Mener seg forhåndsdømt for brutalt trippeldrap

− Dere dømmer en uskyldig mann. Ser dere i helvete, sa han da de fikk dommen

Rettssaken var nært forestående. Offeret nektet å trekke anklagene, og måtte bringes til taushet. Det kostet tre uskyldige menn livet.

<b>FORHÅNDSDØMT: </b>Caius Veiovis mente seg forhåndsdømt for å ha hjulpet en bekjent, Adam Lee Hall, med et brutalt trippeldrap. Veiovis, som var 34 år da han fikk dommen, har gjennomført flere kosmetiske inngrep for å fremstå som en djevel, og har vært åpen om sin fascinasjon av amputasjoner og anatomi. Men han har hele tiden hardnakket hevdet sin uskyld i den grusomme drapssaken.
FORHÅNDSDØMT: Caius Veiovis mente seg forhåndsdømt for å ha hjulpet en bekjent, Adam Lee Hall, med et brutalt trippeldrap. Veiovis, som var 34 år da han fikk dommen, har gjennomført flere kosmetiske inngrep for å fremstå som en djevel, og har vært åpen om sin fascinasjon av amputasjoner og anatomi. Men han har hele tiden hardnakket hevdet sin uskyld i den grusomme drapssaken. Foto: NTB/Gillian Jones/AP
Sist oppdatert

Etterforskerne ble stilt overfor et makabert puslespill: På den private eiendommen ble 15 søppelsekker funnet nedgravd. I sekkene lå levninger av flere mennesker − mennesker som var drept og partert før de var forsøkt skjult.

Savnetmeldinger ga politiet et hint om hvem likfunnet omfattet. For 10 dager i forveien hadde tre lokale menn forsvunnet sporløst.

− Vi kan fastslå at de avdøde er identiske med de tre mennene som ble meldt savnet, uttalte statsadvokat i Berkshire county David F. Capeless på en pressekonferanse.

Delstaten Massachusetts nordøst i USA beskrives ofte som «Amerikas smørside». Den fredelige småbyen Pittsfield med 40 000 innbyggere er et sted som gjerne kan få merkelapper av typen «Massachusetts’ hyggeligste by». Historiske bygninger ligger langs sjarmerende gater og grønne parker, omkranset av frodig skog og innbydende innsjøer. Byens sjel og beliggenhet er fjernt fra områder man kanskje lettere forbinder med voldsforbrytelser som trippeldrap.

Derfor skapte forsvinningen til de tre mennene, avsløringen av skjebnen som rammet dem og motivet bak, rystelser i det lille samfunnet.

Les også: De fremsto som harmløse og vennlige hjelpere, men de hadde en mørk hemmelighet

<b>USAS SMØRSIDE</b>: Vakre innsjøer, pene, rene og velholdte, sjarmerende småbyer preger delstaten Massachusetts nordøst i USA. Byen Pittsfield var symbolet på idyllen − inntil et trippeldrap bidro til å kaste lys over området skyggeside.
USAS SMØRSIDE: Vakre innsjøer, pene, rene og velholdte, sjarmerende småbyer preger delstaten Massachusetts nordøst i USA. Byen Pittsfield var symbolet på idyllen − inntil et trippeldrap bidro til å kaste lys over området skyggeside. Foto: Matthew MacPherson/wikimedia commons

Tropisk storm

De to lettere psykisk utviklingshemmede mennene David Glasser (44) og Edward Frampton (58) delte leiligheten der de satt i stuen og ventet på at den tropiske stormen «Irene» skulle skylle over Massachusetts, denne kvelden 27. august 2011. Naboen Robert Chadwell (47)var på besøk.

En kvinnelige nabo i etasjen over hadde hatt en kort samtale med David ved 22.30-tiden. Rundt midnatt hadde hun hørt mannsstemmer utenfor, og lyden av at noen banket på nede hos David. David hadde åpnet døren. Siden hverken så eller hørte noen livstegn fra David, Edward og Robert.

Da bekymrede venner og familiemedlemmer dro ut for å se til Davids hus dagen etter, fant de Davids bil parkert i oppkjørselen, døren ulåst og TV-en på. Men etter David eller kameratene var det ingen spor.

Forsvinningen fremsto som en gåte. Alle tre mennene var godt likt i nærmiljøet. Gjennom diverse småjobber de påtok seg, var de på hils med de fleste i området. Både David og Edward var opptatt av å stå på egne ben trass i sine utfordringer.

<b>BORTFØRT:</b> I første etasje i dette huset bodde David Glasser og Edward Frampton, to av ofrene. En kamerat som bare var på besøk, ble også drept av inntrengere.
BORTFØRT: I første etasje i dette huset bodde David Glasser og Edward Frampton, to av ofrene. En kamerat som bare var på besøk, ble også drept av inntrengere. Foto: Privat

− David var den snilleste og mest hjelpsomme personen man kan tenke seg, sa et familiemedlem til The Berkshire Eagle.

– Han greide seg for det meste selv, og levde livet han ville leve.

David og Edwards nabo Robert Chadwell jobbet med rusavhengige og vanskeligstilte. Også han fikk de beste skussmål.

– Robert hadde alltid tid til dem som trengte ham. Han forgudet sine tre døtre og han hadde ikke en fiende i verden, sa en kollega til The Berkshire Eagle.

Tilsynelatende hadde ingen av de tre mennene noe utestående med noen. Men det var bare ved første øyekast.

For David hadde over lengre tid slitt med en plageånd.

<b>DREPT:</b> Lettere psykisk utviklingshemmede David Glasser nektet å la seg true og kue av Hells Angels-medlemmet Adam Lee Hall.
DREPT: Lettere psykisk utviklingshemmede David Glasser nektet å la seg true og kue av Hells Angels-medlemmet Adam Lee Hall. Foto: Privat

Falsk anklage

I forbindelse med at David i 2009 gjorde noen altmuligmann-jobber på eiendommen til Hells Angels-medlemmet Adam Lee Hall (33), hadde sistnevnte anklaget David for å stjele bildeler fra ham.

Adam Lee Hall skulle angivelig ha overfalt David med et balltre og presset ham til å overdra bilen sin til ham som kompensasjon for det påståtte tyveriet.

Hall truet også med å drepe David dersom han politianmeldte forholdet. David gikk allikevel til politiet. Adam Lee Hall ble siktet og senere tiltalt for dette forholdet. Rettssaken mot Adam Lee Hall skulle opp høsten 2011. Mye av saken sto og falt på Davids vitneforklaring.

<b>SKRUPPELLØS:</b> Adam Lee Hall prøvde først å true til seg penger fra en lettere psykisk utviklingshemmet. Men da offeret anmeldte ham til politiet, tok Hells Angels-medlemmet Hall kraftigere midler i bruk.
SKRUPPELLØS: Adam Lee Hall prøvde først å true til seg penger fra en lettere psykisk utviklingshemmet. Men da offeret anmeldte ham til politiet, tok Hells Angels-medlemmet Hall kraftigere midler i bruk. Foto: NTB/Gillian Jones/AP

I april 2010 anmeldte Adam Lee Halls kjæreste den lettere psykisk utviklingshemmede David Glasser for å ha kidnappet henne. David satt en uke i varetekt før etterforskerne konkluderte med at Adam Lee Hall sto bak kidnappingsanklagene med det formål å svekke Davids troverdighet som vitne.

Adam Lee Hall skal også ha tilbudt David penger for å trekke vitnemålet. David nektet.

Nå som David var forsvunnet, rettet etterforskerne derfor blikket mot Adam Lee Hall som tilsynelatende hadde et opplagt motiv for å rydde David av veien.

Les også: (+): Sheriffen trodde han skulle på et rutineoppdrag til det falleferdige huset. Han ble aldri den samme etterpå

<b>BRUTT IDYLL:</b> Pittsfield med sine historiske bygninger og sjarmerende gater, bergtar gjerne sine besøkende. <br>Men i 2011 ble småidyllen brutt av et trippeldrap.
BRUTT IDYLL: Pittsfield med sine historiske bygninger og sjarmerende gater, bergtar gjerne sine besøkende.
Men i 2011 ble småidyllen brutt av et trippeldrap.
Foto: AlexiusHoratius/wikimedia commons

Truet til å samarbeide

Overfor politiet blånektet Adam Lee Hall for å ha noe med forsvinningssaken å gjøre. Men venner og bekjente av ham fortalte etterforskerne at Adam Lee Hall hadde skrytt av at problemet han hadde hatt med David Glasser nå «var ryddet opp i». Politiet kartla Adam Lee Halls bevegelser, og fant ut at han kort tid etter forsvinningssaken hadde oppsøkt en bekjent, David Casey (65), som eide en gravemaskin.

Da etterforskerne dukket opp, kom David Casey raskt med en innrømmelse: Han hadde vært med på å begrave likene av de tre forsvunne mennene.

Gravemaskineieren forklarte at Adam Lee Hall hadde kommet til ham og fortalt at han hadde tatt livet av David, Edward og Robert. Hjelp til drapene hadde han fått av to menn, blant dem et medlem av den fryktede fengselsgjengen Aryan Brotherhood. Dersom David Casey nektet å hjelpe dem med å begrave levningene av de tre drapsofrene, skulle de skade David Caseys familie.

− Adam Lee Hall fortalte meg i detalj hva de hadde gjort med ofrene, og jeg forsto at det var for å få meg til å tenke over hva som kunne skje mine nærmeste om jeg ikke samarbeidet, forklarte han etterforskerne.

Etter å ha fått påvist gravstedet og funnet levningene etter David, Edward og Robert, arresterte etterforskerne Adam Lee Hall og hans to medhjelpere. Politiet snakket med flere vitner som i dagene før drapene hadde overhørt én av hjelperne da han lovet at han skulle hjelpe Adam Lee Hall med hans vitneproblem. Motiv: Å imponere Adam Lee Hall i håp om å bli opptatt som medlem av Hells Angels.

<b>FEIL STED TIL FEIL TID:</b> Robert Chadwell var på besøk hos naboene da tre menn banket på døren.
FEIL STED TIL FEIL TID: Robert Chadwell var på besøk hos naboene da tre menn banket på døren. Foto: Privat

Voldelig nytelse

De tre nektet straffskyld. Men ved hjelp av tekniske bevis, vitneobservasjoner og vitnemål fra blant annet gravemaskineieren David Casey dannet påtalemyndigheten seg et bilde av hva som måtte ha inntruffet ved midnatt 27. august 2011:

<b>TILFELDIG TIL STEDE:</b> Edward Frampton delte leilighet med David Glasser, som skulle vitne i mot et medlem av MC-banden Hells Angels. Det kostet mannen livet.
TILFELDIG TIL STEDE: Edward Frampton delte leilighet med David Glasser, som skulle vitne i mot et medlem av MC-banden Hells Angels. Det kostet mannen livet. Foto: Privat

Mens stormen «Irene» var under oppseiling, hadde Adam Lee Hall og hans to hjelpere banket på hos David. Deres hensikt med besøket var å bortføre og drepe den psykisk utviklingshemmede mannen så han ikke kunne vitne mot Adam Lee Hall i den forestående rettssaken.

Da David viste seg å ikke være alene i leiligheten, hadde de tre også bortført Robert og Edward. De tre ofrene ble så ført til et avsidesliggende skogsområde. Mens regnet fosset ned ble David tvunget til å se på mens hans venner ble knivstukket og torturert.

− Ut fra beskrivelsene nøt de å torturere og plage Robert og Edward og se hjelpeløsheten i øynene til David mens han ventet på sin tur, hevdet aktor.

Men i ly av uværet greide David å stikke av til skogs.

− Adam Lee Hall skrøt av hvordan han raskt innhentet den flyktende mannen i skogen. Mens David ba for sitt liv, holdt Adam Lee Hall et våpen mot hodet hans og sa «Jeg fortalte deg jo hva som ville skje hvis du vitnet mot meg». Så trakk han av, refererte gravemaskineier David Casey.

Les også: Husker du filmen om "Donnie Brasco"? Dette er den virkelige historien

Rettssaken

Folk som hadde vært til stede i Hells Angels-klubbhuset, vitnet om hvordan Adam Lee Hall og hans hjelpere hadde skrytt av drapene i etterkant.

− (De) løp rundt i klubbhuset og simulerte hva som hendte under drapene, tydelige stolte over det de hadde gjort, forklarte ett vitne da drapssaken kom for retten i 2014.

Adam Lee Hall hadde dessuten snakket høylytt om at én av hjelperne var «en syk sadist» som «nøt å torturere».

Det kom også frem at ett av ofrene hadde overlevd det første angrepet: Da de tre gjerningsmennene returnerte til åstedet kort tid senere for å fullføre parteringen av likene, hadde de sett Robert sitte på en trestamme i store smerter.

<b>GRAVEMASKINEIER:</b> David Casey fortalte i retten om hvordan han ble truet til å hjelpe Adam Lee Hall med å grave ned 15 sekker med likdeler etter trippeldrapet.
GRAVEMASKINEIER: David Casey fortalte i retten om hvordan han ble truet til å hjelpe Adam Lee Hall med å grave ned 15 sekker med likdeler etter trippeldrapet. Foto: NTB/Gillian Jones

− Alle tre gikk da sammen om å kutte ham opp med kniv før de til slutt drepte ham, mente aktor.

− Torturen og parteringen av ofrene må ha pågått over flere timer.

Obduksjonen viste at deler av parteringen ble foretatt mens ofrene fortsatt var i live.

Adam Lee Hall og hans to hjelpere ble alle funnet skyldige etter tiltalen og dømt til livsvarig fengsel for drapene på David Glasser, Edward Frampton og Robert Chadwell.

− David var livredd og uttalte flere ganger at han visste Adam Lee Hall kom til å drepe ham. Så sent som en måned før han ble drept var han hos politiet og ba om å få beskyttelse i eget hjem, sa hans venn Rick Reynolds i et intervju med Central Maine.

– Forhåndsdømt

En av Adam Lee Halls hjelpere hadde fått operert inn implantater i pannen som skulle ligne djevelhorn.

Drapsmedhjelper Caius Veiovis hadde også operert ørene sine så de skulle bli spissere. Caius Veiovis’ forsvarer mente at hans klient ble forhåndsdømt på grunn av sitt spesielle utseende og sin interesse for drap og amputasjoner. Funnet av slakterkniver, økser og macheter i hjemmet hans samt diverse tegninger av mennesker som blir partert, mente han ikke kunne brukes som bevis.

Caius Veiovis
Caius Veiovis Foto: Foto: Berkshire County DA'S Office/REX

− Knivene brukte han i jobben sin. Hans interesse for amputasjon og anatomi gjør ham ikke skyldig i drap, hevdet advokaten, og viste dessuten til at det ikke fantes tekniske bevis mot hans klient.

− Jeg hadde ikke mine hender borti dette, hevdet Caius Veiovis etter at juryen hadde avsagt sin kjennelse. Han snudde seg så direkte mot jurymedlemmene.

− Dere dømmer en uskyldig mann. Ser dere i helvete.

Kilder: Commonwealth vs. Adam Lee Hall, Commonwealth vs. Caius Veiovis, Commonwealth vs. David Chalue, cbsnews.com, mirror.co.uk, washingpost.com, berkshireeagle.com, masslive.com, iberkshires.com, centralmaine.com

Denne saken ble første gang publisert 09/09 2022, og sist oppdatert 16/02 2023.

Les også