manglende sexlyst er et vanlig problem

Dette avgjør hvor ofte du har sex

For lite sex? Forsøk å lære deg partnerens kjærlighetsspråk.

VIL HA MER SEX: Menn og kvinner er enige - den vanligste årsaken til at menn og kvinner i parforhold er lite tilfreds med sexlivet sitt, er at de har for lite sex
VIL HA MER SEX: Menn og kvinner er enige - den vanligste årsaken til at menn og kvinner i parforhold er lite tilfreds med sexlivet sitt, er at de har for lite sex Foto: Dimitri Otis / Getty Images
Sist oppdatert

Har du husket å gi partneren din oppmerksomhet i dag? Om ikke, er sjansen for at du blir liggende uten seksuell berøring i kveld, større.

Men, holder det egentlig å gi en klem eller et kompliment? Det avhenger av én spesiell ting.

– Man må godta at alle er forskjellige, og at man heller kan møtes på halvveien fremfor å forvente at den ene skal komme til den andre på «skalaen», sier sexolog Siv Gamnes.

Savner sex

Menn og kvinner er enige - den vanligste årsaken til at menn og kvinner i parforhold er lite tilfreds med sexlivet sitt, er at de har for lite sex, sier Nantje Fischer.

Hun er stipendiat ved Universiteter i Oslo ved Psykologisk institutt, og er en av lederne bak prosjektet «Seksuell helse hos eldre voksne».

Les også: Dette vil kvinner ha

Når det gjelder den mest vanlige grunnen til å være misfornøyd med eget sexliv, er menn og kvinner enige om årsaken selv om svarene er forskjellige:

Sexolog Siv Gamnes
Sexolog Siv Gamnes

– Menn er misfornøyde fordi deres partner ikke har tilstrekkelig lyst, mens kvinner er misfornøyde fordi de selv mangler sexlyst, sier Fischer og refererer til Bente Træens forskning «Sexual dissatisfaction among heterosexual Norwegians in couple relationships, Sexual and Relationship Therapy».

Det å oppleve at man har ulik interesse for sex, mener Fischer ser ut til å være en av de vanligste problemene blant par.

– Mye forskning på lystproblemer fokuserer hovedsakelig på at det individ som har lite eller ingen lyst, sykeliggjøres. I denne konteksten tas da ofte personen med mer lyst som referanse for «den naturlige eller riktige nivå av lyst», og den andres lyst vurderes i henhold til referansen. En slik tilnærming vil sannsynligvis være en dysfunksjonell tilnærming for paret, forteller Fischer.

Les også: Så ofte bør du ha sex

Negativ sex-spiral

Som en konsekvens av dette, kan kvinners sexlyst bli enda mer redusert ettersom hun ikke klarer å leve opp til partnerens eller egne forventninger.

– For eksempel har Træen funnet en sammenheng mellom kvinners negative vanemessige tanker om seg selv, og redusert lyst. Opplevelsen av å ikke kunne tilfredsstille partnerens behov og internalisere årsaken til problemet til egen utilstrekkelighet, er sannsynligvis knyttet til følelser av skyld og skam, som igjen forsterker opplevelsen av å være seksuell inkompetent, forklarer Fischer.

Les også: Reagerer på analsex-reklame: – Nei, jeg vil ikke öppna min dörr

Vi er alle ulike, også seksuelt

Nantje Fischer.
Nantje Fischer. Foto: UiO.no

Å forstå at to personer ikke alltid har like stor lyst på sex, på samme måte som vi er forskjellige på andre områder, kan være nyttig for å unngå at noen blir gjort til «syndebukk»:

– Svingninger i seksuell lyst og interesse er svært vanlig, og bør kanskje anses som en normal del av sexlivet. Det å forvente at det kommer opp- og nedturer i opplevd lyst i langvarige forhold, kan være et fordelaktig perspektiv for par, sier Fischer.

Les også: Lytt til magefølelsen- føler du det er noe som skurrer stemmer ofte det

Hun forklarer at det ikke finnes et enkelt svar på hva man gjør når to partnere ikke har like mye lyst på sex.

– I en undersøkelse av kvinners strategier til å finne tilbake til sexlysten, listes det opp flere: Kommunikasjon, å prøve å møte partnerens behov, å ha sex uten å ha lyst, tålmodighet, å planlegge sex, sexy undertøy og å date hverandre. Selv om dette var de mest brukte strategiene, så sier mange av kvinnene at problemet ikke ble løst og at de ikke var tilfredse med anvendte strategier, sier Fischer.

Snakk det samme språket

Er du en av de som har sex sjeldnere enn du kunne ønske kan det være lurt å se til at kjærestens behov for kjærlighet og bekreftelse er dekket først.

  1. Anerkjennende ord Det vi sier til hverandre som anerkjenner den andres personlighet, handlinger, holdninger eller verdier. Mange trenger å høre at man er ønsket og elsket. Ved å anerkjenne partneren din, viser du din støtte og hvorfor du liker å være sammen med akkurat ham eller henne. Hvis du har en partner som trenger anerkjennende ord er ikke tause handlinger nok. I hverdagen kan det handle om en melding for å si at du tenker på ham eller henne, hilse og gi en klem når du kommer eller går, og kanskje aller viktigst: si takk for de små tingene.
  2. Tid Dette kjærlighetsspråket handler om å prioritere tid til å være sammen.
  3. Gaver Gaver kan være små eller store, kostbare eller enkle. Du kan gi en ting, en blomst, et minne eller du kan gi av deg selv. En gave kan være å lytte til din partners opplevelser og interesser. En blomsterbukett eller en bok som vi vet partneren har ønsket seg lenge sier mer enn mange ord, hvis mottakeren er en person som verdsetter symbolske tegn på kjærlighet.
  4. Tjenester Dette er noe vi gjør som vi vet at partneren setter pris på. Det kan være helt enkle ting som å lage mat, dekke bordet, støvsuge, klippe gresset eller å skrape bilen fri for is på ruten en kald vinterdag.
  5. Fysisk nærhet Det fysiske er en viktig del av nærheten i et parforhold, og det handler om mye mer enn sex. Berøring er livgivende både for barn og voksne. Noen er helt avhengige av fysisk nærhet for å føle at de hører til. Uten fysisk nærhet, seksuell kontakt og berøring kan de føle seg avvist av partneren. Du kan gi partneren din fysisk nærhet ved å gi en klem, kysse, ha sex, holde partneren din i hånden eller ligge tett inntil.

Kilde: Gary Chapman

Se mer

– Kvinner er ofte slik at dersom de ikke føler seg elsket, vil de heller ikke ha sex. Hvorfor skal hun ønske å ha sex med noen som tilsynelatende ikke bryr seg om henne?, spør Gamnes.

Svaret er kanskje mer åpenlyst enn du tror: Snakk med hverandre.

– Kommunikasjon er det aller viktigste. Bli kjent med hverandre, og finn ut hva dere ønsker og trenger fra hverandre. Dersom kjæresten din er av typen som føler seg elsket ved at du setter av tid til henne i hverdagen, burde det ikke være vanskelig å gi henne dette, selv om det for deg kanskje er naturlig å vise din kjærlighet på en annen måte, råder Gamnes.

Les også: Slik sveiper nordmenn på Tinder

Vær nysgjerrige på hverandre, snakk sammen og ta til deg det den andre parten sier. Det kan bli avgjørende for hvor ofte dere har sex.

Ingen er like

Man bør ikke presse seg selv til å ha sex når man ikke føler for det, men man kan gjøre en innsats for å få lyst til å ha sex oftere.

– Det er ofte slik at man ikke har de samme lystene. I noen tilfeller er det mannen som ønsker mer sex, i andre tilfeller er det kvinnen. Det er mindre viktig hvem av dere som ønsker hva. Det viktigste er at dere kan bli enige og fra begges sider forsøker å imøtekomme den andre, sier Gamnes.

Igjen er kommunikasjon nøkkelen til alt godt.

–Noen har stor appetitt for sex, andre er småspiste på den fronten. Vi kan ikke nødvendigvis matche hverandre, men vi kan ofte finne ut hvor det er realistisk å møte hverandre, avslutter sexologen.

Denne saken ble første gang publisert 24/02 2020, og sist oppdatert 24/02 2020.

Les også