endre livet

På tre år har Gro Kristins liv blitt snudd på hodet

På tre år har Gro ­Kristin flyttet for seg selv med fire barn, gått ned 45 kilo, betalt ned gjeld på 110.000 kroner, fikset tennene ­etter mange års tannlegeskrekk og tatt fagbrev.

<b>UNIK:</b> Det er nesten ikke til å fatte, alt det Gro Kristin Solum har klart de tre siste årene.
UNIK: Det er nesten ikke til å fatte, alt det Gro Kristin Solum har klart de tre siste årene. Foto: Charlotte Wiig
Sist oppdatert

– Jeg hadde fire barn, full jobb og tok videreutdannelse på kveldene. Ekteskapet var dårlig, formen var dårlig, tennene var dårlige og økonomien var dårlig. Livet var tungt, sier Gro Kristin Solum.

Hun har et stort, kritthvitt smil.

46-åringen har virkelig snudd opp ned på livet sitt.

– Det er en artig verden jeg har vært i disse tre årene, og jeg har lært utrolig mye, sier hun.

Avsluttet ekteskapet

Det hele startet sommeren 2018, da hun bestemte seg for å bryte opp fra et ekteskap som ikke fungerte, og flyttet fra mannen med fire barn.

Familien bodde i Fredrikstad, og Gro fikk via en bekjent leie et hus like utenfor byen.

– Jeg hadde ikke råd til ­depositum, men avtalte å ­betale 10.000 kroner ekstra i husleie de første tre månedene. Det klarte jeg ved å sette opp et stramt budsjett, og det budsjettet har jeg fortsatt med hele tiden siden.

Slankeoperert

Neste post på programmet var overvekten. Gro Kristin hadde fått innvilget slanke­operasjon. Men betingelsen var at hun på egen hånd først gikk ned en viss prosentandel av overvekten.

– For mitt vedkommende var det seks kilo. Legen ga meg en kostholdsplan på maks 1800 kalorier daglig. Jeg fulgte den slavisk og klarte å gå ned 17.

Operasjon og egeninnsats gjorde at hun ble kvitt 45 overflødige kilo.

Det kan ofte være nesten vanskeligere å holde vekten etter en slankekur enn å gå ned. Men Gro har klart det også.

– Jeg har ikke hatt råd til annet, ler hun.

– Det nytter ikke å fråtse i snacks og godterier og brus når du har så lite budsjett at du egentlig kan regnes som fattig. Operasjonen har også gjort at jeg blir dårlig hvis jeg spiser mye eller ­spiser mat med mye fett.

Les også: «Superpille» sendte Anne Marie ned 28 kilo. Det ble starten på et bedre liv.

<b>LIVET SMILER:</b> Gro Kristin har fått mye skryt for alt hun har oppnådd de senere årene. Hun har blant annet klart å opprettholde en sunn vekt etter slankeoperasjonen.
LIVET SMILER: Gro Kristin har fått mye skryt for alt hun har oppnådd de senere årene. Hun har blant annet klart å opprettholde en sunn vekt etter slankeoperasjonen. Foto: Privat.

Overvant ­tannlegeskrekken

Gro Kristin har hatt tannlegeskrekk hele sitt voksne liv, grunnet flere traumatiske opplevelser i tannlegestolen i oppveksten.

– Jeg hadde jo også dårlig råd, så tannlegen var det siste jeg ville bruke penger på. Men til slutt hadde jeg sånn tannverk at det ikke var til å holde ut. I tillegg hadde jeg mistet flere tenner. Nå måtte jeg.

Gro Kristin bestilte time hos en tannlege som hun hadde hørt skulle være veldig hyggelig.

– Han dopet meg skikkelig ned før timen. Til min enorme lettelse gikk det ganske bra. Nå føler jeg meg trygg hos ham og slipper å grue meg på forhånd.

Og godt er det, for det var mye som måtte gjøres med Gros tenner. Hun er langt fra ferdig ennå.

– Jeg har betalt rundt 75.000 hittil, det blir kanskje det dobbelte før jeg er ferdig, sier hun og legger til at hun ikke har fått noe i ­offentlig støtte.

Hvordan klarer man noe sånt når man fra før av har veldig dårlig råd?

– Jeg gjorde en avtale med tannlegen om å betale 5000 i måneden. Det var maksimum av hva jeg kunne klare hvis jeg var veldig sparsommelig. Da er det bare å fortsette med dette til hele beløpet er betalt.

Les også: (+) En kveld skjedde det ufattelige. Det ble starten på et mareritt

Har blitt sparekespert

Gro Kristin mener hun er heldig som bor i Norge, der det er mange måter å finne gode tilbud på.

– Vi er heldige som bor i Norge, her finnes mange ­tilbud. Too Good To Go, holdbart.no, utenlandsbutikker som selger billige og spennende grønnsaker. Lions, Kirkens Bymisjon, NAV og andre kan hjelpe, forteller hun.

Møbler, klær og annet anbefaler hun å finne på finn.no eller via Facebook, hvor det finnes arvesider, byttesirkler og annet.

– Jeg handler mat en gang i uka og ekstra mel, tørrvarer og annet en gang i måneden, sier Gro Kristin.

Hun har tre betalingskort via KLP, de er gratis.

– Ett for bil og bensin, ett for mat og ett til en regningskonto, som husleie. Jeg bruker gjerne mindre enn beregnet på hver konto, så i januar fører jeg de resterende beløpene over på en sparekonto, sier hun.

Betalte ned gjelden

Som om ikke dette er nok, har Gro også klart det utrolige: Å betale ned hele forbruksgjelden sin på 110.000 kroner i løpet av godt og vel ett år.

– Jeg tok kontakt med NAV og fikk hjelp til å sette opp en nedbetalingsplan. Min kontakt hos NAV mente at det ikke ville være mulig for meg å betale ned mer enn 3000 kr i måneden på gjelden, men jeg klarte det dobbelte, 6000.

Ifølge planen skulle Gro ha nedbetalt hele gjelden sin neste høst. Men så kom sommeren i år, og dermed feriepengene.

– Da så jeg at jeg faktisk kunne klare å betale hele resten av gjelden allerede nå. Dermed ble det sommerferie på verandaen. Men det var helt topp, jeg satt der og var gjeldfri!

<b>NØYDSOM:</b> Gro Kristin lever forstsatt på stramt budsjett.
NØYDSOM: Gro Kristin lever forstsatt på stramt budsjett. Foto: Charlotte Wiig

Barnas støtte

Barna har støttet henne hele veien, og fullt ut akseptert at familien har levd på stramt budsjett.

– Jeg har vært helt åpen overfor dem og gjort det klart at vi ikke har råd til noen utskeielser. Det har de godtatt. Ingen av oss har lidd noen nød. Jeg har blant annet blitt veldig kreativ når det gjelder å anskaffe ting og lage god mat og kos selv med veldig lite penger.

Nå har de tre eldste barna flyttet hjemmefra, og Gro har bare en tenåringssønn å forsørge. Men hun har ikke begynt å sløse av den grunn. Hun lever fremdeles på et stramt budsjett, og det har hun tenkt å fortsette med.

– Jeg bruker 1500–2500 i måneden på mat. Er stadig på jakt etter tilbud og bruker appen Too Good To Go. Gjennom den kan man hente matvarer fra butikker og spisesteder som har mat til overs. Maten ville ellers bare blitt kastet.

Gro plukker sopp, bær og annet i naturen og er også blitt en rev til å gå på «epleslang» hos venner og kjente med frukthager.

– Jeg får plukke noe av frukten, og hageeierne får noe av det tilbake i form av ferdig syltetøy, chutney og annet. En vinn-vinn-situasjon.

Les også: Lena (31): – Jeg regner med at mange andre stusser. Hvorfor ser ikke jeg mer trent ut, som spiser sunt og trener så mye?

<b>FRA GRUNNEN:</b> Gro Kristin har lært seg hvordan hun kan ha et lavt matbudsjett, uten at det går på bekostning av smak og kos. 
FRA GRUNNEN: Gro Kristin har lært seg hvordan hun kan ha et lavt matbudsjett, uten at det går på bekostning av smak og kos.  Foto: Charlotte Wiig

Fått masse ros

I løpet av denne tiden har Gro også tatt fagbrev som helsearbeider og jobber i en tjeneste for funksjonshemmede.

Men hva med det sosiale livet? Det er dyrt å gå ut på byen, for eksempel?

– Jeg har vært åpen overfor venner og kolleger om at jeg lever i fattigdom. Når vi er ute sammen, spanderer de litt på meg, og så gjør jeg gjengjeld ved å gi dem hjemmelaget bakst, syltetøy og annet godt, sier Gro Kristin og fortsetter:

– Mange synes kanskje det er flaut å være fattig, ikke ha råd til det andre har. Men det er en ærlig sak. Jeg vil si: Ikke vær redd for å si fra! Det gjør det mye lettere, og det er veldig få som ikke vil møte deg med forståelse. Jeg opp­lever å få masse ros, det blir jeg glad for, sier Gro Kristin.

Nå håper hun at hennes historie kan inspirere andre til å ta grep i eget liv.

– Ingen ting er umulig, du må bare ta ett skritt av gangen!

Denne saken ble første gang publisert 07/06 2022, og sist oppdatert 07/06 2022.

Les også