Utenfor Tromsø:

Steinbitfiske med kajakk og susp

Det er sjelden at en fisketur stiller krav om suspensorium og beinbeskyttelse. Gjør du som Vi Menns svensk-norske frilanser og hiver deg ut i en fiskekajakk for å fiske steinbit, er det helt nødvendig utstyr!

RÅTT: Steinbit fra kajakk både ser rått ut og er det!
RÅTT: Steinbit fra kajakk både ser rått ut og er det! Foto: Johan Svenson
Sist oppdatert
RÅTT: Steinbit fra kajakk er ikke det verste danske Bjarne Paulson har vært med på.
RÅTT: Steinbit fra kajakk er ikke det verste danske Bjarne Paulson har vært med på. Foto: Johan Svenson
KAJAKK-FISKER: Johan Isaksson koser seg med kajakk, fiskestang og steinbit utenfor Tromsø.
KAJAKK-FISKER: Johan Isaksson koser seg med kajakk, fiskestang og steinbit utenfor Tromsø. Foto: Johan Svenson
BIFANGST: Artikkelforfatteren med en helt ok kveite - tatt under steinbitfiske.
BIFANGST: Artikkelforfatteren med en helt ok kveite - tatt under steinbitfiske. Foto: Johan Svenson

Drep fisken fort!

For å demme opp mot steinbiten potensiale til å nettopp bite - noe som neppe er ønskelig i en kajakk på vannet, er det en god idé er å skjære halsen av fisken når den fortsatt befinner seg utenfor kajakken. Bedriver man catch-and-release fiske, bør man forsøke kroke av dem i vannet med en langskaftet tang.

Denne dristige aktiviteten har kommet for å bli, og blir stadig mer populær i nordlige strøk, der fiskene er større og mer aggressive. Lengst opp i nord er fiskene sinte og store nok for en uforglemmelig fight. Blant de ivrigste kajakk-fiskerne i Tromsø er Johan Svenson, opprinnelig fra Sverige, nå godt norsk gift.

Vi Menn har prøvd lykken utenfor Tromsø - og fisken uteble slett ikke! I tillegg til de fantastiske - og kanskje nervepirrende - fiskeopplevelsene får kajakk-fiskerne en miljøvennlig frihet som er vanskelig å overtreffe.

Stygg-pen

- I mine øyne er steinbiten en av de vakreste fiskene vi har i nordiske farvann. Dessuten smaker den fantastisk på grillen. Men en spesielt bra fighter skal man ikke anklage den for å være. Hvis steinbiten ikke byr på en minneverdig kamp på veien opp til overflaten, blir ofte situasjonen det omvendte når den har kommet opp, og det er da det begynner å bli spenningsfylt, understreker artikkelforfatteren.

Susp og klepp

En kort huggkrok (klepp) med tau på gjør det mulig å holde fisken på armlengdes avstand, men det slutter bestandig med en brytekamp i sittebrønnen når kroken skal ut av den kraftfulle kjeven. Her oppe i nord er det ikke uvanlig med fisk over 10 kilo og når en sånn kjempe ligger og freser i fanget noen centimeter fra familiejuvelene må man holde tungen rett i munnen. For å minimere skaderisken bør man hele tiden holde opp fiskens hode litte grann.

Da holder fisken munnen åpen og det er faktisk den mest sikre metoden. Hvis man legger fisken ned på fanget begynner den direkte å bite etter alt som kommer i veien. Da kan det kjapt bli utrivelig ettersom det eneste å bite i er fiskeren i kajakken.

Båt og utstyr

Moderne fiskekajakker er ofte en såkalt "sit on top"- modell, hvilket innebærer en åpen sittebrønn. De er utstyrt med stangholdere og mye forvaringsplass og koster mellom 10-15 000 kroner.

Sittebrønnens åpne design medfører at man blir våt - noe som innebærer at en tørrdrakt må brukes. Både for komfort og sikkerhet. Generelt er disse kajakkene litt bredere enn en vanlig kajakk, noe som gir ekstra stabilitet, hvilket er meget positivt.Det finnes også fiskekajakker som ligner mer på en vanlig havkajakk, men de er ikke bra nok når fiskene man jakter på ligger på rett side av 10-kilosgrensen. Intensivt og effektivt

Fiskeutstyret er det samme som brukes ved vanlig båtfiske, men det kan være lurt å bruke en stang som er en fot kortere. Ettersom man sitter i nivå med vannoverflaten, blir ofte mothugget litt svakt og da kan en kortere stang være til hjelp for å øke sjansen for å beholde fisken på kroken. Det er også en fordel å velge en lett multisnelle som går an å håndtere med en hånd. Alt utstyr må for øvrig være sikkert forankret i kajakken, hvis en ulykke skulle skje.

Lett, lettvindt og adrenalinfylt

Fiskekajakkene veier sjelden mer enn 25 kg. De er derfor ikke noe problem å håndtere når man er alene. Med en fiskekajakk på biltaket er man klar for action.

I varmere farvann, der denne typen av fiske er mer vanlig, er det egentlig ikke noen begrensing på hva som kan fanges fra kajakken, da både marlin og haier tas opp av fryktløse gærninger ute på åpent hav. Vi er jo så heldige i dette landet at vi ikke må ut på åpent hav for å oppleve adrenalinfullt storviltsfiske. Til mange typer norsk sportsfiske er fiskekajakken en perfekt farkost. Mitt personlige favorittselskap er utvilsomt den stygg-pene steinbiten. I de månedene den finnes ved kysten fiskes det intensivt.

KAJAKK-FISKE: Fisken kjøres. Selve kampen er kanskje ikke så heftig, men når steinbiten kommer ombord i kajakken gjelder det å være klar!
KAJAKK-FISKE: Fisken kjøres. Selve kampen er kanskje ikke så heftig, men når steinbiten kommer ombord i kajakken gjelder det å være klar! Foto: Johan Svenson

Vår og sommer

10 KILO PLUSS: Denen steinbiten var velvoksen. Vekta stoppet på 10,2 kilo. Greit å være forbredt når en slikt ""monster"" skal opp i en spinkel kajakk.
10 KILO PLUSS: Denen steinbiten var velvoksen. Vekta stoppet på 10,2 kilo. Greit å være forbredt når en slikt ""monster"" skal opp i en spinkel kajakk. Foto: Johan Svenson
HAR BITT FRA SEG: Denne steinbiten har bitt fra seg for godt.
HAR BITT FRA SEG: Denne steinbiten har bitt fra seg for godt. Foto: Johan Svenson

Utpå våren , begynner steinbiten å komme inn på grunt vann. Dette fascinerende og velsmakende monstrum er en fantastisk motstander for kajakkfiskeren. Den befinner seg oftest på 10-40 meters dyp langs med kysten og oppholder seg der i noen måneder om våren og sommeren.

Det går ganske bra å fange en og annen steinbit på pilk, men det finnes mange andre takkel som gir større fangster. En jigg agnet med en fersk fiskestrimmel eller en hel småsei taklet i en "baithead"som dunkes i bunnen, er uimotståelig for fisken. Vær nøye med å feste agnet i en kraftig nylonfortom som er litt lengre enn stangen. Dette gir mulighet til å sette stangen i stangholdere i siste fase av fighten, for å kunne manøvrere fisken uten å holde i den tynne flettelinen.

Med disse agnene skal det mye til for å miste en fisk når du har kroket den. Steinbiten briljerer sjelden med sin intelligens, men hugger ofte gang på gang til den sitter fast på kroken.

Bifangst: Kveite

Er valget en fiskeplass med litt mer strøm og sandbunn, kan man også bedrive en effektiv kveitejakt fra kajakken. Samme agn fungerer helt fint, men her gjelder det å fiske aktivt fra bunnen og halvveis opp til overflaten. Dette fisket er meget nervepirrende og stiller litt større krav til fysikken padlerens fysikk, da det kan innebære mye padling mot strømmen.

Når den virkelig store fisken sitter på kroken må man nok bare finne seg i å bli slept en stund, men det er sikkert bare deilig etter flere timers padling?

SINNA? Steinbiter ser ikke så snille ut.
SINNA? Steinbiter ser ikke så snille ut. Foto: Johan Svenson

Denne saken ble første gang publisert 06/07 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også