Naturmiddel

Flodhestsvette i solkrem

Forskere studerer nå hvordan man kan bruke flodhestsvette i solkremprodukter.

LAGER SIN EGEN SOLKREM: Flodhesten, som både oppholder seg i vann og på land, produserer et stoff som beskytter den bare huden mot UV-stråler.

LAGER SIN EGEN SOLKREM: Flodhesten, som både oppholder seg i vann og på land, produserer et stoff som beskytter den bare huden mot UV-stråler. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Publisert Oppdatert
BIOMIMETIKK: Dr. Christopher Viney forsker på hvordan vi kan kopiere funksjoner i naturen og tilpasse dem menneskeskapte produkter.

BIOMIMETIKK: Dr. Christopher Viney forsker på hvordan vi kan kopiere funksjoner i naturen og tilpasse dem menneskeskapte produkter. Foto: Foto: Universitetet i California

Flodhester kan stå dagen lang i stekende sol uten å bli solbrente. Nå har forskere ved Universitetet i California funnet ut hvorfor.

Ifølge Discovery News har forskere nå funnet ut at flodhestsvette egentlig er en form for olje, eller et sekret, som dyret skiller ut. Sekretet er antiseptisk, rødaktig i fargen og beskytter flodhesten mot både UV-stråling og insektbitt.

Les også: Freder pussige dyr

Svette på tube

Forskerne jobber nå med å kopiere egentskapene i svetten kjemisk, slik at de kan fremstille solkrem beregnet på mennesker.

- Det hadde vært fint om vi klarte å gjenskape den antiseptiske og insektavvisende effekten i svetten, slik at vi får et fire-i-ett-produkt; solkrem, sunblock, antiseptisk og insektmiddel, sier en av forfatterne av forskningsrapporten, Christopher Viney, som er professor ved universitetet.

Les også: Brusende urin

- Flodhester er vanskelige kunder. De er temperamentsfulle, livsfarlige og kan ikke bedøves. Gir man flodhester bedøvelsesmiddel, løper de ut i vannet og drukner

Unikt stoff

Det var ansatte ved Fresno's Chaffee Zoo som tok prøver av sekretet i flodhestinnhegningen etter at dyrene hadde vært inne og hvilt seg. Svetten ble dryppet i plastbeholdere, og selv etter flere måneder med lagring, hadde de absolutt ingen spor av gjær-, bakterie,- eller soppvekst.

Les også: Kantarellsesong: Let og du vil finne

Den uvanlige røde fargen kommer fra røde pigmenter i sekretet. Studier har vist at molekyler i de røde pigmentene absorberer ultrafiolett lys. Funnene er publisert i Philosophical Transactions of the Royal Society A.

Kopierer naturen

Forskerne som studerer svetten jobber innen et felt som kalles biomimetikk, et forskningsfelt der man finner funksjoner i naturen som kan tilpasses menneskeskapte produkter og materialer. De har også studert edderkoppsilke og en type virus som kan infisere bakterier.

Forskere jobber nå med å forsøke å samle inn prøver av svette fra ville flodhester ettersom dyr i fangenskap får en annen diett enn ville dyr. Dermed kan svetten fra ville dyr være komponert annerledes.

Les også: Robot-sykepleier

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Høy yrkesrisiko

KJAPP: Flodhester kan løpe i 50 km/t, fortere enn noe menneske. Det får forsker Brady Barr (til venstre i bildet) erfare når han forsøker å ta svetteprøver av denne karen. Det var nok Barr selv som var svettest etter dette møtet. Doktor Barr kom uskadet fra hendelsen, som vises i programmet Dangerous Encounters på National Geographic Channel.

KJAPP: Flodhester kan løpe i 50 km/t, fortere enn noe menneske. Det får forsker Brady Barr (til venstre i bildet) erfare når han forsøker å ta svetteprøver av denne karen. Det var nok Barr selv som var svettest etter dette møtet. Doktor Barr kom uskadet fra hendelsen, som vises i programmet Dangerous Encounters på National Geographic Channel. Foto: Foto: Faksimile, NBC Today Show

Brady Barr fra National Geographic-programmet Dangerous Encounters er en av forskerne som har påtatt seg oppgaven.

- Flodhester er vanskelige kunder. De er temperamentsfulle, livsfarlige og kan ikke bedøves. Gir man flodhester bedøvelsesmiddel, løper de ut i vannet og drukner, forteller Barr til NBCs Today Show.

Se hele videoen her.

Barr har derfor utviklet en "hipposuit" som skal hjelpe ham å infiltrere flokker med ville flodhester, slik at han får tatt prøver av svetten deres.

Kilder: Discovery News, MSNBC, Wikipedia, NBC, NBC Today Show

Les også:

Test av solkrem for barn

Unngå å få rynker av solen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning