KJØNNSFORSKJELLER:

Sånn er mannen - egentlig

Tro ikke at det bare er kjønnsorganene som skiller mann fra kvinne.

MANNEMANN: Moderne menn har fremdeles noen sære uvaner som skiller mann fra mus, eller mann fra kvinne.

MANNEMANN: Moderne menn har fremdeles noen sære uvaner som skiller mann fra mus, eller mann fra kvinne. Foto: Foto: iStockphoto

Publisert Oppdatert
GRILLSJEF: Er det fremdeles slik at grillen er mannens domene?

GRILLSJEF: Er det fremdeles slik at grillen er mannens domene? Foto: Foto: iStockphoto

90 prosent av pyromaner er menn.

I virkeligheten er mange (dagligdagse) forhold med på å gjøre menn til menn.

Her får du noen av dem:

* Hobbyrom er mer enn noen kvadratmeter i hjemmet der vi skal få lov til å være oss selv. Drive med våre lyster og et hellig rom kvinner strengt tatt bør skygge unna. Hvor man kan trekke seg tilbake i ro og mak og sysle med manneting.

* Digger bål og flammer: Akkurat som blant våre tidligste forfedre, der ild sørget for varme og beskyttelse. Han som kontrollerte flammene kontrollerte kvinnene, så det er helt logisk at menn flest er fascinerte av flammer.

Faktum er at 90 prosent av pyromaner er menn. Å tenne bål (og sende opp fyrverkeri nyttårsaftener) viser at vi fremdeles er det maskuline kjønn.

Les også: Hytter på tilbud

* Hater shopping: Forskere hevder at vårt hat til kjøpesentra går tilbake til steinalderen der menn fokuserte på jakt (og overleve) mens kvinnene plukket bær og stelte hjemme. Trolig er årsaken en ganske annen; vi blir stresset. Hjertepumpa slår og blodtrykket stiger, på samme måte som hos jagerpiloter og soldater i skuddlinjen, etter bare noen minutter mellom klesstativ og skoesker.

På den annen side kan vi bruke flere timer på nettet for å finne den rimeligste HD-skjermen...

Er du enig i at det er typisk menn å hate shopping? Stem i pollen under og si din mening i kommentarfeltet.

* Kanalhopping: Vi menn er ikke så interesserte i hva som er på skjermen, med mindre favorittlaget spiller. Vi er mer nysgjerrige på hva som er på de andre kanalene, og det gjelder ikke bare etter midnatt i jakten på beste TV-porno. Den mannlige, løsningsorienterte hjernen vil ha svar med en gang. Uinteressert i hva kjæresten måtte si eller mene; våre hjerner er ikke programmerte til mer enn en oppgave ad gangen. Det lærte vi av forfedrene som fokuserte på en og en ting i kampen for å overleve.

Les også: Dette gir menn sterkere orgasme

* Toalettsetet: Vi slår ikke ned setet, av den enkle grunn at vi står når vi pisser og gir pokker i nestemann - om det er mann eller kvinne, som skal på ramma. Dessuten er ikke wc konstruert for menn. I likhet med de fleste hanndyr, forteller instinktet vårt at vi skal pisse mot noe for å markere område. For hvem pisser vel i åpent landskap?

Mer betimelig; hvorfor etterlater kvinnfolkene alltid toalettsetet nedslått?

Les også: Verdens «høyeste» toaletter

* Notoriske samlere: Vinylplater, fotballprogrammer eller gamle tegneserieblader; å samle på ting tilfredsstiller menns urinstinkter. Det er selve jakten, det å få tak i de sjeldne tingene som gir kicket. Mens kvinner samler ting som forteller om deres personlighet og lar det bli en del av interiøret, beholder vi menn samlingen for oss selv.

* Hekta på PC-spill: Visst dreier det seg om hypermoderne teknologi, men straks en fyr får en joystick mellom hendene blir han en hulebeboer. PC-spill, og særlig det å vinne, aktiverer delen av den mannlige hjernen linket til den primitive lysten til å erobre og legge under seg. Derfor er menn mer opptatt av det nyeste innen Playstation 3, Nintendo Wii eller Xbox 360.

Det er den delen av hjernen som styrer belønning og avhengighet som blir stimulert mer hos menn enn kvinner av computerspill. Mannens hjerne responderer i sterkere grad på den aggressive, konkurransepregete filosofien i PC-spill.

* Sjef for grillen: Matlaging i det fri er en mannegreie i ni av ti tilfeller. Og 75 prosent av oss innrømmer gladelig at vi nyter å være midtpunktet. Igjen har dette med våre forfedre å gjøre. Mens samfunnet er blitt stadig mer sivilisert med tryggere rammer, blir vårt behov for å uttrykke jaktinstinktet stadig mer undertrykt. Grillingen er en av få arenaer som gjenstår der vi kan leke med ilden og gjenskape hulemannens ritualer.

Les også: Helgemenyen

* Ler av andres uhell: Egen suksess gjør godt, men andres fiasko er heller ikke å forakte. Schadenfreude som tyskerne sier, er et typisk mannetrekk. Vi digger en mer aggressiv form for humor, som gjør at vi føler oss bedre enn andre og ser på den uheldige som mindre truende.

Har Vi Menn-journalist Terje Riis rett når han hevder at menn fortsatt er styrt av steinaldergener? Si din mening i kommentarfeltet.

Les også: Kvinner vil ha en handyman

Les mer på Vimenn.no

Les mer om samliv og sex på Klikk.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning