Mulige tegn på at du har et ereksjonsproblem:

- Bortfall av morgenereksjon

- Lystproblemer

- For tidlig utløsning

- Peniskrumning

Kilder: Raymond Mortensen og Knut Henning Klem

Hvor vanlig er det å være impotent?

Tilstanden rammer:

5 % av alle 40-åringer

10% av alle 50-åringer

20-25% av dem over 65 år

Kilde: www.nhi.no

Selv om ereksjonssvikt og impotens først og fremst er et problem som rammer eldre, kan også unge menn oppleve at junior svikter. Ofte vil det da være psykiske årsaker til at du ikke riktig kommer i mål.

Ikke impotent

- Da snakker man egentlig ikke om impotens. Dersom årsaken er psykisk, vil man nemlig kunne få ereksjon på egenhånd og morgenereksjonen er inntakt, sier urolog Raymond Mortensen ved Urologi Nord.

Han understreker at impotens og ereksjonssvikt egentlig ikke er det samme.

Ereksjonssvikt sier kun noe om evnen til å få ereksjon, mens en mann som mister potensen også mister lysten.

Prestasjonsangst?

- Ereksjonsprosessen har mange fasetter. Mye spiller inn, og det skal ikke all verden til før psykisk stress forstyrrer denne prosessen, sier Mortensen.

Særlig for yngre menn vil både prestasjonsangst og tidligere, dårlige, seksuelle opplevelser kunne føre til ereksjonssvikt. Kanskje er du rett og slett litt for stressa.

Sikker indikator

- En del har mer ballast med seg en andre, og slikt får innvirkning på potensen. Kanskje har han urealistiske forventningen, føler skyld og skam for sin seksualitet eller han har blitt misbrukt som barn, sier spesialist i generell kirurgi og urologi Knut Henning Klem.

Også han mener en eventuell morgenereksjon er aller sikreste indikator på om noe er galt eller ikke.

Flere faktorer

- For de fleste vil et potensproblem uansett være en kombinasjon av fysisk og psykisk. Har man et fysisk problem, vil det psykiske gjerne underbygge dette, sier Klem.

Når har man et problem?

Ereksjonssvikt bør oppstå i minst 25 prosent av situasjoner der ereksjon er ønskelig, før man kan definere det som et problem.

Kilde: www.nhi.no

Redselen for å ha et problem vil i mange tilfeller gjøre problemet enda større, for mange menn opplever ereksjonssvikt som truende i forhold til sin maskulinitet.

Prøver seg ikke

Og etter hvert som mannen opplever at problemet vokser, vil også kona eller kjæresten merke mer til problemene. Rett og slett fordi han unngår å oppsøke seksuelle situasjoner.

- Når han unnlater å prøve seg på kjæresten av redsel for å gå på en smell, ligger hun kanskje i sengen og venter. Etter hvert kan dette by på kjedelige misforståelser, for man føler seg jo ikke alltid freshere med årene, sier Klem.

Madeleine Ferre

Munnsexen menn elsker

Vi beklager, men det er på tide å skifte litt teknikk.

Hormonelle forstyrrelser

Men psyken er ikke eneste mulige årsak.

I tillegg til dem som opplever at psyken spiller inn på evnen til å prestere, har man nemlig ytterligere en gruppe som utgjør tre til fire prosent av alle menn.

- Dette er menn som går inn i voksen alder med hormonelle forstyrrelser eller skader som gjør at de ikke får ereksjon. Noen er for eksempel skadd etter at de har hatt kusma, sier Mortensen.

Får det ikke til

Mens eldre menn gjerne opplever at seksualakten kan bli kortvarig fordi penis ikke holder seg stiv lenge nok, vil det for yngre være vanligere at penis ikke blir stiv i det hele tatt. Eventuelt at den blir litt stiv, men ikke stiv nok.

- Dersom årsaken er prestasjonsangst eller dårlige erfaringer, vil som regel en kjærlig hånd kunne hjelpe på situasjonen, sier Mortensen. Det er nemlig gjerne slik at jo mer du stresser, jo mindre får du til. Dessverre er potensproblemer fortsatt litt tabubelagt, noe som gjør det vanskeligere å få den hjelpen man kan få.

Kutt rusen

Er det derimot ytre omstendigheter som spiller inn, kan problemet vare lenger.

- Depresjon og angst kan også føre til ereksjonssvikt, og det samme kan medisin- og rusbruk. Anabole steroider vil også føre til problemer med å få ereksjon, og i disse tilfellene er problemet mer varig. Dette vil man da se ved at man ikke får morgenereksjon, sier Mortensen.

Helseleksikon: Erektil dysfunksjon (impotens)

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Erektil dysfunksjon (impotens)

Tilstand der man har problemer med å få, eller opprettholde, den ereksjonen som må til for å ha et tilfredsstillende samleie.

Årsaker

Menn får ereksjon ved at blod strømmer inn i de store svampaktige hulrommene som går langs med hele penis. Blodårene som inngår i denne funksjonen, styres av det autonome nervesystemet. Dette nervesystemet er til en stor grad underlagt underbevisstheten, men en kan også påvirke det bevisst. Når de aktuelle blodårene vider seg ut, strømmer det til blod og man får ereksjon. Når blodårene trekker seg sammen, forlater blodet årene uten at det blir erstattet, og penis krymper.

Menn som har dårlig blodgjennomstrømming i nedre del av kroppen, eller ryggmargs- eller hjerneskader, er utsatte for ereksjonssvikt. Forskning viser også at dette er de vanligste årsakene til erektil dysfunksjon hos eldre menn.

Psykologiske faktorer har også betydning for menns potens. Såvel depresjon og angst, som ens holdning til sex, kan føre til impotens. Enkelte ganger ser en også at lave verdier av det mannlige kjønnshormonet testosteron kan gi ereksjonssvikt.

Det finnes en rekke medisiner - deriblant medisiner som brukes ved høyt blodtrykk - (bl.a.betablokkere og urindrivende preparater) som påvirker menns potens. Det samme gjelder alkohol, som mange vil ha erfart, gir økt lyst, men som kan forhindre en fra å klare å gjennomføre et samleie.

Man ser også ofte at menn med diabetes får potensproblemer, noe som skyldes ødelagte nerver og forstyrrelser i kroppens blodgjennomstrømming.

Symptomer

En tommelfingerregel er at det hos menn som ikke er i stand til å få reisning overhodet, er en fysisk årsak til problemene. Hos menn som plages av impotens, men som like fullt får reisning om natten, er det derimot som oftest en psykologisk forklaring på ereksjonssvikten. Andre forhold som tyder på at ereksjonssvikt er psykisk betinget, er hvis den det gjelder opplever at potensen svikter med visse partnere, men ikke med andre - eller hvis han har en bakgrunn preget av angst og/eller depresjon.

Menn som opplever ereksjonssvikt bør utredes grundig fysisk, først og fremst med tanke på om den generelle blodtilførselen til penis er som den skal, og for å utelukke diabetes.

Behandling

Tidvis kan blodgjennomstrømmingen forbedres ved at man ved hjelp av mikrokirurgi vider ut blodårene i penis. Påvises det blodsirkulasjonsproblemer, er det viktig å holde blodtrykk, kolesterolnivå og eventuelt påvist diabetes i sjakk, slik at tilstanden ikke forverres.

Sildenafil (Viagra) var det første preparatet i en medisingruppe som fremkaller ereksjon. Medisinen har effekt hos omlag halvparten av menn etter en time. Menn med hjertesykdom må bare bruke preparatet med stor aktsomhet.

Et annet aktuelt preparat er Alprostadil, som må tilføres lokalt i penis og som gir ereksjon ved en direkte effekt på blodårene i penis - uavhengig av seksuell stimulering. Det kan enten sprøytes inn i penis (Caverjekt), eller føres inn gjennom urinrøret (Muse). Ved seksuell stimulering blir det frigjort signalstoffer i penis som stimulerer blodtilførselen.

Disse preparatene har til en stor grad erstattet andre og eldre behandlingsformer, som selvinjiseringer, penisringer, og vakumpumper, selv om disse fortsatt brukes i noen tilfeller.

Mens en penisring plasseres helt nederst på penis og på den måten sørger for å opprettholde ereksjonen, lager vakumpumpen et vakum rundt penis som fører til at den utvider seg og blir erigert. Det finnes også ulike oppblåsbare implantater, som blir stadig mer pålitelige og avanserte. Skyldes ereksjonssvikten mangel på testosteron, kan hormontilskudd være et alternativ.

Skyldes den erektile dysfunksjonen psykologiske årsaker, bør tilstanden behandles av en spesialist. Behandlingen innebærer at partnerne utforsker sin holdning til sex (f.eks. om sex er et skambelagt område, eller om en av dem/begge tidligere har hatt dårlige sexopplevelser). Partnerne læres også opp til å gi hverandre seksuell tilfredsstillelse uten å ha samleie, men i form av stryking og annen stimulering. Viktig her er at begge partnerne får fokus bort fra at målet ved seksuelt samkvem er selve penetreringen.

Les hele saken

Se flere saker fra: Alt om penis

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!