Test av dunjakker

Stor test av dunjakker

TEST: Her er 14 jakker som holder deg varm.

Sist oppdatert

Når du kjøper dunjakke

SJEKK BEHOVET: Selv om kvaliteten varierer,er det ingen av jakkene som er så dårlige at vi vil fraråde noen å kjøpe dem. Men de har ulike bruksområder og kvaliteter vedr. pakkevolum, egenvekt og utforming.

SJEKK STØRRELSEN : Hvis du skal bruke jakka utenpå en annen skalljakke, bør du prøve dunjakka med den aktuelle jakka under.

DETALJER: Lommer, hette og glidelås bør kunne betjenes med tykke hansker/votter, og det bør være plass i lommene til f.eks. store votter og stor lue. En fast hette er sikrere i bruk enn en avtakbar.

KVALITET OG PRIS: Vekt, isolasjonsevne, dunkvalitet og pris henger sammen. Om vekt og pakkevolum ikke er viktig, kan du velge en jakke med lavere dunkvalitet, men fortsatt høy isolasjonsevne. Stoffet som er brukt i ytter- og innermaterialet bør ha høy rivestyrke, være duntett og puste godt. Yttermaterialet bør være vannavvisende.

ETISK PROBLEM: Flere leverandører garanterer at deres dun ikke er plukket fra levende fugler, men ikke alle oppgir slik info, eller kan garantere dette hundre prosent. Vi har ikke full oversikt over hvem som kan garantere at de ikke bruker dun plukket fra levende fugl.

Testerne: Aktivt testteam

Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.

I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.

Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.

Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.

Les mer om Aktivt testteams testmetodikk her.

Kunstfiberplagg er gode og varme, og tåler mye mer juling og fukt enn dunplagg. Men når det gjelder isolasjon, pakkevolum og vekt, er det dun som vinner. Vi har testet lette og rimelige dunjakker til turbruk.

I denne testen har vi ikke tatt for oss de varmeste og mest solide og påkostede dunjakkene på markedet.

Isteden har vi testet jakker som er overkommelige både med tanke på pris, pakkevolum og vekt, og ikke minst anvendelige til daglig bruk, som varmejakke i tursekken eller i alpinbakken på kalde dager.

Best i test

Jakkene får jevnt over god score - men ingen sekser. Halvparten av dunjakkene får 4, mens rimelige Skogstad Dido Sr får 3 og hele seks jakker får 5.

Det er kun desimaler som skiller de beste, men de tre som topper rangeringen er:

Hagløfs Belay Down Hood

Norrøna Lyngen down 750

HellyHansen Verglas Down Jacket

Behandling av dunplagg

Dun er et organisk materiale og krever litt omtanke. Dunjakka bør henge når den ikke er i bruk, og ikke oppbevares i pakkpose. Ikke legg andre klær eller utstyr oppå dunjakka slik at den ligger sammenklemt under lagring over tid. Om ei dunjakke blir våt, er det viktig at den tørkes så raskt som mulig.

Det er også litt mer å tenke på i forbindelse med impregnering og vasking enn med kunstfiber.

Mange dunjakker lekker litt dun i starten, spesielt i sømmene. Om en fjær stikker ut, så prøv å trekke den inn igjen fra den andre siden. Om jakka fortsetter å lekke dun og fjær etter litt bruk, bør du vurdere å klage på produktet.

Isolasjonsfaktorer

Det er ikke bare totalvekt, dunmengde (fyllvekt) og dunkvalitet som avgjør hvor varmt plagget er. Andre viktige faktorer er at jakka er konstruert slik at den er helt vindtett, og at det er riktig mengde dun/fjær i dunkamrene slik at det ikke oppstår tomme områder.

Lengden på jakka og en generell konstruksjon som hindrer kuldebruer spiller også inn.

I området rundt albuen, hvor ermene får en knekk, kan duna gjerne fordele seg ujevnt, og da kan det oppstå kuldebruer/kuldegjennomslag. Jo bedre konstruksjon og dunkvalitet jakka har, desto mindre er problemet. Hvis det likevel skulle skje, kan du prøve å henge opp jakka eller legge den på et flatt underlag og klappe (som om du klapper i hendene) med begge hendene over problemområdet, slik at duna kan fordele seg riktig igjen.

Det prosentvise forholdet mellom dun og fjær sier noe om dunspenst i cuin (står for cubic inches per ounce), og hvor stort volum en bestemt mengde dun fyller. De beste kunstfibrene tilsvarer ca 500 cuin, og hvis du skal kjøpe dunjakke, bør du sjekke at dunspensten ligger over dette.

Pris og kvalitet

De beste jakkene har 650 cuin og oppover, og jo høyere tall, desto bedre isolasjon pr. gram dun. Men det koster også mer! Man kan oppnå samme isolasjonseffekt med en jakke som har f.eks.

650 cuin som med 850 cuin, men da trengs mer dun, og man får dermed en tyngre og større jakke i volum når den er komprimert.

Man skal imidlertid ikke se seg blind på høye tall med tanke på dunspenst.

Våre erfaringer viser at dun med rundt 650 cuin ser ut til å være noe enklere å vaske, og vil som regel fungere godt nok i de fleste sammenhenger. Forholdet mellom dun og fjær er som regel fra 80 % dun og oppover på dunjakker av god kvalitet. Jakkene med absolutt beste dunkvalitet har oppimot 96 % dun, men alt over 90 % dun er meget bra!

Slik utførte vi testen

I denne testen har vi lagt oss på ca 0,6 kg som nedre grense og ca 1 kg som øvre vektgrense på egenvekt i str. L herre. Vi satte også en øvre prisgrense på 3000 kroner, og det er flere kjente produsenter som ikke har jakker innenfor dette segmentet.

Et testteam på seks personer har brukt de fleste jakkene i ca. 5 måneder, bortsett fra noen nyheter, der testperioden har vært noe kortere.

De fleste jakkene har totalt mellom 40-50 aktive bruksdøgn. Jakkene er brukt til daglige gjøremål, i alpinbakken, på lengre turer og som varmeplagg på posteringsjakt. Jakkene er vurdert av hver tester og sammenlignet innbyrdes.

Oppgitt totalvekt er oppgitt av oss, og kan avvike noe fra det produsenten opererer med. Dunspenst (cuin) og fyllvekt er hentet fra produsent.

LES OGSÅ:

Vi har testet 11 ullgensere i et halvt år

Turutstyret som er best i test - 35 testsamlinger fra 2010

Dunjakke med ny varmeteknologi

Denne saken ble første gang publisert 07/02 2011, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også