forstå kvinneR:

Nøkkelen til å forstå hva kvinner vil ha

– Det viktigste er ikke å forstå, men å gi henne det hun vil ha.

ULIKE: Kvinner kan være mer pågående og oppleves som anklagende, mens mannen kan være mer tilbaketrukket og fremstå som avvisende, i følge ekspertene.
ULIKE: Kvinner kan være mer pågående og oppleves som anklagende, mens mannen kan være mer tilbaketrukket og fremstå som avvisende, i følge ekspertene. Foto: gettyimages.no
Sist oppdatert

Det kan være vanskelig for en mann å forstå seg på en kvinne, hvordan er hun egentlig satt sammen?

Egenskap kvinner ser etter

For å virkelig forstå seg på en kvinne, er det viktig å vite hva hun trenger og ønsker fra deg.

Ifølge den amerikanske psykologen John Gottman er det å være pålitelig stort sett alt du trenger for å få et bedre parforhold.

Les også: Slik sveiper nordmenn på Tinder

I boken «Det kvinner vil ha, det menn vil ha» skriver han at de to tingene menn klager mest på er krangel i forholdet, og for lite sex.

Begge deler kan spores tilbake og løses ved å oppføre seg mer pålitelig, hevder han.

Tre nøkler til å nå frem

Ifølge sexolog Siv Gamnes trenger man ikke forstå partneren sin hele tiden, selv om det hadde gjort livet langt enklere. Kvinner kan for noen være et mysterium som ikke nødvendigvis trenger å forstås.

Ekspertene:

  • John Gottmann er amerikansk psykolog, samlivsforsker og forfatter.
  • Siv Gamnes er sexolog, hypnoterapeut, soneterapeut og forfatter.
  • Trine Huseby jobber som samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og driver trinehuseby.no,

– Det er ikke så viktig å hele tiden forstå henne, så lenge du har et oppriktig ønske om å gi henne det hun trenger, sier Gamnes.

Er du ikke klar over hva hun trenger eller ønsker seg; spør henne.

– Kommunikasjon er viktig, ikke avvis henne fordi du ikke forstår henne. Kom henne i møte, foreslår Gamnes.

Gamnes forteller at noe som går igjen hos mange kvinner er ønske om bekreftelse. Det å bli sett. Å få ros av partneren, og at kjæresten din viser at han ser hva du gjør.

Det er spesielt tre former for bekreftelse og anerkjennelse som kvinner ønsker fra partneren.

SE KVINNEN: Kvinner har et stort behov for å bli sett av partneren sin, sier sexolog Siv Gamnes.
SE KVINNEN: Kvinner har et stort behov for å bli sett av partneren sin, sier sexolog Siv Gamnes.

– Kvinner ønsker at partneren skal se hennes som mor, som karrierekvinne og som kjæreste. For kvinner er dette veldig viktig, og kommer høyt.

Gamnes erfaring er at mange menn etterlyser det samme, men at det hos kvinner er et enda sterkere behov.

Kjærlighetsspråket

Sexologen viser til de såkalte kjærlighetsspråkene for å forklare. Kjærlighetsspråkene ble introdusert av psykolog Gary Chapman og handler om hvordan du viser partneren din at du bryr deg om ham eller henne, og om at du må bruke et «språk» kjæresten din forstår.

Les også: Marie Lunde om håravfall og tørre slimhinner

Ofte legger vi ikke merke til partnerens måter å vise oss omsorg, men tar det mer eller mindre for gitt. Vi kan nemlig ofte være innstilt på et annet kjærlighetspråk enn det partneren vår er.

– Alle vi mennesker trenger bekreftelse. På den vi er, og at vi fungerer i en flokk. Men bekreftelsen leser vi på ulike måter. Her kommer kjærlighetsspråket inn. Noen føler seg bekreftet og sett hvis de får gaver. Det trenger ikke være dyre og fine ting, men det kan være partneren sin måte å vise at han elsker kjæresten sin på. Det kan være nok for mange kvinner, forteller Gamnes.

Lær deg partnerens språk

– Andre har kjærlighettspråket som går på at man får hjelp, her kommer påliteligheten inn. At man kan stole på at partneren stiller opp, gjøre det som blir lovet.

Det er fem kategorier i Chapman sitt kjærlighetsspråk. Alle disse er verktøy for å vise kjærlighet. Ett av språkene går på noe så tilsynelatende banalt som at man holder det man lover.

– Lover han å skru opp en brannalarm så gjør han det. For noen er dette en selvfølge, for andre et tegn på kjærlighet. Andre er mer avhengig fysisk kontakt. Hvis en manns kjærlighetsspråk er å berøre og ta på, mens hennes kjærlighetspråk er at han hjelper til henne, det er da krasjen kommer. Når han kommer og vil kose med henne, men hun er misfornøyd fordi han ikke hjelper til i huset. Og her kan det gå helt feil. Man snakker med ulike språk, og alle bruker sitt språk, understreker Gamnes.

En annen kategori er at man anerkjenner hverandre med ord. Det kan være personligheten, verdier, kvaliteter ved partneren. Man føler man blir satt pris på. Tid med hverandre og at man blir prioritert er et annet språk. . Og man trenger å høre at man blir satt pris på.

– De fleste av oss er flerspråkelige, men vi har alle et primært språk. Og hvis det ikke blir dekket, da får man problemer i forholdet. Derfor må man finne grunnspråket til hverandre.

– Det er jo ikke så mange kvinner som vil ha sex med en fyr som ligger på sofaen mens man selv står på kjøkkenet, en som bare venter på at du skal krype til seng og være elskerinnen hans, legger hun til med et smil.

Les også: Reagerer på analsex-reklame: – Nei, jeg vil ikke öppna min dörr

Si det som det er

Hun foreslår at man er ærlig på hva man trenger:

– Si det rett ut. Hvis jeg skal føle at du er glad i meg må du hjelpe meg i huset. Eller man kan spørre partneren- hva er det du egentlig trenger for at dette skal gå bedre?

Når du får vite hva den andre trenger, kan du følge opp med å si hva du selv trenger.

– De som kommer til meg sliter jo ofte med sexlivet. Jeg har hatt par her hvor han sier dama får alt hun vil ha, blomster, gaver, spa, vin, hun blir aldri fornøyd. Han er helt fortvilet. Men det han ikke har gjort, er å sjekke ut om det er gaver som er hennes kjærlighetsspråk. Kanskje det ikke er det hun trenger. Hun trenger kanskje tid med ham, eller noe annet?

Men i blant er dessverre hverken gaver, tid eller tjenester nok.

Bommet på partnervalg?

– Noen ganger velger man faktisk feil partner. Motsetninger tiltrekker hverandre, da må man godta ting man egentlig ikke liker. Der har man en større utfordring. Men de fleste har jo punkter der man er forskjellig, man finner sjelden en person som er helt lik deg selv.

Les også: Denne pornoen så nordmenn på i 2019

– Lag kompromisser, oppfordrer sexologen.

Hun sier at selv om det kan bli kjedelig og kjipt å leve på kompromisser hele livet, er det vanligvis det som funker. Også når det gjelder sex.

– Har mannen et ønske om å ha sex to ganger i uken, mens det for partneren holder med to ganger i året, må man finne en løsning som funker for begge. To ganger i måneden for eksempel. Og ser mannen kvinnen han er sammen med, og snakker til henne på hennes kjærlighetsspråk, vil det bedre situasjonen og hennes sexlyst også.

Menn vil ha mest sex

Trine Huseby jobber som samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og driver fagbloggen trinehuseby.no, med teknikker og inspirasjon for par.

Huseby har følgende tanker rundt det seksuelle forholdet mellom mann og kvinne.

– Når det kommer til sex, er det mitt inntrykk at mannen ofte har rollen som pådriver, mens det i realiteten ofte er kvinnen sitter på mulighetene. Hvis hun ikke er innstilt på sex, kan han beherske alle kjærlighetsspråkene uten å komme i mål med akkurat det. På den annen side – hvis kvinnen selv ønsker et aktivt sexliv, kan hun finne ut hva som skal til og ta ansvar selv.

– Når det kommer til kommunikasjon, kunne begge med fordel trene på å reparere når det har gått galt. Mange kvinner lukker seg og blir avvisende når de har blitt såret, legger Huseby til.

– Da hjelper det lite hvis partneren går i forsvar og bagatelliserer. En god reparasjon kan bestå i å rette fokus mot seg selv i stedet for partneren, sette ord på hva man angrer og deretter si «unnskyld», «sorry» eller «det var dumt av meg». Punktum. Så enkelt og så vanskelig, understreker Huseby.

– Jeg tror man kommer langt ved å bekrefte hverandre. Vise at man velger hverandre hver dag. Vis det så ofte du kan. Da tror jeg mye å reddes, avslutter sexolog Siv Gamnes.

Denne saken ble første gang publisert 20/02 2020, og sist oppdatert 02/03 2020.

Les også