Mobilavhengighet

- Det er mye mellommenneskelig informasjon som ikke kommer fram gjennom skrift og bilder

Skaper rom for tolkninger og usikkerhet.

MODERNE KOMMUNIKASJON: Det er både fordeler og ulemper med den moderne kommunikasjonen. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
MODERNE KOMMUNIKASJON: Det er både fordeler og ulemper med den moderne kommunikasjonen. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Tre gode råd for skjermkommunikasjon

  • Sett av skjermfrie dager der du ikke er på datamaskinen, smarttelefonen, paden eller TV-en. Det kan føles veldig uvant med en gang – og du får gjerne irrgrønne batterier etter en dag eller to. Hvis du synes det er for mye – ta en halv dag eller bare noen timer. Alt hjelper!
  • Du trenger ikke svare på alle meldinger og mail med en gang. Sett gjerne mailen på autoresponder innimellom – og lat so mom du er bortreist. Når du skal fokusere på noe viktig – skru av lyden på alt så det ikke stadig plinger inn mail og meldinger. Hjernen er ikke skapt for å multitaske – ikke kvinnehjernen heller.
  • Husk at mye informasjon forsvinner når du skriver og taster. Hvis du får vondt i magen av mail eller meldinger og det eskalerer følelsesmessig – ring eller avtal et møte i stedet. Krangling på SMS har sjelden noe godt for seg.

Kilder: bt.no, NRK, forskning.no

Vi sender meldinger, mailer og skyper. All kommunikasjon skal foregå kjapt og effektivt – og det er forventet at vi er tilgjengelige nesten døgnet rundt.

Hva gjør denne kommunikasjonen med oss som mennesker? Hvordan kan vi selv kontrollere den, så vi ikke blir stresset og utbrente?

Lavere terskel

Hvorfor svarte du ikke på meldingen min? Sender du meg en mail på det? Kan vi ta en skype senere? Stadig er vi foran en liten skjerm og knotter – fremfor å ringes eller møtes, ansikt til ansikt.

- Det er mange fordeler ved den moderne kommunikasjonen, sier Nora A. Damm, psykoterapeut og medeier og driver av HEL Samtaleterapi. 

- For mange er det lavere terskel for å sende en SMS for å høre hvordan det går, enn for å ringe eller avtale et personlig møte. Dette kan være positivt, særlig for de som er litt sjenerte eller best liker å uttrykke seg skriftlig. Og bor man langt fra hverandre er jo SMS-er og sosiale medier en fin måte å opprettholde kontakten på.

Lettvint og uforpliktende

Det er likevel en fare for at tekstmeldinger tar over for det virkelige samværet, og at kommunikasjonsformen blir for lettvint og uforpliktende, ifølge Damm.

- Det er mye mellommenneskelig informasjon som ikke kommer fram gjennom skrift og bilder - ting det ikke er så lett å sette ord på. Det fysiske nærværet, å kjenne varmen fra andre, se dem smile, føle seg sett og lyttet til - det kan ikke erstattes med tastetrykk. Det blir ikke det samme.

Rom for usikkerhet

Kommunikasjon om rent praktiske ting er utvilsomt en fordel å ha skriftlig, mener psykoterapeuten, fordi du kan gå tilbake og sjekke hvis du lurer på noe. Men i kommunikasjon som involverer følelser, kan det skriftlige skape rom for tolkninger og usikkerhet.

- Dette tenkte vi kanskje ikke så mye over da alle de tekniske vidundrene kom på markedet. Og ennå er vi som små barn i den spede begynnelsen av en kommunikasjonsrevolusjon. Det har vært en tendens til at vi kaster oss ukritisk over hver eneste nyskapning som lanseres, sier Damm.

- Nå begynner vi å se at vi har behov for å skjerme oss for noe av stresset dette medfører. Og vi erfarer at samtaler ansikt til ansikt er viktig for den gode samtalen; uttrykk, kroppsspråk, nærhet og tilgjengelighet.

Faste avloggingstider

Psykoterapeuten tror det kommer til å bli mer og mer vanlig å logge seg av skjermen til bestemte tider.

- Det dukker stadig opp hjerteskjærende historier, ironisk nok på sosiale medier, om pappaer som gikk glipp av sin datters første skritt eller fotballmål fordi de sto begravd i smarttelefonen. Nettopp derfor kan det være lurt å sette seg ned og sortere: Hva er praktisk og letter hverdagen? Og hva er unødvendig sløsing med tid, som i tillegg gjør meg stresset og tapper meg for energi?

TILSTEDEVÆRELSEN BLIR BORTE:
Det er en fare for at tekstmeldinger tar over for det virkelige samværet, mener psykoterapeut Nora A. Damm. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
TILSTEDEVÆRELSEN BLIR BORTE: Det er en fare for at tekstmeldinger tar over for det virkelige samværet, mener psykoterapeut Nora A. Damm. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Viktig å sette grenser

Definisjonen på stress er å ikke være her og nå, og det er lett å se hvordan konstant tilgjengelighet på smarttelefon kan bidra til det, mener Damm.

- Det er dessuten forsket på følgende: Stress gjør oss mindre empatiske overfor mennesker utenfor vår aller innerste krets. Den hektiske hverdagen gjør at vi må sette strenge grenser for oss selv, og barna våre, ettersom alt er tilgjengelig 24 timer i døgnet, sier hun.

Før i tiden var grensene allerede satt av samfunnet: Butikkene var stengt etter et visst tidspunkt, det var ikke søndagsåpent, og det var bare noen få kanaler på TV-en.

- Nå er alt tilgjengelig hele tiden. Den økte tilgjengeligheten krever et behov for fokus og hvile. Nettopp derfor tror jeg mindfulness-bølgen er blitt så sterk, parallelt med den digitale revolusjonen, sier psykoterapeuten.

Tidsbesparende og skjerpende

- Det er mange fordeler med den moderne formen for kommunikasjon. For eksempel tidsbesparelse og muligheten for å spre  viktig informasjon til mange på kort tid.  Det er raskt og lett å holde kontakt med flere mennesker samtidig, sier psykolog og advokat Grethe Nordhelle.

- Jo flere valgmuligheter vi har, desto mer kan vi velge den mest hensiktsmessige kommunikasjonen. Selv jobber jeg mye med mekling mellom parter som er i høy konflikt. I stedet for å treffes og bli psykisk belastet av ukontrollert muntlig kommunikasjon, anbefaler jeg ofte mailkontakt. Det skrevne ord fanger, og mange skjerper seg når de sender mail. Den andre fordelen er at du kan besinne deg før du svarer, og gjøre det kort og konsist, og ikke gå inn i alle provoserende kommentarer den andre har.

Kvantitet fremfor kvalitet

Det som bekymrer psykologen, er den ubevisste bruken av moderne kommunikasjon, der vi blir slave av teknologien fremfor å bruke den i vår tjeneste.

- Hvis vi alltid er tilgjengelig for alle, får vi ikke samlet oss i dyp konsentrasjon. Tiden blir oppstykket og vi blir stresset. Tempoet har lett for å øke, og forventingene fra andre er gjerne store om å få svar etter kort tid, sier Nordhelle.

De lange avbrekkene til å tenke lange tanker og være alene med deg selv blir ofte mangelfulle, og balansen mellom kontakt med omverdenen og den indre kontakten blir ofte ubalansert til fordel for den ytre verden.

- Verdifulle samtaler, ansikt til ansikt og med få personer, kan bli redusert til fordel for mer overfladisk kontakt med mange. Kort sagt: Kvantitet går på bekostning av kvalitet.

Denne saken ble første gang publisert 10/03 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også