Sjekkliste før du kjøper kajakk

- Hvor mye vekt må kajakken tåle? Din vekt og andre brukeres vekt, samt eventuell oppakning.

- Hvilken type padling kommer du til å drive med?

- Hvilket utstyr vil du at kajakken skal ha?

- Forsøk å prøvepadle, helst på langtur, før du kjøper.

(Kilde: Erika Willners, UteMagasinet)

Noen kajakkpadlere liker seg best i høy sjø, sånn at danskebåten blir innstilt på grunn av uvær. Andre kajakkpadlere foretrekker flate bølger og fiskelykke.

Utvalget av kajakker er minst like stort som bruksmåtene, og for nybegynnere kan det være vanskelig å vite hvilke modeller som passer.

Her presenterer vi et lite utvalg modeller med ulike bruksområder.

Villmarksliv-journalistene Anders Kristiansen og Dag Kjelsaas har prøvepadlet kajakker i en rekke ulike kategorier, og guider deg gjennom typene og gir deg sine anbefalinger:

- Modellene vi presenterer her, spenner fra en rask surfski via to ulike havkajakker til en typisk rekreasjonskajakk og en skjærgårdskajakk. Etter hver beskrivelse lister vi opp noen alternativer i samme kategori. Vår oversikt over modeller og forhandlere er på ingen måte uttømmende, så det gjelder å lete litt selv også.

Omtalen og vurderingene av de ulike kajakktypene finner du nederst på denne siden.

Sist vi testet havkajakker, var i 2010.

Materiale

Skillene mellom de ulike kategoriene er ikke alltid klare, og det finnes kategorier av kajakker vi ikke har omtalt, deriblant havkajakker i polethylen (mykplast), som mange velger som sin første kajakk.

Når det gjelder egenskaper, er det ingen vesensforskjell mellom havkajakker i polethylen og glassfiber (se Inuk og Zegul 520), annet enn at polethylen er mykere og normalt gir litt tyngre båter. Derfor benyttes normalt ikke polethylen i de lengste modellene. Polethylen er også svært robust mot slag og støt, og brukes derfor ofte som utleiekajakker.

Hvilken åre?

Valg av åre avhenger, på samme måte som valg av kajakk, av bruksområdet.

Til trening, konkurranser og turer der distanse og fart står sentralt, er en såkalt wingåre et naturlig valg. Disse bygges som regel i karbon eller en blanding av karbon og glassfiber. Bladformen gir optimal framdrift, men egner seg ikke like godt til forskjellige styre- og støttetak. Hvis vi ser på kajakkene som er omtalt her, vil wingåre være et naturlig valg i Think UNO og Coastline. Mange vil også foretrekke wingåre i Inuk.

Den neste kategorien kalles gjerne flatåre, klassisk åre eller euroåre. Dette er «vanlige» kajakkårer som finnes i mange materialer og varianter. Camden og Zegul 520 passer fint sammen med en slik åre. Det samme gjør Inuk dersom du synes det er artig å eksperimentere litt med forskjellige tak, eskimorulle m.m.

Den siste varianten er såkalte grønlandsårer. Disse er som regel laget i tre, ofte av padleren selv, og har lange og smale blader - faktisk så lange og smale at det ser helt ulogisk ut i starten. Mange padlere foretrekker disse, og mener de gir like god framdrift og mindre belastning enn de andre typene. De er også godt egnet til rulling og forskjellige støttetak.

Zegul 520 har et bruksområde som passer godt sammen med grønlandsåre men den kan fint brukes sammen med Inuk også. Grønlandsåre i surfski eller skjærgårdskajakk blir derimot sært - litt som å bruke telemarkstøvler på racingski...

Les også:

Stor test: 19 termoser

Dette er de beste turbuksene

Stor test av dagstursekker

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!