingspunkt for både turister og lokale. Turkisblått hav, småbåter som putrer langs strandkanten og et yrende strandliv med restauranter og barer tett i tett, inviterer til avslapping og feriehygge.

Men denne septembermorgenen i 2014 var stranden preget av politifolk som forsøkte å finne spor etter den eller de som kunne stå bak dobbeltdrapet på to unge, britiske turister og backpackere.

Bareieren Montriwat Toovichien var en av de første på åstedet. Overfor Channel 4 beskrev han åstedet med et understatement som ikke etterlot noen tvil:

– Det var et syn som ikke ga noen form for glede.

– Dekkoperasjon

Studentene Hannah Witheridge (23) og David Miller (24) hadde blitt kjent gjennom felles venner under et barbesøk ved Dairee-stranden kvelden i forveien, 14. september 2014.

Stemningen dem imellom hadde ifølge vennene blitt god utover kvelden. Ved 02-tiden om natten hadde vitner observert Hannah og David i opphetet diskusjon med en mann ved en annen bar. Like etter, i 02.15-tiden, ble David og Hannah observert idet de forlot baren sammen.

Etter det forelå ingen observasjon av paret før de ble funnet døde på stranden bare noen titalls meter fra baren.

Den lille øya Koh Tao har 1500 fastboende. De lever i stor grad av turisme. En halv million mennesker besøker den idylliske øya hvert år. Ikke til å undres over derfor, at politiet må ha følt på et stort press for en rask oppklaring.

PARADISPOLITI: En dykker fra politiet på Koh Tao snorklet etter spor fra drapene på David Miller og Hannah Witheridge. Britiske medier omtalte lenge øya som «Death Island» etter en serie mystiske dødsfall blant turister.
PARADISPOLITI: En dykker fra politiet på Koh Tao snorklet etter spor fra drapene på David Miller og Hannah Witheridge. Britiske medier omtalte lenge øya som «Death Island» etter en serie mystiske dødsfall blant turister. Foto: CHAIWAT SUBPRASOM/Reuters

Etterforskerne rettet tidlig blikket mot David Millers kamerat, Sean McAnna, som ifølge bareieren hadde opptrådt mistenkelig etter drapet. Han var også blitt observert i nærheten av drapsofrene kort tid før de ble drept.

Sean McAnna ble ikke mindre interessant da etterforskerne ble kjent med at han tidligere var dømt for sexovergrep.

Kunne McAnna blitt sjalu på kameraten Davids flørt med den vakre lærerstudenten Hannah, derfor angrepet paret i strandkanten, forgrepet seg på Hannah og deretter drept begge?

<b>AVSLØRENDE:</b> Et overvåkningskamera fanget opp tre burmesiske gjestearbeidere på vei inn i barområdet der David Miller og Hannah Witheridge sist ble sett. To av dem ble pågrepet, den tredje gikk fri og nektet for ethvert kjennskap til turistdrapet.
AVSLØRENDE: Et overvåkningskamera fanget opp tre burmesiske gjestearbeidere på vei inn i barområdet der David Miller og Hannah Witheridge sist ble sett. To av dem ble pågrepet, den tredje gikk fri og nektet for ethvert kjennskap til turistdrapet. Foto: REX

Konfrontert

Sean McAnna avviste alle mistanker. Han fastholdt at han ikke engang hadde møtt David drapskvelden, og la isteden skylden på den lokale mafiaen som han mente hadde truet ham på livet.

– De oppsøkte meg og fortalte at de hadde sett meg utføre drapene. De sa de skulle ta meg med ut i skogen samme kveld og stå og se på at jeg hengte meg, slik at folk skulle tro jeg sto bak drapene, forklarte han i et intervju med The Telegraph der han utpekte bareieren som en av mennene som hadde truet ham.

FARLIG FERIEPARADIS: Mange turister har endt sine dager på øya koh Tao (bildet) i Thailand.
FARLIG FERIEPARADIS: Mange turister har endt sine dager på øya koh Tao (bildet) i Thailand. Foto: Getty Images

Bareier Montriwat Toovichien erkjente at han og to andre hadde oppsøkt og konfrontert Sean McAnna etter drapene.

– Jeg kan si til hele verden at jeg og min familie er totalt uskyldige i dette. Årsaken til at vi oppsøkte Sean McAnna, var fordi vi syntes han oppførte seg mistenkelig, sa han i intervjuet.

– Etter drapene hadde han blod på seg, og han nektet å fortelle hvor det stammet fra. Ellers svarte han unnvikende på det vi spurte ham om.

Bareieren hevdet at de ikke truet Sean McAnna på livet.

– Absolutt ikke. Det var også to politibetjenter til stede under samtalen. Vi konfronterte ham med våre mistanker, men det var han som stakk av fra oss. Politimennene stusset også over oppførselen hans, sa bareier Montriwat Toovichien.

<b>VIST FREM:</b> På thailandsk manér ble de to mistenkte burmesiske gjestearbeiderne Win og Saw vist frem av politiet, her iført skudd-sikre vester og hjelmer i frykt for lynsjing.
VIST FREM: På thailandsk manér ble de to mistenkte burmesiske gjestearbeiderne Win og Saw vist frem av politiet, her iført skudd-sikre vester og hjelmer i frykt for lynsjing. Foto: REX

Fingert gjennombrudd

Men hverken bareieren eller Sean McAnna ble siktet i drapssaken, og etterforskerne så seg om etter andre forklaringer og mistenkte.

To uker etter drapene kom etterforskerne over overvåkningsbilder som viste tre burmesiske gjestearbeidere komme kjørende på en moped inn til området ved Sairee-stranden i samme tidsrom man antok David og Hannah måtte ha blitt drept natten 15. september 2014.

Les også: (+) Sigrid (21) ble voldtatt og drept. Tilståelsen kom 29 år senere

Obersvasjonen hadde påfallende likhetstrekk med opptakten til overfallet på to andre britiske turister ved samme strand året i forveien. To av gjestearbeiderne, Zaw Lin (22) og Way Phyo (22), innrømmet at de hadde vært på stranden kort tid før drapene fant sted. I avhør tilsto de drapene:

De to hadde sett Hannah og David beføle hverandre, ble opphisset og bestemte seg for å voldta og drepe Hannah. De slo David og Hannah i svime. David forlot de bevisstløs i vannkanten. Videre dro de med seg Hannah inn bak en klippe der de voldtok og drepte henne, forklarte de to.

Forklaringen stemte godt overens med tekniske funn. Obduksjonen viste at David døde av drukning. DNA funnet på Hannas kropp stammet ifølge politiet fra de to mennene. Dobbeltdrapet var oppklart, drapstiltale ble tatt ut mot Zaw Lin og Way Phyo.

<b>FORTVILET:</b> Moren til den drapssiktede Win Zaw Htun brøt sammen under rettssaken mot sønnen, der både tilståelsen og kvaliteten på bevisene ble trukket i tvil.
FORTVILET: Moren til den drapssiktede Win Zaw Htun brøt sammen under rettssaken mot sønnen, der både tilståelsen og kvaliteten på bevisene ble trukket i tvil. Foto: REUTERS/Chaiwat Subprasom

Bevis forsvant

Men mens rettssaken pågikk, ble det fra flere hold stilt spørsmål ved etterforskningen og bevisene. Zaw Lin og Way Phyo trakk tilståelsene, og hevdet at disse var fremkommet under tortur. En av Thailands fremste rettsmedisinere kritiserte hvordan DNA-bevisene ble innhentet og analysert.

Han påpekte også at DNA-et funnet på drapsvåpenet, en hakke, stammet fra en ukjent person og ikke de to tiltalte.

Da forsvarerne ba om en ny gjennomgang av DNA-bevisene, var disse blitt borte.

– Vi brukte opp alt spormateriale da vi DNA-testet første gang, fortalte sjefetterforsker oberstløytnant Somsak til BBC.

Han pekte på at DNA fra hårstrå funnet i Hannahs hånd var blant bevisene som hadde blitt brukt til testing, men som nå ikke lenger eksisterte.

– Men vi kan dokumentere alt gjennom resultatet fra prøvene, bedyret han. Påstandene om tortur avviste han blankt.

Les også: (+) Thomas var bare tre år da han så moren bli drept. 12 år senere rammet en ny tragedie

Dommeren godtok DNA-bevisene og tilståelsene. I oktober 2015 ble Zaw Lin og Way Phyo funnet skyldige og dømt til døden for drapene på Hannah og David. Dommene har senere blitt omgjort til livsvarig fengsel.

<b>DØDSDOM:</b> Thailands nasjonale politisjef, general Somyot Poompanmoung tok oppstilling ved siden av de to drapsdømte burmeserne Zaw Lin og Way Phyo. Politisjefen avviste både tortur og triksing med beviser. De to unge gjestearbeiderne ble dømt til døden, en straff som senere er omgjort til livsvarig fengsel.
DØDSDOM: Thailands nasjonale politisjef, general Somyot Poompanmoung tok oppstilling ved siden av de to drapsdømte burmeserne Zaw Lin og Way Phyo. Politisjefen avviste både tortur og triksing med beviser. De to unge gjestearbeiderne ble dømt til døden, en straff som senere er omgjort til livsvarig fengsel. Foto: Reuters

Mafia-anklager

Men rettssaken satte ikke bom for spekulasjonene.

– Alle på øya vet at den lokale mafiaen er under politiets beskyttelse. De to gjestearbeiderne ble bare brukt som syndebukker, hevdet en britisk kvinne overfor The Guardian.

Hun bodde på øya og torde ikke stå frem med navn og bilde i frykt for represalier. Også andre anonyme personer trekker dommen mot Zaw Lin og Way Phyos i tvil.

– Man bør aldri gå på baren Hannah og David gikk på sent på kvelden, hevdet en anonym bruker på nettforumet Reddit.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Brukeren, som hevdet han var i området drapsnatten, påsto at baren ble frekventert av lokal mafia som ofte inntok det narkotiske stoffet metamfetamin, og at drapene kunne ha skjedd i narkorus etter en krangel.

Generalmajor Suwat Jangyodsuk i Royal Thai Police bedyret overfor Channel 4 at rette personer var tatt for drapene, og at Zaw Lin og Way Phyo hadde fått en rettferdig rettssak.

– Jeg skjønner ikke hvorfor folk har så vondt for å godta disse bevisene, sa han i intervjuet, og fikk støtte fra Davids bror:

– Vi satt der gjennom hele rettssaken. Bevisbyrden mot de to mennene var overveldende.

Dødsøya

Flere europeiske turister har dødd under uklare omstendigheter på Koh Tao de senere årene. Så mange at britiske medier omtalte øya som «Death Island».

I januar 2014 ble Nick Pearson (23) funnet død i vannkanten ved et utilgjengelig klippeområde. Politiet mente han måtte ha gått i søvne, og pekte på at en hodeskade på liket indikerte at han hadde falt ned en femten meter høy klippe.

Men ellers var ingen ben brukket i kroppen hans, noe som rimte dårlig med et fall fra stor høyde.

I 2015 ble en 23 år gammel britisk kvinne funnet død i sin bungalow på Koh Tao. Politiet mente dødsfallet skyldtes et illebefinnende og henla saken. Kvinnens familie sporet opp en mann datteren deres hadde blitt observert med kvelden i forveien.

– Til tross for at vi ga politiet personalia på mannen, nektet de å se nærmere på saken, hevdet faren i et intervju med The Sun.

En annen turist, franske Dmitri Povse (29), ble i 2015 funnet død i skogen, hengende fra en renneløkke. Politiet konkluderte med selvmord trass i at flere mente dette minnet påfallende om Sean McAnnas beskrivelse av hvordan den lokale mafiaen skulle ta livet av ham. Povse ble funnet med hendene bundet på ryggen.

Les også: Én detalj ved den lille jenta fikk servitøren til å reagere

Familiene til to andre drepte turistene har ikke slått seg til ro med politiets konklusjoner om at dødsfallene skyldtes ulykker.

I 2013, året før David og Hannah ble funnet drept på Sairee-stranden, ble et annet britisk par, Sam Venning og Carla Bartel, angrepet på nøyaktig samme sted nattetid. To maskerte menn dukket opp på moped, slo Venning i hodet og stakk av, trolig fordi det kom forbipasserende.

I april 2017 ble belgiske Elise Dallemagne (30) funnet hengt i skogen. Flere spørsmål i forbindelse med dødsfallet er ikke blitt besvart.

Kilder: Channel 4 – «Murder In Paradise», time.com, theguardian.com, mirrawaddy.com, bangkokpost.com, thesun.co.uk, reddit.com, bbc.com, mirror.co.uk, The Telegraph.

Denne saken ble første gang publisert 01/06 2022, og sist oppdatert 08/03 2024.

Les også