Test av soveposer og liggeunderlag

Duger en sovepose til 349 kroner?

TEST: Billige soveposer og liggeunderlag du kan kjøpe i julegave til hele familien.

TEST: Villmarksliv og Tungen tester soveposer og liggeunderlag til en rimelig penge.
TEST: Villmarksliv og Tungen tester soveposer og liggeunderlag til en rimelig penge. Foto: Foto: Produsenten
Sist oppdatert

Kjøperåd

Det er vanskelig å gi spesifikke råd til dem som vil satse på billig friluftsutstyr. Hva som er altfor dårlig og hva som er «godt nok» og hva som gir mye for pengene, varierer veldig.

Det er penger å spare på å styre unna de absolutt nyeste modellene og de mest profilerte merkenavnene.

Samtidig er det ofte en grunn til at f.eks. enkelte sko-, sovepose-, telt- og sekkeprodusenter blir populære, selger godt og ofte brukes av erfarne friluftsfolk. På den andre siden er det viktig å vurdere hvor mye penger en ønsker å investere i friluftsutstyr ut fra hvor mye en regner med å bruke det.

Erfarne friluftsfolk kan klare seg med dårligere utstyr enn uerfarne fordi de er i stand til å se styrker og svakheter med utstyret og tilpasse bruken deretter. Erfarne friluftsfolk er også bedre i stand til å vurdere et produkt de finner i en butikkhylle og se om det er for enkelt eller om det er godt nok til den bruken det er tiltenkt.

Et råd til uerfarne friluftsfolk kan da være å gå for velkjente merker - dette gir som regel trygge kjøp, men en trenger ikke å velge toppmodellene eller de absolutt mest hippe merkene. Vi vil også råde folk til å handle i en sportsbutikk hvor det jobber folk som kan sportsutstyr, slik at det er mulig å få kvalifisert hjelp.

ANBEFALES: Sovepose tilpasset kvinner.

Sovepose for damer

TEST: Denne soveposen er skreddersydd for damekroppen.

Det kan gå hardt ut over lommeboka for dem som skal skaffe seg friluftsutstyr for første gang.

I vår forrige test av soveposer for vinterbruk kostet soveposene mellom 800 og 1500 kroner.

I testen av 25 oppblåsbare liggeunderlag lå prisen mellom 600 og 2300 kroner.

Må det være så dyrt? Vi har testet noen av billigproduktene.

Del

Vi tok for oss en del kjente lavpriskjeder og noen produsenter som er kjent for å ha rimelig friluftsutstyr, og plukket ut noen soveposer og liggeunderlag. Det finnes flere aktuelle produkter innenfor de ulike gruppene, men de butikkjedene og produktene vi har valgt ut, er velkjente på det norske markedet og tilgjengelige i store deler av landet.

Maks 500 kroner

Produktene er valgt ut med tanke på pris. På både soveposer og liggeunderlag satte vi maksimumsprisen til ca. 500 kroner. Vi fant fire soveposer og fem liggeunderlag i denne prisgruppen.

De beste soveposene i testen er Globe Sandford 300 og Asaklitt Autumn Forest II.

Testens dyreste og dårligste sovepose er Gaupa Sovepose - terningkast 1.

Den har dårlige sømmer og glidelåsen gikk ganske raskt i stykker. Vi ville ikke brukt denne under 0 grader.

Liggeunderlagene Jemco Mountain Eagle Kompact og Basecamp Selvoppblåsende liggeunderlag 5,1 cm kommer best ut blant liggeunderlagene. Begge får terningkast 4.

Soveposer

De største forskjellene mellom de dyre og rimelige soveposene går på produksjonskvalitet, egenvekt i forhold til komforttemperatur samt praktiske og tekniske løsninger.

Flere av billigposene har gjennomgående sømmer noen steder, noe som skaper kuldebruer.

Det er forskjeller i fukttoleranse og på kvaliteten på glidelåsene, og ingen av posene har temperaturmerking etter EN13537 (felles europeisk temperaturstandard for soveposer).

Vi ble ikke direkte imponert over posene vi testet, men én positiv overraskelse var det likevel.

Slik testet vi soveposene

Under innhenting av testmodellene ønsket vi poser med en nedre komforttemperatur rundt - 5 grader. Testteamet har bestått av fem personer.

Vi har brukt lakenposer og rotert posene innad i teamet der det har vært mulig. Posene er blitt brukt på lette teltturer sensommer og høst i tillegg til hytteturer. Laveste temperatur i testperioden har vært mellom 0 og -5 grader.

Posene er vurdert av hver tester og i tillegg sammenlignet innbyrdes. Vekt som er oppgitt, er målt av oss og kan avvike noe fra det produsenten opererer med.

Oppblåsbare liggeunderlag

Noe av det som skiller de rimeligste fra de dyrere modellene, er vekt og pakkevolum vurdert mot isolasjonsevne, samt liggekomfort og friksjon.

Hva slags foam (materialet inni underlaget) som er brukt, påvirker hvor godt underlaget blåser seg selv opp.

De beste underlagene blåser seg godt opp på egen hånd; kanskje man må justere med én eller to innblåsninger. De har også god liggekomfort uten at en trenger å blåse underlaget hardt opp for å unngå at f.eks. skuldrer og hofter trykker underlaget flatt. At ytterstoffet på underlaget har en viss friksjon, er greit, slik at man ikke sklir av liggeunderlaget i løpet av natta. De fleste av de billige underlagene har en veldig glatt overflate.

Andre forskjeller kan være kvalitet på ventiler og holdbarhet på selve liggeunderlaget med tanke på at det kan oppstå delaminering i skjøter, ved ventil og mellom foam og ytterduk. På denne testen har vi hatt for få bruksdøgn til å kunne påvise dette.

Av de fem rimelige underlagene vi her har testet, er det to som skiller seg positivt ut.

Slik testet vi liggeunderlag

Alle underlagene har over 10 bruksdøgn, noe som er litt for lite til å si noe bastant om slitestyrke, men de fleste underlagene er brukt mer.

Testteamet har bestått av fem personer, og liggeunderlagene er rotert innad i teamet. Vi har ikke forsøkt å framprovosere punkteringer etc., men behandlet underlagene som om det var våre egne - les: tatt godt/riktig vare på dem i forbindelse med praktisk bruk. Vekt er målt av oss og kan nok variere noe i forhold til det produsent opererer med. Vi har vurdert ventilene, vekt og pakkevolum, isolasjonsevne, overflater og annet som f.eks. pakkpose, pakkestropper, reparasjonssett osv.

LES OGSÅ:

Her finner du testvinnerne billig til jul

Fire termoser under 100 kroner

Dunjakke med ny varmeteknologi

Denne saken ble første gang publisert 09/12 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også