Soppai med kantarell

KNALL MÅLTID: Dersom du er så heldig (og lur) og finner kantereller, kan du lage en deilig kantarellpai etter skogsturen. Kantarell har en kraftig smak som gjør seg veldig godt sammen med egg og ost i en pai. © Foto: melk.no

KANTARELL-SESONG:

Les, let og du vil finne

Kantareller er gjeve saker, og om høsten stiger feberen etter dette skogens gull.

null
SKATTKISTE: En kurv full av skogens gull. © Foto: istockphoto
null
HØSTGODT: Når kveldene blir kjøligere, kan du kose deg med kremet soppsuppe. © Foto: Aina Hole/melk.no

SIKKER SOPP?

Det kan være lurt å gå i følge med en erfaren plukker dersom du er ny i soppskogen. En ny og helt oppdatert soppbok er lurt å ha - mange sopptyper har fått status som farlige etterhvert.

Nettstedene til Mattilsynet og Norges sopp- og nyttevekstforbund har informasjon om sopp. Sistnevnte arrangerer også soppturer og -kontroller.

Norges sopp- og nyttevekstforbund

Mattilsynet

Skogen er full av sopp

– Jeg har ikke funnet – har du?

– Mmm. Masse!

– Hvor da?

– Mmm. Hemmelig!

Slik kan en dialog mellom soppelskere lyde i disse dager. Det dreier seg om å snuse seg frem til det som gjerne blir kalt ”skogens gull” – kantarellen!

Som for andre edle saker, er kantarellene ettertraktet og fører til en viss dose grådighet.

Det betyr at kantarellstedet blir holdt hemmelig, selv om det skulle inneholde sopp nok til innbyggerne i en liten bygd.

Slik er det i hvert fall i min familie. På vårt sted (på Sunnmøre, mer sier jeg ikke...) vokser det så mye kantarell at kurver og ekstra bærehjelp i form plastposer blir overfylt, og dét på flere turer. Fryseren blir også overfylt med det til følge at vi har ”årgangssopp”som etter hvert må skiftes ut.

Finn!

Nå er årets gullfeber i gang igjen, og manges frysere er i ferd med å fylles opp.

Men ikke alle er like heldige, og må gå hjem med fattigslig fangst på et par uidentifiserte sopp i kurven. Det er ikke særlig å putte i viltgryten.

Heldigvis finnes det råd.

Her bør du lete:

  • På steder med få turgåere.
  • I furu-, gran-, bøk- og fjellbjørkeskog, og ikke minst i blandingsskog, dvs bartrær og løvtrær. Titt gjerne i utkanten av skogen – det skal verken være for lyst eller mørkt.
  • Ved steingarder, foten av tuer, litt skjult av kvist og mose.
  • Der du fant i fjor. Kantarellen er temmelig forutsigbar, og kommer igjen på samme sted år etter år.

Noe som også taler for at du bør ha hellet med deg, er at kantarellen ikke er anonym i sin framtoning. Den oransje fargen vekker oppsikt, i hvert fall før det gule høstløvet faller.

Spis!

Sørg for å bruke en viss porsjon av den ferske kantarell-fangsten med én gang. Kantareller surret raskt i smør er enkelt og godt tilbehør eller pålegg på smørbrødet. Knekk gjerne et egg oppå også, kanskje også strø av sprøstekte baconbiter...? Mmm.

Fløtestuet kantarell er også enkelt å lage: Finhakk sjalottløk og surr den i smør til løken er blank. Tilsett kantarellene og stek på sterk varme til all væske er dampet bort. Tilsett kremfløte eller rømme, og kok til sausen tykner. Smak til med salt, pepper og gjerne litt sitronsaft.

Forvelling er en veldig grei metode for å ta vare på resten av soppen til senere bruk. Det gjør du helt enkelt ved å steke renset sopp, de største skjærer du i mindre biter, i rikelig med smør til væsken i soppen kommer ut. Frys sopp og væske i plastbeger som er passe store til en middagsrett.

Bilde

SOPP TIL FEST: Stekt kyllingbryst med skogsopp. © Foto: Astrid Hals/kylling.no

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

Deilige spareribs på asiatisk vis.

Sjekk hvordan de lager spareribs i Thailand

Det er på tide å bli kjent med Kaduk Muu Yang.

Det er både chili, hvitløk og ingefær i denne retten.

Blåskjell som du aldri har smakt dem

Pad Hoi Malaeng er en både spicy og deilig vri på blåskjell.

Cæsarsalat

Salaten du aldri blir lei av

Den lages over hele verden. Hvorfor det?

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

20 karaktertrekk avslører psykopaten

Det er åpenbart hva du bør gjøre dersom du utsettes for en psykopat.

artikkel bilde

Åtte rå øvelser for sprettrumpe og sterke armer

Kanskje den eneste treningen du orker akkurat nå.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør:

    Jan Thoresen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

Lag den perfekte hamburgeren

Oppskrifter fra mesterkokkene Trond Moi og Bent Stiansen.

Kaldt, enkelt og supergodt!

Sommermaten skal være lett

Hva gjør vi med rips?

Ikke bare Ibsen slet med ripsen. Her er 40 oppskrifter med urbæret.